Lokal lansering av det svenska ordförandeskapet i Europeiska unionens råd med tjeckisk öl och Svensk Toast Skagen!

03 feb 2023

Den 11 januari 2023, överlämnade Karel Urban, Tjeckiens ambassadör i Albanien, EU-ordförandeskapet till Elsa Håstad, Sveriges ambassadör i Albanien. Ceremonin hölls i Europe House i närvaro av EU-ambassadören Christine Hohmann. Ambassadör Håstad presenterade prioriteringarna för det svenska EU-ordförandeskapet 2023. Närvarande vid lanseringen var representanter från civilsamhället, media, regeringsföreträdare, det albanska parlamentet, internationella samfundet och utvecklingssamarbetspartners. Under kvällen serverades svensk Toast Skagen och tjeckisk öl till musik från den officiella svenska EU-ordförandeskapets spellista.

Vid lanseringen presenterade ambassadör Elsa Håstad det svenska EU-ordförandeskapets prioriteringar: Säkerhet, konkurrenskraft, grön omställning samt demokratiska värden och rättsstatsprincipen. Sverige ska driva EU:s agenda framåt och sträva efter ett grönare, säkrare och friare Europa. Det svenska ordförandeskapet planerer att hålla Västra Balkan högt på agendan och kommer fortsatt arbeta aktivt med EUs-utvidgning och Albaniens EU-integration. Prioriteringarna för det svenska ordförandeskapet speglar svenska prioriteringar för det bilaterala utvecklingsarbete i Albanien som stödjer Albaniens EU-närmande.

Vid lanseringen närvarade representanter från civilsamhället, media, regeringsföreträdare, representanter från det albanska parlamentet, internationella samfundet och utvecklingssamarbetspartners. Under kvällen serverades svensk Toast Skagen och tjeckisk öl till musik från den officiella svenska EU-ordförandeskapets spellista.

Det svenska EU-ordförandeskapets fyra prioriteringar är:

1. Säkerhet och Enighet

Sverige tar över ordförandeskapet i en osäker tid. Rysslands obefogade krig i Ukraina får oss att inse att frihet och demokrati inte kan tas för givet. Den huvudsakliga uppgiften för vårt svenska ordförandeskap är att bidra till att säkerställa Europas säkerhet genom att konsekvent stå upp för Ukraina.

2. Konkurrenskraft och ekonomisk tillväxt

Ett ekonomiskt starkt och konkurrenskraftigt EU är avgörande för EU:s globala ställning. Gröna och innovativa företag kommer att bli eftertraktade i en global marknad – detta är en prioritet för Sveriges ordförandeskap.

3. Grön omställning och energiomställning

Det svenska ordförandeskapet kommer att arbeta för att påskynda övergången till en resurseffektiv och fossilfri framtid, för att detta ska uppnås krävs investeringar i innovativa industrier som kan realisera de bästa idéer och innovationer till funktionella lösningar.

4. Demokratiska värden och rättsstatsprincipen

Europiska Unionen bygger på demokratiska värderingar, frihet och icke-diskriminering. Detta är kärnan i det svenska EU-ordförandeskapet, och kommer att vara en grundläggande komponent för Sverige – och alla andra ordförandeskap.

Mer information om det svenska ordförandeskapet
i Europeiska unionens råd hittar du på den officiella hemsidan: www.sweden2023.eu 

Senast uppdaterad 03 feb 2023, 12.27