Europavecka i Albanien

24 maj 2018

I Albanien firades årets Europadag med en hel veckas festligheter runt om i landet.

Den 6-13 maj anordnades ”Europaveckan” av EU-delegationen till Albanien i samarbete med representerade medlemsländer. Veckan gick under temat ”En resa genom Albaniens kulturarv och naturliga underverk” och innehöll ett rikt program med bland annat utställningar om Albaniens europeiska rötter, seminarier med invånare om landets EU- integrationsprocess och visningar av europeisk film, bl.a. den svenska filmen ”Siv sover vilse”.

Sveriges ambassadör Johan Ndisi deltog i början på veckan i en cykeltur runt den vackra Skodrasjön, en förmiddag som sedan inbegrep diskussion om EU och Albaniens resa mot medlemskap tillsammans med universitetsstudenter och andra ambassadörer.

Veckans höjdpunkt var givetvis Europadagen den 9 maj som inleddes med invigningen av en europeisk trädpark bakom den välkända Skanderbeg-statyn, där EU-medlemsländer, däribland Sverige, planterade träd som symboliserade respektive land.

Strax därefter öppnades den så kallade ”EU- byn”, en tältby med samtliga EU-medlemsländer på plats i Albanien samt organisationer och företag. Tältet för Sverige pryddes med flaggor, en tipsrunda om Sverige och en siluett av Zlatan vilket framförallt uppskattades av besökande ungdomar.

Dagen avslutades med en konsert med klassisk musik inne i Tiranas nationalmuseum tillägnad Albaniens kvinnor.

 

 

Senast uppdaterad 24 maj 2018, 11.28