• Svenska

Om utlandet Hongkong

Checklista: Ansökan om pass/ID-kort vuxna (över 18 år)

Generalkonsulatet har passtider onsdagar och torsdagar mellan 9 och 12. Läs noga igenom checklistan nedan innan du besöker konsulatet för att ansöka om/förnya ditt pass/ID-kort.

Vänligen notera att alla dokument måste vara i original.

 1. Se till att du har ett svenskt personnummer eller samordningsnummer. Det behövs för att kunna ansöka om svenskt pass.
 2. Boka tid online för passansökan. 
 3. Fyll i och ta med utskriven blankett Uppgifter för prövning av svenskt medborgarskap (in English Sweden Citizen - Form for passport applicant). Observera att blanketten ska vara komplett ifylld vid ankomst till generalkonsulatet. 
 4. Ta med ditt nuvarande pass/ID-kort. Om ditt nuvarande pass/ID-kort har gått ut behöver du ta med även en annan giltig fotolegitimation från Hongkong eller Sverige, alternativt giltigt pass från annat land. Om du saknar giltig legitimation måste du ta med dig en behörig person till din bokade tid som kan styrka din identitet. Läs mer vem som är behörig på polisens hemsida
 5. Kontrollera att uppgifterna i den svenska folkbokföringen är korrekta. Pass och ID-kort utfärdas i det namn som finns i den svenska folkbokföringen, mer information finns på Skatteverkets webbplats. För ny adress i utlandet (utanför Sverige), behöver du fylla i och ta med utskriven blankett "Ny adress/röstlängd för utvandrad". Ladda ner blanketten här.
 6. Om du har dubbelt medborgarskap (dvs. ett annat medborgarskap än det svenska) ska intyg om detta kunna uppvisas. Notera att passmyndigheten i vissa fall kan komma att begära ett intyg om att du inte blivit medborgare i annat land där du är eller har varit bosatt.
 7. Om du aldrig bott i Sverige behöver du kunna uppvisa födelsebevis där båda föräldrarnas namn framgår.
 8. Om du har fått ditt svenska medborgarskap via ansökan behöver du ta med ditt medborgarskapsbevis.
 9. Om du har tappat bort eller blivit bestulen på ditt pass, behöver du polisanmäla detta och ta med en kopia på polisanmälan vid ansökningstillfället. Det borttappade/stulna passet kommer då att spärras av generalkonsulatet. 
 10. Avgiften för passet betalas med kreditkort, VISA/Mastercard. Vi tar inte emot kontantbetalning eller betalning via check. Vänligen se över vår prislista.
 11. Meddela vid din ankomst om du vill hämta ut passet/ID-kortet vid ett annat svenskt konsulat/ambassad. En avgift kan tillkomma när du hämtar passet/ID-kortet vid annan passmyndighet.
 12. Om du ansökt om pass i Sverige eller vid en annan passmyndighet och vill hämta ut det på generalkonsulatet betalar du en avgift vid upphämtning. Vänligen se vår prislista.
 13. Passfoto tas vid besök på konsulatet, du behöver inte ta med eget foto.