• Svenska

Om utlandet Tonga

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

Senast uppdaterad 08 maj 2024, 11.05

Aktuella händelser

Coronavirus (COVID-19)

För senaste information om inresebestämmelser för Tonga, se

> Smarttraveller för Tonga

> Tonga | SafeTravel

Allmänna säkerhetsläget

Kom ihåg att anmäla din utlandsvistelse.

Terrorism

Ambassaden uppmanar svenska resenärer i landet att vara uppmärksamma, pålästa och medvetna om de hot och risker som finns i landet. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda och avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.

Naturförhållanden och katastrofer

Cyklonsäsongen varar från november till april. Under den här perioden är risken för översvämningar, jordskred och störningar i infrastrukturen påtaglig. Om en cyklon är på väg bör du ta reda på var närmaste skyddsrum finns eller vidta andra åtgärder enligt lokala myndigheters anvisningar.

För mer information läs gärna mer på World Meteorological Organisation.

In- och utresebestämmelser

Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.

Passets giltighetstid

För att resa in i landet krävs att resenärens pass har en giltighetstid på minst sex månader från det datum som resenären reser ut från landet.

Visum

Tonga kräver inget visum för svenska medborgare som befinner sig i Tonga mindre än trettio dagar. Dock måste resenären ha en returbiljett ut från landet samt kunna bevisa att resenären har tillräckligt med ekonomiska medel under resan.

Tullbestämmelser

Tongas tullmyndighet kan ha temporära stränga regler för import och export av varor.

För information om in- och utresebestämmelser till Tonga, kontakta Tongas ambassad i London. Telefon: +44 (0)20 7724 5828.

Hälso- och sjukvård

Fall av virusinfektionen zika har rapporterats från Tonga. För mer information om zika viruset se Folkhälsomyndighetens hemsida.

Denguefeber förekommer i Tonga. Denguefeber och vissa andra sjukdomar sprids via myggbett och förebyggande åtgärder rekommenderas.

Vattenburna sjukdomar inklusive hepatit, tyfoidfeber, tuberkulos och mässling, är ett vanligt problem i Tonga. Det rekommenderas att koka allt dricksvatten eller köpa vatten på flaska.

Vaccinering mot tyfoidfeber, hepatit A och Hepatit B rekommenderas samt vaccinering mot rabies vid längre vistelser i landet. Ta reda på vilka vaccinationer som i övrigt behövs före avresan.

Lokala lagar och sedvänjor

Straffbestämmelser

Straffen för innehav, bruk och försäljning av narkotika är stränga. Brott som stöld, sexualbrott och misshandel kan i Tonga leda till att den anklagade döms till kroppsstraff. Dödsstraff finns på straffskalan, men har inte använts sedan

Homosexualitet är olagligt och det kan hända att homosexuella par arresteras. Sexuella relationer mellan män kan leda till upp till tio års fängelse. Även kroppsstraff kan utdömas.

Innehav och/eller import av pornografiskt material är olagligt och straffbelagt.

Normerna för klädsel är strikta och kvinnor i synnerhet bör bära kläder som täcker axlarna och knäna. Att bära bikini är tillåtet på turistorter, men på övriga allmänna stränder bör man bära mer täckande badkläder. Män bör inte gå utan tröja offentligt.

Aktiviteter på söndagar är begränsade i lagen. Bland annat är det inte tillåtet att bedriva affärs-, restaurang-, café- och barverksamhet samt anordna eller delta i sportevenemang. Ansträngande aktiviteter som att springa, simma eller träna på söndagar kan uppröra lokalbor och bör därför undvikas.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Trafiksäkerhet

Det är vanligt med överbelastade passagerarfärjor och resenärer bör undersöka att säkerheten är godtagbar. Undvik att resa med överbelastade färjor.

Försäkringsskydd

Övriga upplysningar

Betalningsmedel

Valutan i Tonga är Tongan Pa'anga. Uttagsautomater finns i de större städerna, men generellt är Tonga ett kontantsamhälle.

Ytterligare allmän information

Ministry of Tourism Tonga

Uppmaning till svenskar utomlands

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att hörsamma lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

Uppmaning till svenskar utomlands
Senast uppdaterad 21 dec 2023