Ny honorär generalkonsul i Uruguay

27 jul 2021

Sveriges ambassad i Buenos Aires välkomnar Leonardo Couto Núñez som Sveriges nya honorära generalkonsul i Montevideo, med jurisdiktion över hela Uruguay. Vi gjorde en intervju med honom för att få veta lite mer om hans tidigare erfarenheter och första intryck som svensk konsul i Uruguay.

Hej Leonardo! Grattis till utnämningen till Sveriges honorära generalkonsul i Uruguay. Vilka är dina första intryck av tjänsten?

Först och främst vill jag säga att nomineringen är en ära för mig. Sverige har en mycket speciell och framträdande plats i det uruguayanska samhället. Det finns starka historiska, sociala, kulturella och kommersiella band.

I detta sammanhang måste jag även nämna att jag har blivit glatt överraskad av konsulatets verksamhet, det dagliga arbetet är både intensivt och utmanande. Vi får såklart mycket stöd av ambassaden i Argentina, och deras hjälp är avgörande för vårt agerande här. Diasporan av svenska medborgare bestående av över tusen personer i Uruguay innebär större aktivitet än vad jag föreställde mig innan jag tog över ansvaret, men med hjälp av våra lokala medarbetare och den utmärkta personalen på ambassaden kommer vi att kunna utföra våra uppgifter på ett bra sätt.

Som alla honorärkonsuler tar du med dig erfarenheter från utanför det diplomatiska området, kan du berätta lite om din yrkeskarriär?

Min yrkesverksamhet är relaterad till logistik, internationell handel och tullrådgivning. Jag har utfört olika uppgifter under mina 30 år i sektorn, initialt i ett familjeföretag som ledare för ett bolag som arbetar med rådgivning gällande utrikeshandel och tull, men senare även med verksamhet i hamn- och logistiksektorn.

I dagsläget är jag bland annat medlem i styrelsen för den uruguayansk-nordiska handelskammaren, samt i styrelsen för Uruguays nationella logistikinstitut där jag representerar tullmäklarnas förening. I båda fallen får jag en bred insyn i olika aspekter gällande handel och internationella relationer, särskilt med fokus på de nordiska länderna, som kompletteras av bredare frågor om offentlig politik och utformningen av den uruguayanska logistikmodellen som har utvecklats på ett mycket intressant sätt och har stor tillväxtpotential.

Vi är mycket glada att ha dig som representant för Sverige i Uruguay. Vilken är din relation till Sverige?

Min relation till Sverige kommer först och främst från kommersiella förbindelser. I min yrkesroll har jag samarbetat med olika svenska företag vilket har gjort det möjligt för mig att få en bild av värderingarna i det svenska samhället, liksom att uppskatta den ordning och respekt som finns för att hålla vad som överkommits, vilket även märks i de mänskliga relationer som etableras. En av de aspekter som ständigt har fångat min uppmärksamhet i det svenska samhället är enkelheten med vilken de löser de mest komplexa aspekterna av människors samexistens. Det är som om det finns sociala överenskommelser som inte längre diskuteras, såsom transparens i alla sociala, politiska och affärsprocesser; jämlikhet i alla dess yttringar, öppenhet och respekt för alla åsikter och värdesättande av den person som man har framför sig vid alla tillfällen.

Här ser jag att det finns ett område där vi kan arbeta mycket tillsammans. Det uruguayanska samhället har också starka värderingar rotade i demokrati, lagens kraft, tron ​​på institutioner, etiska och moraliska värderingar samt vikten av de politiska institutionernas trovärdighet för att föra landet framåt. Dessa kontaktpunkter med Sverige kommer att ge utrymme för konsulatet att arbeta med sikte på framsteg som gynnar båda folken.

Tack för din tid och vi ser fram emot ett bra samarbete mellan konsulatet och ambassaden under de kommande åren.

Mitt nöje!

 

Senast uppdaterad 27 jul 2021, 16.26