En vecka fylld med EU, Sverige, Albanien och fotboll!

20 jun 2022

Sveriges ambassad i Tirana deltog i Europe Weeks i Shkoder, Vlora och Tirana tillsammans med EU-delegationen och EU:s medlemsländer. Ambassaden och svenska utvecklingssamarbetspartners deltog i mässor och olika aktiviteter för att lyfta fram våra gemensamma europeiska värderingar, vilket var veckornas fokus.

Under Europe Weeks deltog ambassaden tillsammans med svenska biståndspartners för att prata om vad Sverige och EU gör i Albanien. Temat var våra gemensamma europeiska värderingar så som demokrati, mänskliga rättigheter, miljö, kvinnors egenmakt och ekonomisk utveckling. Vi deltog också i en diskussion om hur man kan förebygga mobbning, visade den svenska filmen Martha & Niki och deltog i uppträdanden och en modevisning med fokus på jämställdhet och att acceptera varandras olikheter.

På Europadagen den 9 maj arrangerades en mässa i Tirana där förbipasserande kunde stanna till vid ambassadens tält där vi bjöd på kanelbullar och äppeljuice. De kunde också ställa frågor om Sverige och möjligheter att bo, arbeta och studera där. Tillsammans med EU-delegationen, EU:s medlemsländer, utrikes- och Europaminister Olta Xhacka, och Ukrainas ambassadör i Albanien deltog vi i en diskussion om Rysslands invasion av Ukraina.

Den sista dagen deltog kollegor på ambassaden i en vänskapsmatch i fotboll mellan EU:s medlemsländer och Tiranas kommun, med mycket engagerade fans i publiken!

Alla dagar hade många nyfikna besökare!

 

Senast uppdaterad 20 jun 2022, 10.21