Till svenskar som bor i Turkiet

14 jul 2022

Efter några intensiva och händelserika månader börjar semestern närma sig. Jag ser mycket fram emot de kommande veckorna i Sverige förstås, men jag måste samtidigt säga att inte minst Kurban Bayramı veckan här i Ankara har varit fantastisk. Som perfekt svenskt sommarväder. Och en relativ stillhet på gatorna som man annars sällan upplever.

NATO-frågan har förstås dominerat arbetet för min del de senaste månaderna. Som alla vet så togs ett stort steg framåt i den processen i samband med toppmötet i Madrid och det s.k. trilaterala memorandum som där undertecknades mellan Sverige, Finland och Turkiet och som nu implementeras. Därefter signerades anslutningsavtalen för Sverige och Finland av samtliga NATO-länder i Bryssel, och i dessa dagar pågår den s.k. ratifikationen runt om i de 30 huvudstäderna.

Det viktigaste som annars har hänt den gångna månaden är de politiska konsultationer som hölls här i Ankara i slutet på juni mellan Turkiets vice utrikesminister, Faruk Kaymakcı, och UD:s kabinettsekreterare Robert Rydberg. Den typen av dialog är till stor nytta, när länder som Sverige och Turkiet ska försöka förstå varandras ståndpunkter bättre – och hitta områden där samarbetet kan fördjupas.

Ett lite oväntat samarbetsområde fick jag stifta bekantskap bara några dagar senare, när Institutet för Rymdfysik (IRF) under ledning av sin generaldirektör, Olle Norberg, kom på besök till TÜBITAK Space Technologies Research Institute (TÜBITAK Uzay) för att diskutera sitt deltagande i den turkiska månsonden AYAP-1 med ett av sina instrument. Oerhört spännande att lyssna på presentationerna om detta, även om jag måste erkänna att mina minst sagt begränsade fysikkunskaper inte räckte så långt i sammanhanget…

Ett viktigt event som jag tyvärr inte kunde närvara på, men där ambassaden deltog, var lanseringen av den s.k. Purple Map (Mor Haritam) i staden Eskişehir den 29 juni. Ett 50-tal nya kommuner fick då höra om denna digitala karta, utvecklad av UN Women och tankesmedjan TESEV i ett Sida-stött projekt, som gör det möjligt för kvinnor att rapportera osäkra områden men också att hitta viktiga kommunala tjänster i en lätt åtkomlig app. Den lanserades först i Ankara 2021.

Min fru Karin och jag hade senare i den veckan den relativt nytillträdde amerikanske ambassadören Jeffry Flake och hans hustru Cheryl på lunch hos oss i residenset. Det var verkligen inte första gången vi träffades, men det var väldigt trevligt att lära känna varandra närmare – inklusive att få höra lite mer om en del svenska kopplingar i hans familjehistoria.

Men den här veckan har alltså verksamheten av naturliga skäl gått ner i varv, både för att det är helg i Turkiet och för att det är semestertider i Sverige.

Min ställföreträdare Louise Morsing tar över ledningen för ambassaden som chargé d’affaires från och med onsdagen den 20 juli, när jag går på semester. Under andra halvan av augusti kommer jag att ha en del möten i Stockholm och är sen tillbaka i Ankara strax före månadsskiftet.

Jag önskar er alla en riktigt trevlig sommar!

Staffan Herrström
Ambassadör

Senast uppdaterad 14 jul 2022, 16.04