Till svenskar som bor i Turkiet

21 dec 2021

Vi hade tendenser till en vit jul här i Ankara i söndags på fjärde advent. Det snöade rejält, men det är inte mycket som ligger kvar nu – i varje fall inte utanför mitt ambassadfönster. Vi får väl se hur det utvecklar sig tills det blir julafton på fredag.

Det har gått mer än en månad sen mitt förra brev, så det har hunnit hända en hel del sen dess. En central sådan händelse på hemmaplan i Sverige var förstås att vi fick en ny statsminister i Magdalena Andersson och med henne en ny regering. Åtskilliga ministrar sitter som bekant kvar, däribland vår utrikesminister Ann Linde. Men en ny biståndsminister har vi fått: Matilda Ernkrans, som ju ersätter Per Olsson Frid från miljöpartiet.

För min egen del finns resandet med bland det som har tagit fart ordentligt. Sen början på november har jag varit i Beypazarı, Eskışehir, Kapadokya (privat) och İzmir – det senare av naturliga skäl ett lite längre besök, det är ju Turkiets tredje största stad det handlar om.

Oerhört lärorikt på många sätt, inte minst för att uppleva Turkiets mångfacetterade karaktär.  Efter att ha bott några år i Göteborg är jag rätt förtjust i hamnstäder, så İzmir var lockande redan av det skälet. Sen blev det också ett väldigt lyckat och omväxlande program. Allt ifrån möten med borgmästaren Tunç Soyer och med den judiska minoriteten till besök på Katip Çelebi-universitetet där jag under någon timmes tid blev utfrågad av ett hundratal väldigt intresserade och engagerade studenter.

Ett extra plus i sammanhanget var att vi hade sällskap av vår kollega från generalkonsulatet i Istanbul, Björn Jönsson, som bl.a. presenterade konceptet Study in Sweden för studenterna (de köade för att ställa frågor efteråt). Och att vi blev enormt väl omhändertagna av honorärkonsulatets medarbetare, Emine Tarakçıoğlu, som guidade runt oss i staden där det ju finns så oerhört mycket att se – inte minst de antika lämningarna inne i stadskärnan.

Kapadokya var en annan fantastisk erfarenhet för min fru Karin och mig under några lediga dagar. Dit lär vi återkomma. Svårslaget både som natur- och kulturupplevelse.

November och december är alltid intensiva månader på ambassaden. Mycket som ska slutföras före årsskiftet. Dessutom är vi varje år djupt engagerade i den FN-initierade kampanjen mot könsbaserat våld, som börjar den 25 november och sen löper ända tills den internationella människorättsdagen, den 10 december. Vi samarbetar särskilt nära med UN Women – och i ett specifikt projekt också med Ankara stad: om den s.k. Mor haritam (My purple map) – en digital interaktiv karta som bl.a. hjälper till att göra staden säkrare för kvinnor. Vi hade ett mycket inspirerande gemensamt event tillsammans med dem om detta vid månadsskiftet.

Kontakter med svenska företag är alltid en del av vardagen. Jag var mycket glad över att bli inbjuden att tala på Ericssons digitala forskningskonferens nyligen. Och just idag tisdag tar jag emot en liten delegation från den svenska handelskammaren på residenset.

Lucia hör förstås till programmet vid den här tiden på året. I mitt julbrev förra året fick jag konstatera att det inte kunde bli av då – men i år gick det. Eftersom vi var utomhus i residensets trädgård kunde vi ta emot ett ganska stort antal gäster, och så hade vi enorm tur med vädret. Dagen efter ösregnade det… Väldigt stämningsfullt blev det, och det betyder förstås mycket för oss att kunna dela med oss av denna tradition till både turkiska och internationella vänner och partners.

Nu är det inte mycket mer som väntar före julafton. Vår äldsta dotter Sofia har anlänt från Sverige, och vi firar både jul och nyår tillsammans här i Ankara. Jätteroligt förstås på alla sätt – också att nu äntligen kunna visa henne det som de här åren är vår hemstad.

Skönt också att få ta det lite lugnare ett par veckor. Ambassadens personal har verkligen gjort sig förtjänt av det, detta spännande men slitsamma år.

God Jul och Gott Nytt År 2022 – förhoppningsvis ett ännu lite bättre år än det vi nu lägger bakom oss,

Staffan Herrström
Ambassadör

Senast uppdaterad 21 dec 2021, 10.37