• Svenska

Om utlandet Dominikanska republiken

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

Senast uppdaterad 27 feb 2024, 05.02

Aktuella händelser

Orkansäsong

Orkansäsongen har börjat i Karibien. Om en orkan hotar är det viktigt att följa de lokala myndigheternas information och följa deras anvisningar. Om möjligt se till att bunkra upp med mat och vatten, då det kan vara svårt att ta sig till affärer och restauranger under och direkt efter ovädret. Kontakta anhöriga när det är möjligt.

Vi ber därför alla svenskar i Kuba och Dominikanska republiken att komma ihåg att skriva upp sig på svensklistan. Genom att skriva upp sig på svensklistan lämnar du uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse vid en eventuellt större kris som tex orkan. 

Uppdaterade prognoser om orkan finns bla på: National Hurricane Center (noaa.gov) 

Jordbävning

Ambassaden bekräftar att en jordbävning inträffat 36 km söder om Bani i Dominikanska republiken den 1 februari kl.07:11 lokal tid. Jordbävningen hade en magnitud på 5,0. Ambassaden har inga uppgifter om att någon svensk medborgare ska ha drabbats eller att skador inträffat på infrastruktur.

Ambassaden följer händelseutvecklingen och uppmanar svenskar som befinner sig i Dominikanska republiken att:

  • Ha beredskap för eventuella efterskalv.
  • Gå inte in eventuellt skadade byggnader förrän en den bedöms som säker.
  • Följa lokala myndigheters råd och rekommendationer. 
  • Följa nyhetsrapporteringen genom massmedia. 
  • Informera anhöriga i Sverige om situationen och vart du befinner dig och hur du kan nås vid behov. 

Praktisk information inför resa

Förbered din resa och res med marginaler 

Som resenär har man ett eget ansvar för att hålla sig informerad. Om du ska resa är det viktigt att vara påläst innan du reser och att förbereda din resa. Se till att ha en ekonomisk buffert så att du kan klara förseningar och oförutsedda utgifter.

Coronapandemin pågår fortfarande i delar av världen och kan påverka internationellt resande. Länder du ska resa via kan ha olika inreseregler och förhållningsregler med anledning av covid-19. Till exempel kan det finnas krav på att bära ansiktsmask på flyg, hotell och allmänna platser, eller så kan du behöva visa upp vaccinationsbevis inför och under resan.

Är ditt pass giltigt? 

Kontrollera noga att ditt pass är giltigt, helt och med ledig sida för stämpel. Ambassaden råder att du inte bara har ett giltigt pass utan att det ska vara giltigt minst 6 månader från det datum då du anländer. 

Har du rätt försäking?

Det är viktigt att ha en försäkring som gäller under hela resan och täcker planerade aktiviteter. Kontakta ditt försäkringsbolag och kontrollera villkoren för din försäkring.

Allvarligt sjuk eller skadad - Sweden Abroad

Ladda ner appen UD Resklar

I appen UD Resklar finns bland annat samlat reseinformation från svenska ambassader utomlands per land och deras kontaktuppgifter. Genom appen kan du även välja att få push-notiser med till exempel information om UD:s avrådan från resor ändras eller reseinformation från svenska ambassader.

Skriv upp dig på svensklistan

Om du skriver upp dig på svensklistan kan Utrikesdepartementet vid behov nå dig i en krissituation.

Om du har skrivit upp dig på svensklistan men har lämnat landet ber vi dig att gå in och avanmäla.

Håll kontakten med din researrangör eller flygbolag

Om du har frågor om en kommande resa eller frågor om av- eller ombokning av biljetter bör du ta kontakt med din researrangör. Din researrangör har ett ansvar för dig som resenär.

Håll kontakten med dina anhöriga 

Informera anhöriga om dina resplaner gällande resrutt/ boende/resesällskapoch om hur du kommer att vara nåbar. 

Kontaktuppgifter vid nödsituationer 

Vid konsulär nödsituation i kan du kontakta svenska konsulatet i Santo Domingo eller utanför ordinarie öppetider UD:s konsulära nödjour på tel: 08-405 50 05.

Pengar 

Den dominikanska valutan är dominikansk peso(DOP/RD). Man kan lätt växla till sig denna valuta eller ta ut i lokala bankomater. Dominikanska republiken är ett kontantintensivt land. Det rekommenderas att använda sig av kontanter och att bara växla pengar på banker och officiella växelkontor. I bankomater brukar utländska bankkort generellt fungera.

Allmänna säkerhetsläget

Dominikanska republiken är ett relativt tryggt resmål, men man ska ändå vara försiktig. Det förekommer rån och stölder också i populära turistområden.

Gränsområdet mot Haiti i västra delen av landet bedöms vara mer riskfyllt utifrån ett säkerhetsperspektiv. Det allmänna säkerhetsläget vid gränsområdet kan förändras och därför uppmanas resenärer att hålla sig uppdaterade om den aktuella situationen. 

Förlorat pass

Om ens pass försvinner eller blir stulet ska man göra en anmälan till den lokala polisstationen.

Resenärer ska i första hand kontakta Dominikanska republikens turistpolis (CESTUR). I största delen av Dominikanska Republiken fungerar larmnumret 911.

Honorärkonsulatet i Santo Domingo har möjlighet att utfärda provisoriskt pass. Pass i Dominikanska republiken - Sweden Abroad

Generella råd 

  • Ambassaden uppmanar svenska resenärer i landet att vara uppmärksamma, pålästa och medvetna om de hot och risker som finns i landet.
  • Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.
  • Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda och avvikande i sammanhanget.
  • Som besökare i ett annat land bör man alltid tänka på att följa det landets lagar och förordningar.  
  • Undvik till exempel att röra dig ensam om natten och på mörka gator
  • Vid eventuell stöld/rån gör inte motstånd och följ aldrig efter rånare/ficktjuvar.
  • Förvara pass och värdeföremål i ett förvaringsfack.
  • Växla bara valuta i små omgångar och bara på platser där du är skyddad från utomstående blickar.
  • Ta bara med dig ditt kreditkort då du vet att du kommer att behöva det.
  • Ta kopior av dina viktigaste dokument, till exempel pass och flygbiljetter, och förvara dem skilt från originalen.
  • Lämna inte värdesaker i bilen eller på badstranden.

Terrorism 

Risken för terroristdåd bedöms vara låg. Globalt finns en generell risk för terrordåd som innebär att du som resenär alltid bör vara uppmärksam och påläst.

Läs mer om terrorism och turism på regeringen.se

Naturförhållanden och katastrofer

Orkaner

Dominikanska republiken hemsöks frekvent av tropiska stormar och orkaner under perioden juni till november, störst är risken under september och oktober. Kraftiga regn, översvämningar och efterföljande jordskred kan också förekomma under denna period.

I händelse av orkan bör man hålla sig inomhus och följa lokala myndigheters och hotellens rekommendationer samt följa väderprognosen. Flygplatser stänger ofta inför en förväntad orkan – ta kontakt med din researrangör för praktiska frågor kring din resa.

Ambassaden råder dig att skriva upp dig på Svensklistan och håll dina anhöriga informerade. 

För mer information och väderprognoser besök gärna dessa hemsidor:

Jordbävning

Det finns en risk för jordbävningar särskilt vid öns norra kust.

Trafiksäkerhet

Trafikensäkerheten är utmanande. Ambassaden uppmanar till försiktighet i trafiken och från att åka bil efter mörkrets inbrott, framför allt på landsbygden. Kontrollera att den bil du reser i är väl underhållen och har säkerhetsbälten. Att åka med en säker taxi eller inhyrd förare rekommenderas. 

Lokala lagar och sedvänjor

Som besökare i ett annat land bör man alltid tänka på att följa det landets lagar, förordningar. och sedvänjor. Svensk lag gäller inte, och ambassaden har ingen möjlighet att få dig fri om du skulle hamna i fängelse.

Dominikanska Republikens lagstiftning har hårda straff för narkotikabrott i allmänhet.

Hälso- och sjukvård

Inga vaccinationer förutom grundskydd behövs som regel för inresa. 

Standarden på sjukvården i Dominikanska republiken är tämligen god i de större städerna, särskilt på privata sjukhus. Ute i landet är vården klart sämre och tillgång till ambulans och blodtransfusioner begränsad. Tropiska sjukdomar som dengue-feber och malaria förekommer.

Det allmänna råden för att undvika myggbett är

  • Myggmedel (det är svårt att få tag på myggmedel i Kuba så detta bör tas med)
  • Heltäckande klädsel (långa ärmar och långa byxor)
  • Sova under myggnät och i rum med luftkonditionering 
  • Stäng dörrar och fönster
  • Undvik att befinna dig utomhus när myggen är som mest aktiva (dagtid för denguefeber)

Försäkringsskydd

Det är viktigt att du är rätt försäkrad innan du påbörjar resan till Dominikanska republiken, eller har kontrollerat om reseförsäkring ingår i din hemförsäkring. Med reseförsäkring kan du få hjälp om du blir sjuk, skadad eller behöver sjuktransport till Sverige.

De bättre sjukhusen tar inte emot allvarligt skadade eller insjuknade personer utan förskottsbetalning eller täckande försäkring. Vid olycksfall ska du, eller någon medresenär, genast kontakta ditt försäkringsbolag som kan ge sjukhusen en garanti om att vården täcks av försäkringen. Vården inleds ofta inte förrän sjukhuset fått en försäkran från försäkringsbolaget, en förskottsbetalning eller ett kreditkort.

SOS International, EuroAlarm & Europ Assistance

In- och utresebestämmelser

Svenska ambassaden och Utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna med landets egna myndigheter eller närmaste ambassad  (se nedan). Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.

På förekommen anledning vill vi varna för att Dominikanska republiken inte alltid tillåter inresa för personer med provisoriska pass.

Kontaktinformation till Dominikanska Republikens ambassad i Stockholm

  • Adress: Söder Mälarstrand 21, 118 20 Stockholm
  • Telefon: (+46) 8 667 46 11
  • E-post: stockholm@domemb.se

Covid-19 inresebestämmelser

Varje internationell resenär ska innan ankomst ha fyllt i ett digitalt frågeformulär (E-ticket). Information om detta här.

Tidigare krav på munskydd, intyg på genomförd vaccination mot Covid-19 eller intyg på negativt PCR-test är borttagna.   Slumpvis utvalda resenärer kan komma att testas vid ankomst, men finns vaccinpass görs inget test.

Ambassaden råder att noggrant följa de lokala myndigheternas information då regler kan ändras med kort varsel.Munskydd och social distansering rekommenderas. Mer information här.

 

21 dec 2023

Uppmaning till svenskar utomlands

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att hörsamma lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

Uppmaning till svenskar utomlands