• Svenska

Generella råd till resenärer

Förbered din resa och res med marginaler

Coronapandemin pågår fortfarande i delar av världen och kan påverka internationellt resande. Om du ska ut och resa är det viktigt att vara påläst innan du reser och att noga förbereda din resa. Se till att ha en ekonomisk buffert så att du kan klara förseningar och oförutsedda utgifter.

Vad gäller i landet du ska resa till? 

Var påläst och ta reda på vad som gäller i landet du ska resa till. Länder kan ha olika inreseregler och förhållningsregler med anledning av covid-19. Till exempel kan det finnas krav på att bära ansiktsmask på flyg, hotell och allmänna platser, eller så kan du behöva visa upp vaccinationsbevis inför och under resan.

Som resenär har man ett eget ansvar för att hålla sig informerad. Det är alltid bra att ta del av information från landets myndigheter och ambassad, att följa internationell massmedia och att läsa svenska ambassaders reseinformation om landet på Sweden Abroad eller i appen UD Resklar.

Är dina resehandlingar giltiga? 

Kontrollera noga att du har giltiga resehandlingar. Det finns länder som kräver att du inte bara har ett giltigt pass utan att det ska vara giltigt ytterligare till exempel 6 månader vid hemresa från landet.

Avråder UD från resor till landet/området du ska besöka?

Normalt avråder svenska UD från resor till ett land, eller delar av ett land, när säkerhetssituationen bedöms som mycket farlig, oberäknelig och snabbt föränderlig eller som av andra skäl allvarligt kan påverka resenärer. Även ambassadens möjligheter att hjälpa svenskar som befinner sig i knipa utomlands kan försvåras under dessa omständigheter. Normalt gäller inte en reseförsäkring om UD avråder från resor.

Har du rätt försäking?

Det är viktigt att ha en försäkring som gäller under hela resan och täcker planerade aktiviteter. Kontakta ditt försäkringsbolag och kontrollera villkoren för din försäkring.

Ladda ner appen UD Resklar

I appen UD Resklar finns bland annat samlat reseinformation från svenska ambassader utomlands per land och deras kontaktuppgifter. Genom appen kan du även välja att få push-notiser med till exempel information om UD:s avrådan från resor ändras eller reseinformation från svenska ambassader.

Skriv upp dig på svensklistan

Om du skriver upp dig på svensklistan kan Utrikesdepartementet eller närmaste svenska ambassad vid behov nå dig i en krissituation.

Om du har skrivit upp dig på svensklistan men har lämnat landet ber vi dig att gå in och avanmäla.

Håll kontakten med din researrangör eller flygbolag

Om du har frågor om en kommande resa eller frågor om av- eller ombokning av biljetter bör du ta kontakt med din researrangör. Din researrangör har ett ansvar för dig som resenär.

Hallå Konsument! har information om dina rättigheter kring avbokning av resor.

Kontaktuppgifter vid nödsituationer utomlands

Vid akuta nödsituationer utomlands kan du kontakta närmaste svenska ambassad eller UD:s konsulära nödjour på tel: 08-405 50 05.

Kontaktuppgifter till svenska ambassader utomlands finns på Sweden Abroad eller i appen UD Resklar.

Om du har mer generella frågor inför en resa ber vi dig i första hand att läsa Utrikesdepartementets information på ud.se, och ambassadernas information på Sweden Abroad eller i appen UD Resklar.