• Svenska

Om utlandet Niger

Avrådan

Niger - avrådan

Med anledning av förändringar i säkerhetsläget har Utrikesdepartementet den 2 augusti 2023 beslutat att skärpa avrådan för Niger. Följande avrådan gäller:

Med anledning av det försämrade säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet från alla resor till Niger.

Avrådan gäller tills vidare.

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

Senast uppdaterad 06 sep 2023, 11.46

Aktuella händelser

Den 26 juli 2023 meddelade delar av den nigeriska armén att man avsatt president Bazoum. Situationen i huvudstaden Niamey är fortfarande oklar och instabil. Den regionala sammanslutningen ECOWAS har infört sanktioner mot Niger som kan påverka banksystem samt el- och matvaruförsörjningen i landet. 

Den tidigare franska evakueringen av EU medborgare som inleddes den 1 augusti 2023 förklarades avslutad den 3 augusti 2023. Nigers luftrum och landsgränser stängdes åter i mitten av augusti men luftrummet öppnades igen den 4 september 2023. Förnärvarande flyger vissa internationella flygbolag till och från huvudstaden Niamey. Flygtrafiken kan dock snabbt komma att ställas in på grund av aktuellt säkerhetsläge.

Svenska medborgare i landet rekommenderas att iaktta största vaksamhet och följa utvecklingen noggrant via media samt följa lokala myndigheters uppmaningar och rekommendationer.

För dig som befinner dig i Niger finns möjligheten att anmäla dig till svensklistan. Uppgifterna kan även vid behov användas av UD eller ambassaden för att kontakta dig om en konsulär krissituation skulle inträffa. Anmälan kan göras på hemsidan: https://www.swedenabroad.se/sv/svensklistan/ eller genom applikationen UD resklar genom att ladda ned den via google play eller iTunes

Allmänna säkerhetsläget

Med anledning av förändringar i säkerhetsläget har Utrikesdepartementet den 2 augusti 2023 beslutat att skärpa avrådan för Niger. Följande avrådan gäller:

Med anledning av det försämrade säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet från alla resor till Niger.


Avrådan gäller tills vidare.

Hot om terror och kidnappning är fortsatt förhöjt. Förutom olika islamistiskt våldsfrämjande grupper som utför våldsdåd, föreligger även risk för väpnad kriminalitet och kidnappning av västerlänningar.

Säkerhetsläget i Tillaberi och Diffa har förvärrats senaste året. Närvaron av väpnade grupper, samt det faktum att konflikten i Mali spillt över till Niger, skapar ett problematiskt säkerhetsläge. Undantagstillstånd råder sedan tidigare.

Flera demonstrationer har på senare år utvecklats våldsamt, inte minst i huvudstaden Niamey. Försiktighetsåtgärder bör därför vidtas och allmänna platser och större folksamlingar undvikas i den mån möjligt.

Ökad brottslighet med stölder, rån, inbrott och även väskryckning från motorcyklar. Extra vaksamhet bör vidtas runt Gaweye Hotel, National Museum, Kennedy Bridge och Petit Marché i Niamey.

Svenska medborgare som trots UD:s avrådan beslutar sig för att resa till Niger uppmanas att noga följa nyhetsrapportering och lokala myndigheters anvisningar då läget snabbt kan förändras. Stora folkmängder och demonstrationer bör undvikas. I Niamey och andra större städer bör man undvika röra sig utomhus nattetid och välja hotell och restauranger med vakter.

Med anledning av den s.k. koranbränningen i Stockholm uppmanas svenska medborgare till ökad vaksamhet mot demonstrationer och missyttringar riktade mot Sverige och svenska medborgare.

Terrorism

På grund av den förvärrade säkerhetssituationen i hela Sahelområdet de senaste åren är risken för terrorbrott och väpnad kriminalitet förhöjd i hela Niger. Aktiviteter av islamistiskt våldsfrämjande grupper såsom AQIM (Al-Qaida i Islamiska Maghreb) och Ansar Dine, verksamma främst i norra Mali, spiller över på Niger och då framför allt i gränsområdena mot Mali, Algeriet och Libyen. Kidnappningar av västerlänningar har förekommit, antingen i gruppernas egen regi eller tillsammans med kriminella grupper. 

Den islamistiska terrorrörelsen Boko Harams aktiviteter i norra Nigeria har drivit många människor på flykt, bland annat till Niger. Regionerna Zinder och Diffa, inte minst området kring Tchadsjön, är särskilt drabbade.

Naturförhållanden och katastrofer

Klimatet i Niger är hett och torrt. Ökenvinden Harmattan svalkar något från november till januari. Niger drabbas återkommande av svår torka. Medeltemperaturen i Niamey är i april 37 grader och i december 25 grader.

In- och utresebestämmelser

Visum och intyg på vaccination mot gula febern krävs vid inresa.

Negativt Covid-19 test med max tidsrymd på 72 timmar, krävs vid inresa till och utresa från Niger om bevis på full vaccinering (covidpass) saknas. Inget nattligt utegångsförbud råder.

Svenska medborgare uppmanas att iaktta försiktighet och att undvika demonstrationer och större folkmassor.

Svenska medborgare uppmanas även att bära med sig kopior på passhandlingar för eventuella ID-kontroller.

Regelbundna uppdateringar om situationen i landet kan inhämtas via lokal press:

Agende de presse

A Niamey

Niger Diaspora

Hälso- och sjukvård

Hälso- och sjukvården är med svenska mått undermålig. Om möjligt medtag egen medicin.

Det går bra att ringa till svenska Sjukvårdsrådgivningen även från utlandet: +46 771 117700.

Lokala lagar och sedvänjor

Niger är ett muslimskt land och respekt för lokala sedvänjor och klädsel rekommenderas.

Det finns ingen lag som explicit kriminaliserar homosexualitet i Niger, men över lag är homosexualitet tabubelagt.

Fotografera inte militära eller statliga anläggningar.

Valutan i Niger är CFA-franc (XOF), och kontanter är främsta betalningsmedel.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Ökad brottslighet med stölder, rån, inbrott och även väskryckning från motorcyklar. Extra vaksamhet bör vidtas runt Gaweye Hotel, National Museum, Kennedy Bridge och Petit Marché i Niamey.

Kontaktnummer:

Polis: + 227 20 73 37 43/44

Trafiksäkerhet

Allvarliga trafikolyckor förekommer och bil/mopedkörning får anses som riskfyllt, i synnerhet i mörker då det inte är ovanligt att trafikanter kör utan lyse och med hög hastighet. Ytterligare en riskfaktor är fotgängare och boskap som befinner sig på vägarna. Niger är ett stort land och avstånden till sjukhus, i den mån de finns, är stora. Standarden på vägarna är likaså undermålig. För resor utanför de stora städerna är det tillrådligt att ordna med väpnad eskort hos lokala myndigheter och/eller köra i konvoj dagtid. Håll bildörrar låsta och fönster uppvevade vid trafikljus.

Resa i landet

Kontrollera alltid att du har en giltig reseförsäkring före avresa.
Visa och intyg på vaccination mot gula febern krävs vid inresa. 

Vad ska man tänka på om man bestämmer sig för att resa trots att UD avråder?

  • Kontrollera din försäkring - försäkringsbolagen kan göra inskränkningar i försäkringarna om UD har avrått från resmålet.
  • Titta på UD:s och ambassadernas webbplatser.
  • Håll dig väl informerad på plats genom att följa nyhetssändningar och läsa lokala tidningar.
  • Undvik folksamlingar och platser man speciellt varnat för.
  • Hör regelbundet av dig till anhöriga.
  • Meddela ambassaden att du finns i landet genom att anmäla dig till svensklistan här Svensklistan - Sweden Abroad

 

21 dec 2023

Uppmaning till svenskar utomlands

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att hörsamma lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

Uppmaning till svenskar utomlands

Vad gäller i landet du ska resa till? Här på Sweden Abroad och via appen UD Resklar kan du hålla dig uppdaterad om vad som gäller för just ditt resmål. Ambassaderna ger landspecifik reseinformation och aktuell information om det händer något i landet som kan påverka dig som resenär. Läs på innan du åker och håll dig uppdaterad under resan.

Läs mer