Till alla svenskar som bor i Turkiet, Det är något näst intill magiskt med att uppleva Istanbul. Min fru Karin och jag kom tillbaka därifrån i onsdags kväll efter ett enormt lyckat femdagarsbesök. Jag skrev i mitt sista månadsbrev före semestern att jag hoppas kunna börja resa mer i Turkiet nu, när mitt andra år i Ankara snart börjar. Vi hann faktiskt med en kort utflykt i början på juni – till Kulu, som har väldigt starka band med Sverige. Borgmästaren bedömde att av de 100 000 personer med rötter i Kulu som bor utanför Turkiet, så finns de flesta i Sverige.
Efter en tidig semester återvände jag till Ankara lagom till Kurban Bayram. Min kollega i Istanbul, generalkonsuln Peter Ericson, och jag satte ganska direkt igång med att planera ett besök där till i början på augusti. Det har varit på tal länge, men pandemin har lagt hinder i vägen. Nu blev det äntligen av.
Viktigast av allt var förstås att få besöka kollegorna på konsulatet. Vi har ett oerhört nära och väl fungerande samarbete mellan Ankara och Istanbul. En tydlig rollfördelning, där generalkonsulatet t ex sen ett par år ansvarar för alla migrationsfrågor och merparten av det konsulära arbetet. Och samtidigt en effektiv samverkan på områden, där vi har ett gemensamt ansvar.
Främjandet av Sverige, vårt näringsliv och våra värderingar är ett exempel, där mänskliga rättigheter och jämställdhet är högt prioriterade – precis som de är inom utvecklingssamarbetet där vi också är engagerade på ömse håll och väl koordinerade. Jag fick bl.a. tillfälle att träffa flera av de samarbetspartners som vi stödjer och lyssna på deras erfarenheter och perspektiv på utvecklingen i Turkiet.
Vi hade de flesta mötena i den fantastiska konsulatsbyggnaden, som nu ska fira sitt 150-årsjubileum. Fastigheten är för övrigt den äldsta som Sverige disponerar utomlands med rötter tillbaka till 1757, när den dåvarande ambassaden först etablerade sig där. Läget alldeles invid det pulserande folklivet på Istiklal kunde inte vara bättre.
Men vi ägnade också en del tid under helgen åt att börja lära känna Istanbul som stad. Vi var inte precis ensamma om att göra det, men vi var ute tidigt på söndag morgon och fick en fin överblick över hela området runt Bosporen och Gyllene hornet tack vare vår utmärkte svensktalande guide, Serhat Paktaş. Det är en upplevelse av historia, kultur och skönhet som tar andan ur en. En känsla av liv, öppenhet och mångfald. Magiskt.
Det här är den tid på året när utsänd personal lämnar – och anländer.
Jag vill ta tillfället i akt att rikta ett stort och varmt tack till min ställföreträdare Magnus Collett, vår försvarsattaché Ingemar Adolfsson och vår arkivansvarige Stefan Lindberg som nu har slutat på ambassaden. Och vi välkomnar deras efterträdare: Louise Morsing som ersätter Magnus, Björn Blomberg som har efterträtt Ingemar och Sidal Günes som tar över efter Stefan. Vi får dessutom glädjande nog en förstärkning från Sida, Kerstin Sullivan. Ni är alla verkligen väldigt varmt välkomna!
Vi har dess värre upplevt några svåra veckor för Turkiet. De omfattande skogsbränderna var en tragedi som nu följts av översvämningarna vid Svartahavskusten. Vi har uttryckt våra kondoleanser på sociala medier, och som en del av er kanske har sett har jag dessutom skrivit några mer personliga rader om bränderna på facebook – och om hur stöd vid sådana här katastrofer kan ges. Det finns en EU-mekanism som kanaliserar framställningar om hjälp till de medlemsstater som har rätt typ av kapacitet, i det här fallet andra EU-länder än Sverige. Men det sker genom ett system som vi stödjer och är en del av.
Det är fredag idag, och jag ska strax övergå till att hålla vårt veckomöte med all personal. Vi gör det fortfarande digitalt, eftersom vi försöker begränsa antalet fysiskt närvarande på ambassaden till högst halva styrkan. Pandemin är ju inte över än. Men det är alltid viktigt att kunna ses oavsett om det sker på nätet eller i korridorerna. En väldigt uppmuntrande nyhet som kommer att förmedlas är att vårt gemensamma nordiska projekt om pappaledighet faktiskt nådde ut till strax över 3,1 miljoner människor – långt över i varje fall mina förväntningar.
Vi har ett fantastiskt team här på ambassaden. Jag ser verkligen fram emot ett nytt arbetsår tillsammans med dem.
Bästa hälsningar,
Staffan Herrström
Ambassadör