• Svenska

Om utlandet Litauen

Valmyndigheten Informerar

Den 9 juni är det val till Europaparlamentet. Du som är röstberättigad kan antingen brevrösta, rösta på ambassaden i Vilnius alternativt vid honorärkonsulatet i Kaunas.

Vart femte år är det val till Europaparlamentet. Genom val röstar vi om vilka politiska partier och ledamöter som ska representera Sverige i EU-parlamentet när nya lagar blir till, om miljö, trygghet, invandring, socialpolitik, konsumenträttigheter, ekonomi, rättsstaten med mera.

Som EU-medborgare kan du rösta i ditt hemland, från utlandet eller i det EU-land där du är folkbokförd. Den som har dubbelt medborgarskap får bara rösta i ett av länderna.

EU-val 2024 | Valmyndigheten

Anmäl dig till röstlängden

Om du är registrerad i röstlängden kommer du få material hemskickat. Du kan även behöva anmäla dig till röstlängden om du inte röstade i förra valet eller flyttat sedan dess. Anmälan till röstlängden sker genom att skicka in blankett om ny adress/röstlängd till Skatteverket. Anmäl dig i god tid då utlandsröstkorten skickas ut i april.

Ny adress/röstlängd för utvandrad.

Länk till Valmyndighetens information om rösträtt och röstlängd.

Brevrösta eller förtidsrösta på ambassaden i Vilnius eller vid honorärkonsulatet i Kaunas

Från Litauen kan du välja att brevrösta eller förtidsrösta. Utförlig information om att rösta från utlandet finns på valmyndighetens hemsida. Rösta från utlandet | Valmyndigheten

Om du inte har fått brevröstningsmaterial hemskickat kan du hämta detta på ambassaden eller vid honorärkonsulatet i Kaunas alternativt i Klaipeda. Brevrösten får inte skickas från Sverige eller före än den 25 april och måste vara framme i god tid till rösträkningen.

För att förtidsrösta på ambassaden eller konsulatet måste du kunna styrka din identitet med ett svenskt pass, svenskt id-kort eller en lokal officiell legitimation. Om du inte kan styrka din identitet, eller någon som kan gå i god för dig, kan vi inte ta emot din röst. 

Har du inget röstkort utfärdar vi ett dubblettröstkort på plats. 

Öppettider för röstmottagning på ambassaden i Vilnius och honorärkonsulatet i Kaunas:

Datum                Tid                                        Plats

16-maj                10.00-12.00                          Vilnius

22-maj                17.00-19.00                          Vilnius

26-maj                14.00-15.00                          Vilnius

29-maj                17.00-20.00                          Kaunas Honorärkonsulat

Ytterligare information om EU-valet och Europarlamentet kan du läsa via länkarna nedan.

Länk till information om EU-valet 2024: allt du behöver veta (europa.eu)

Länk till information om EU:s parlament och valet.

Länk till mer information om vad EU gör - #EUandME