Desinformation i sociala medier om svenska socialtjänsten

10 feb 2022

Just nu pågår en mycket aggressiv ryktesspridning i olika sociala medier – både i Sverige och utomlands – där den svenska socialtjänsten påstås kidnappa, fängsla och sexuellt exploatera muslimska barn.

Det pågår just nu en mycket aggressiv ryktesspridning i olika sociala medier – både i Sverige och utomlands – där den svenska socialtjänsten påstås kidnappa, fängsla och sexuellt exploatera muslimska barn. Uppgifterna är naturligtvis gravt missvisande och syftet är enbart att skapa motsättningar och sprida misstro.

Den svenska socialtjänsten arbetar för att barn och unga ska kunna växa upp under trygga förhållanden. Det är en oerhört viktig – men också svår – uppgift.

Om barn och unga riskerar att utvecklas ogynnsamt har samhället ett ansvar att se till att de får det skydd och stöd de behöver.

Inom den svenska socialtjänsten arbetar socionomer med särskild kunskap om barns behov, som ska se till att alla barn får växa upp tryggt. I praktiken kan det handla om att stötta familjer där någon av föräldrarna mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk. Socialtjänsten ska också skydda barn och föräldrar som utsätts för våld eller övergrepp.

Det vanliga är att man kommer överens om vilket stöd som passar bäst. Det kan t.ex. handla om att familjer som har mycket konflikter får träffa en person som är bra på att hjälpa familjer att lösa sådana problem. Det kan även handla om att barnet under en period bor någon annanstans, t.ex. i en annan familj (familjehem).

Den svenska socialtjänstens verksamhet styrs i första hand av socialtjänstlagen, som bygger på frivillighet. I lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) finns dock kompletterande bestämmelser som gör det möjligt att i vissa fall besluta om insatser även utan samtycke.

För att LVU-vård ska beslutas krävs att det antingen finnas ett missförhållande i den unges hemmiljö och/eller den unges eget beteende. Missförhållandet ska medföra att det finns en påtaglig risk för att den unges hälsa eller utveckling skadas. Det krävs även att behövlig vård inte kan ges på frivillig väg.

Senast uppdaterad 10 feb 2022, 17.54