Svensk Kulturvecka för första gången i Albanien

ABBA, konst, film och musik stod i centrum under den första någonsin Svenska Kulturveckan i Albanien. Mellan 12-18 September 2022 anordnade Ambassaden aktiviteter i Tirana, Shkodra och Gjirokaster relaterat till kultur och relationen mellan Sverige och Albanien. Alla aktiviteter var gratis, vilket ledde till en mycket god uppslutning!

Under öppningsceremonin av hela veckan var det även premiär för SI utställningarna ”Sustain Able Voices” och ”Swedish Music Moments”. Två arkitekter, Per Nadén och Anton Kolbe, och en designer, Josefine Gennert Jakobsson, deltog från utställningen ”Sustain Albe Voices”. De höll i en workshop för albanska arkitekter och designers för att främja hållbar design och konstruktion genom att presentera deras arbete med hållbar produktion och hållbara material.

Andra dagen forsatte Ambassaden med Sweden on Tour, denna gång i. Dagen var mycket lyckad med ett väl etablerat samarbete med Shkodër kommun och borgmästarens kontor. I Shkodër var även ett stort antal av våra svenska företag (Volvo, Lindex och Diaverum) och biståndspartners närvarande då de deltog i ”Pop-up Embassy”. Dagen avslutades med en vänskaplig fotbollsmatch då ambassadens fotbollslag spelade mot Shkodër kommun.

Femte upplagan av den svenska filmfestivalen anordnades under helgen. De filmer som visades var Tigrar, Kören, Martha&Niki och Children of the enemy. Under filmfestivalen deltog den svenska producenten Piodor Gustafsson (Tigrar) och regissören Amanda Pesikan (Kören) som fick ha goda samtal med den Albanska filmindustrin.  

Tillsammans med biståndspartnern Cultural Heritage Without Boarders Albania uppmärksammandes albanskt kulturarv i Gjirokaster som finansieras av Sverige. I Tirana öppnades även en nordisk konstutställning i konstuniversitetets galleri. Utställningen är kurerad av Mats Jansson från Nääs Konsthantverk och är öppen under tre veckor. 

Alla deltagare är eniga om att ABBA kvällen var en av höjdpunkterna under veckan. Bandet Vision – ABBA tribute band uppträdde i Tirana på ett öppet torg. Innan uppträdandet presenterade den Albanska Tv-personligheten Ermal Peçi en videohälsning får Björn Ulveaus som hälsade till Tirana och de Albanska ABBA fansen. Bandet briljerade och publiken sjöng och dansade med till musiken. Deltagandet från allmänheten var mycket stort och evenemanget har fått stor uppskattning efteråt.  

Vi vill passa på att tacka våra partners, Tirana och Shkodër kommun, kulturdepartementet i Albanien, men framför allt, tack till alla som deltog!

Senast uppdaterad 30 sep 2022, 09.37