• Svenska

Om utlandet Israel

In- och utresebestämmelser

Sveriges ambassad i Tel Aviv och Utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. Enligt ambassadens kännedom behöver dock svenska medborgare, i normalfallet, inte visum för att resa som turist till Israel för vistelser upp till 90 dagar.  

Vid inresa till Israel får svenska resenärer nu ett inresekort i passet (ett s.k. Border Control Entry Permit) i stället för en stämpel. Detta kort är ett bevis på att inresan i landet skett lagligt och ska behållas i passet under hela vistelsen. Kortet kan också komma att efterfrågas på israelisk sida vid övergångar till Palestina.

För mer detaljerad information om inreseregler till Israel och andra typer av tillstånd kontakta israeliska myndigheter, till exempel Israels ambassad i Stockholm

Särskilda problem vid inresa

Resenärer till Israel kan förvänta sig att vid ankomst svara på frågor om syftet med resan till Israel. Personer som har stämplar i sitt pass från länder som Israel inte har diplomatiska förbindelser med, eller som har varit involverade i aktivist- eller missionsverksamhet, kan löpa större risk att utsättas för grundligare utfrågningar och att få sitt bagage genomsökt vid in- och utresa. Det har även hänt att resenärers elektroniska utrustning genomsökts. Försök att motsätta sig säkerhetskontroll, lämnande av felaktiga uppgifter eller vägran att svara på frågor kan leda till att inresa i landet nekas. Det bör uppmärksammas att svenska resenärer har nekats inresa till Israel med hänvisning till säkerhetsskäl utan närmare förklaring än så.

Israels parlament antog i mars 2017 en lag som möjliggör för myndigheterna att neka inresa till personer som öppet manat till bojkott av Israel och/eller "områden under dess kontroll", vilket inkluderar bosättningar. Den 7 januari 2018 publicerade israeliska myndigheter en lista över organisationer som anses stödja rörelsen för bojkott, avyttring av tillgångar och sanktioner mot Israel (BDS). Individer med kopplingar till dessa organisationer som planerar att resa till Israel uppmanas att kontakta israeliska myndigheter i god tid före avresa.

Resenärer som nekats inresa på Ben Gurion-flygplatsen får stanna kvar på flygplatsen och tas till en särskild avdelning i väntan på nästa flyg tillbaka med det flygbolag resenären ankom med. Beroende på när återresa med samma flygbolag är möjlig, kan resenärer som nekats inresa behöva stanna ett tag på flygplatsen, eller tas till ett särskilt förvar. Enligt uppgifter från israeliska myndigheter har personer som tagits till den särskilda avdelningen eller förvaret i väntan på nästa flyg alltid rätt att på egen bekostnad köpa en biljett med ett annat flyg som avgår tidigare (med hjälp av personal), och på så vis förkorta vistelsen i förvaret.

Om du nekats inresa och hålls kvar på flygplatsen, eller i förvaret, kan du kontakta ambassaden på telefonnummer +972-3-718 00 00 för konsulär assistans. Ambassaden kan inte påverka israeliska myndigheters beslut om nekad inresa. Om du tidigare haft problem med inresa till Israel eller om du tror att du kan få problem bör du ta kontakt med Israels ambassad i Stockholm i förväg.

Särskilda restriktioner för in- och utresa gäller för personer med palestinskt ursprung. Personer som är eller någon gång har varit registrerade hos palestinska myndigheter eller är behöriga för palestinskt ID-kort tillåts i princip inte resa till eller från Israel via Ben Gurion-flygplatsen i Tel Aviv, utan hänvisas i normalfallet av israeliska myndigheter i stället till gränsövergången Allenby Bridge (också kallad King Hussein Bridge). För mer information kring dessa bestämmelser hänvisas till Israels ambassad i Stockholm.

Personer med både svenskt och israeliskt medborgarskap måste enligt israeliska regler använda israeliskt pass vid in- och utresa. Personer med dubbelt medborgarskap samt personer med bakgrund i Palestina och som nu är svenska medborgare rekommenderas att läsa Utrikesdepartementets information om dubbelt medborgarskap.

Resenärer till Palestina hänvisas till generalkonsulatet i Jerusalems hemsida.

För ytterligare frågor om in- och utresebestämmelser, kontakta Israels ambassad i Stockholm.

Senast uppdaterad 15 apr 2024, 19.16