Till svenskar som bor i Turkiet,

När dessa rader skrivs har vi snart avverkat hälften av den 17 dagar långa lockdown som deklarerades i slutet av april.

Det är förstås tungt på flera sätt, inte minst för barnfamiljer där såväl distansundervisning som stängda förskolor och lekplatser på nytt sätter sin prägel på vardagen. Och de ekonomiska konsekvenserna för många turkar är självklart mycket kännbara i ett läge när fattigdomen redan har ökat i pandemins spår.

Förhoppningsvis kan samtidigt den höga smittspridning som vi såg under april månad nu pressas ned till helt andra nivåer, parallellt med att vaccineringsarbetet rullar på. Jag såg nyss att drygt 23 procent av alla turkar nu har fått åtminstone en dos, vilket förstås är ett uppmuntrande tecken.

Vi på ambassaden har ägnat en hel del tid och kraft åt den s.k.Istanbul-konventionen om våld mot kvinnor och våld i hemmet, som inte minst visat sig stärka det förebyggande arbetet i många länder och som Turkiet tyvärr beslutade att lämna i slutet på mars (med verkan från den 1 juli). Vi står i nära kontakt med den turkiska kvinnorörelsen och har också tagit upp frågan i alla sammanhang vi har kunnat. 

Sveriges feministiska utrikespolitik är en av våra viktigaste prioriteringar, och i det sammanhanget ordnade vi häromveckan ett webinarium om kvinnor, fred och säkerhet – närmare bestämt med fokus på kvinnliga medlare. Det blev en väldigt intressant och informativ diskussion, ledd av min kollega ambassadör Ingrid Tersman, och med tre turkiska experter i panelen. Slutsatserna ska sedan föda in i det arbete som Sverige bedriver i frågan under vårt pågående ordförandeskap i den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE.

Ett annat exempel i lite mindre skala: Jag har engagerat mig i det UN Women-ledda initiativet HeForShe och blev nyligen intervjuad i deras podd, här tillgänglig via denna länk: https://open.spotify.com/episode/7eo8fBi49uWu8mHpcwAITC Det handlar som man kan ana av namnet om behovet av att engagera män i arbetet för jämställdhet, ett tema som vi kommer att fortsätta arbeta med inte minst i ljuset av svenska erfarenheter av pappaledighet. Vi samarbetar också i nordisk krets om de här frågorna och hoppas snart kunna återkomma med mer konkreta resultat av detta.

Parallellt fortsätter jag – så gott det nu går under pandemin – att träffa intressanta turkiska partners tillsammans med medarbetare på ambassaden. Ett spännande exempel var opinionsinstitutet MetroPoll som ambassaden har samarbetat mycket med förr om åren. Ett annat var HBTQI-organisationerna Kaos GL och 17 May Association. Ett tredje var en av presidentens utrikespolitiska rådgivare İlnur Çevik som hälsade på i residenset för några veckor sen.

Något av det viktigaste på agendan har ändå varit det s.k. JETCO-möte som hölls igår – online förstås – mellan våra handelsministrar: Turkiets nyutnämnde minister Mehmet Muş och Sveriges Anna Hallberg. JETCO ska uttydas Joint Economic and Trade Commission och diskussionen handlade om just sådana frågor – först på politisk nivå och därefter ett rundabordssamtal med involvering av turkiska och svenska företag och där Business Sweden tillsammans med generalkonsulatet i Istanbul har haft en nyckelroll i förberedelserna.

Väldigt bra diskussion, fokuserad och med mycket konkreta erfarenheter bl.a. beträffande hållbarhetsfrågor förmedlade av de deltagande företagen.

Förhoppningsvis kan detta leda vidare. Mer och öppnare handel har vi verkligen allt att vinna på. Både Turkiet och Sverige.

 

Bästa hälsningar

 

Staffan Herrström

Ambassadör

Senast uppdaterad 06 maj 2021, 08.57