Tips och råd om du ska resa utomlands på höstlovet

26 okt 2023

Ska du ut och resa på höstlovet? Kom ihåg att ladda ner appen UD Resklar, skriva upp dig på svensklistan och läsa på om ditt resmål och om säkerhetssituationen i landet innan du reser. Se även till att ha en giltig reseförsäkring. Här får du tips och råd inför din utlandsresa och svar på vanliga frågor.

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Med anledning av att två svenskar dödades i Bryssel i ett terroristdåd den 16 oktober, uppmanas svenskar utomlands att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att lyssna på lokala myndigheters råd. 

Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

UD Resklar

Anmäl dig till svensklistan

Läs på om ditt resmål

På Sweden Abroad och i appen UD Resklar ger svenska ambassader reseinformation och aktuell information när något händer i landet som kan påverka dig som resenär. Där finns lokal information om säkerhetsläget, trafiksäkerhet, sjukvård, kriminalitet och mycket mer.

Välj land i landväljaren:

Ambassadernas reseinformation 

Om UD avråder från resa

När UD avråder från resor är det en signal om att säkerhetsläget är allvarligt och att du noga bör tänka över ditt beslut att resa. En avrådan betyder nästan alltid att UD har ytterst begränsade möjligheter att hjälpa till vid en kris. Normalt gäller inte en reseförsäkring om UD avråder från resor.

Länder som UD avråder från resa till - på regeringen.se

Vad innebär avrådan – frågor och svar på regeringen.se

Förberedelser inför resan - checklista

Innan du reser behöver du också se till att du har en reseförsäkring som räcker under hela resan, att ditt pass är giltigt och att du har visum om det behövs.

Här är en sammanfattning av vad du bör tänka på innan du reser:

Förberedelser inför resan på regeringen.se

Senast uppdaterad 27 okt 2023, 09.15

Vanliga frågor och svar om resor för svenskar just nu