• Svenska

Om utlandet Bolivia

Hälso- och sjukvård

Många fall av dengue i Santa Cruz, Bolivia

Ett stort antal fall av denguefeber har rapporterats den tiden i Santa Cruz, Bolivia. Ambassaden rekommenderar resenärer att försöka undvika myggbett genom att bära heltäckande kläder samt använda myggmedel.

Denguefeber, eller enbart dengue, är en influensaliknande febersjukdom. Den orsakas av ett virus som sprids via myggbett av myggsorten Aedes Aegypti. Sjukdomen är i regel godartad och många får enbart en övergående feber. Man kan också få huvudvärk, rygg-, muskel- och ledsmärtor samt kärlsprängda ögon. Efter några dagars sjukdom uppträder ofta också ett mässlingsliknande hudutslag. I ett senare skede kan punktformiga hudblödningar ses på främst fotryggar och händer samt i armhålor.

Ett fåtal drabbas av hemorragisk dengue vilket är ett mycket allvarligare sjukdomstillstånd. Det kännetecknas av blödningar i många inre organ liksom från mag- och tarmkanalen vilket kan leda till döden.

Sjuka bör uppsöka akut läkarvård vid följande symptom:

•                     Intensiv och ihållande magsmärta

•                     Blödningar från slemhinnor eller spontana blödningar

•                     Ihållande kräkningar

Mer information om denguefeber på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Länk: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/denguefeber-/

Besökare uppmanas följa lokala myndigheters råd ifråga om dengue.

Ökat utbrott av denguefeber. Ambassaden vill uppmärksamma resenärer på denguefeber förekommer. Dengue är en influensaliknande febersjukdom som orsakas av ett virus som sprids via myggor. Läs mer om dengue på Folkhälsomyndighetens hemsida: www.folkhalsomyndigheten.se

Ökat antal rabiesfall. Det har konstaterats att antalet rabiesfall har ökat i Cochabambatrakten och i Santa Cruz. Aktuellt vaccin har bra skyddseffekt, men onödig kontakt med djur ska alltid undvikas. Även om du blivit vaccinerad mot rabies före resan ska ytterligare vaccination ges så snart som möjligt vid misstänkt smitta. Läs mer om rabies på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Zikaviruset Zikavirus sprids via myggor. För de allra flesta som drabbas är en infektion med zikavirus mycket mild. De som får symptom får lindriga besvär och behöver sällan söka sjukvård. De vanligaste symtomen är feber, hudutslag, ledvärk och ögoninflammation. Risken för resenärer att drabbas av allvarliga komplikationer bedöms i nuläget vara liten. Det finns inget vaccin eller specifik behandling mot zikavirusinfektion, men immunitet utvecklas efter genomgången infektion.

Enligt Folkhälsomyndigheten bör svenska resenärer till länder där zikavirus sprids skydda sig från myggbett. Man kan minska risken för myggbett genom att använda myggmedel, bära heltäckande kläder och sova under myggnät eller i rum med luftkonditionering. Det är viktigt att skydda sig från myggbett hela dygnet.

Folkhälsomyndigheten anser att risken vid zikavirusinfektion för gravida nu är etablerad och bör vägas in tillsammans med övriga risker vid resa till tropikerna. Kvinnor som är eller försöker bli gravida bör konsultera läkare eller mödravårdscentral för individuell rådgivning inför resor till tropiska områden. Om man som gravid planerar resor till områden med zikavirus spridning rekommenderas man att anpassa sina resplaner till dessa risker. Gravida kvinnor som vill eller behöver genomföra sin resa kan få råd om förebyggande åtgärder.

Världshälsoorganisationen avråder gravida kvinnor från att resa till områden som drabbats av zikavirus.

Läs mer information om Zikaviruset och Folkhälsomyndighetens råd.

http://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2016/januari/fragor-och-svar-om-zikavirus/

Sjukvården är undermålig, både för att ta hand om akut skadade men även vid omhändertagande av akut insjuknade. I många fall rekommenderas operation i ett närliggande land eller i USA. Alla resenärer bör ta kontakt med sitt försäkringsbolag innan en operation genomförs.

Höjden i La Paz, 3600 m ö h, är mycket påfrestande för hjärta, kärl och lungor och utländska besökare men även bofasta, kan insjukna snabbt och allvarligt. Höjdproblem kan uppstå efter ett par dagar upp till två veckor efter ankomst och vara allt från huvudvärk, illamående, nedsatt aptit och sömnbesvär till svårare symptom. Syrgas, vila, mycket vatten, koka-te och undvikande av fysisk aktivitet, kaffe, alkohol och tung mat rekommenderas för att bättre anpassa sig. De flesta hotell och turistresearrangörer har syrgastuber. Luften på hög höjd i Anderna är mycket torr vilket medför torra slemhinnor, hud och ögon. UV-strålningen är mycket stark året om och solglasögon med UV-filter, hög solskyddsfaktor, täckande kläder och huvudbonad rekommenderas, särskilt mellan kl.10:00 och kl.15:00.

På låglandet förekommer Dengue och Chicunguna,  febersjukdomar som vanligen har ett godartat förlopp vid behandling.Vid återinfektion kan dock ett allvarligare sjukdomstillstånd uppstå med inre blödningar som kräver akut sjukvård. Malaria förekommer också på låglandet och vid besök i synnerhet i Amazonas-området rekommenderas malariaprofylax i preventivt syfte. Gula febern förekommer på låglandet. Rurala områden saknar ofta tillgång till rent vatten och saniteten är begränsad. Kranvattnet bör inte drickas i någon del av landet.

I Bolivia har fall av hepatit B och HIV ökat till följd av oskyddat sexuellt umgänge och oavsiktlig överföring mellan patient och vårdpersonal.

Senast uppdaterad 01 nov 2023, 09.26