• Svenska

Om utlandet Gabon

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

22 jul 2021

Information om UD:s avrådan med anledning av covid-19

UD har den 22 juli 2021 beslutat om att ändra i den breda avrådan från icke nödvändiga resor för ytterligare länder. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här
Senast uppdaterad 24 maj 2021, 21.40

Aktuella händelser

 

 

Reseinformation med anledning av coronapandemin

Spridningen av det nya coronaviruset påverkar alla världens länder och har stora konsekvenser för det internationella resandet. Ambassaden har samlat reseinformation om covid-19 på en särskild sida som uppdateras löpande. Svenska resenärer uppmanas att noga ta del av denna information.

Allmänna säkerhetsläget

Ambassaden uppmanar till ökad vaksamhet, undvik områden där demonstrationer kan äga rum samt visa försiktighet vid förflyttningar. Följ även lokal nyhetsrapportering  regelbundet.  

Gabon har bitvis undermålig infrastruktur och brister i offentlig förvaltning även om tydliga framsteg görs för att förbättra vägnätet och underlätta för turism och handel. Brottslighet är ett problem, särskilt i Libreville och i Port-Gentil. Turismsektorn är inte utbyggd i landet, även om det både finns fina stränder och fascinerande regnskogar som kan locka till besök.

Terrorism

Risken för terrorattentat bedöms vara låg i Gabon. De lokala myndigheternas kapacitet att avvärja terrorhot är dock mycket begränsad. Ambassaden uppmanar till vaksamhet på allmänna platser och platser där många utlänningar vistas. 

Globalt finns en generell risk för terrordåd som innebär att du som resenär alltid bör vara uppmärksam och påläst. Läs mer om terrorism och turism: http://www.regeringen.se/uds-reseinformation/terrorism-och-turism/.

Allmänna råd till resenärer är att vara påläst och medveten om de hot och risker som finns i landet man reser till. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda eller avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som till exempel större evenemang, offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor liksom ambassadens reseråd.

Naturförhållanden och katastrofer

Gabon har ett tropiskt klimat, vilket bl.a. innebär kraftiga åskväder och skyfall under stora delar av året.

In- och utresebestämmelser

Svenska ambassaden och utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna med landets egna myndigheter eller närmaste ambassad. Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.

Svenska medborgare måste ha visering för inresa i Gabon. Ansökan om visering görs vid Gabons ambassad i London:

Embassy of the Gabonese Republic  27 Elvaston Place London SW7 5NL Telefon: +442078239986 Hemsida: http://www.gabon.embassyhomepage.com/ 

Passet ska vara giltigt minst sex månader från och med inresan i landet. Vaccinationsbok som intygar att resenären vaccinerats mot gula febern är obligatorisk. Gabon har stängt sina gränser för resenärer från eboladrabbade länder.

Hälso- och sjukvård

Resenärer till Gabon bör konsultera läkare i god tid före avresan och försäkra sig om att ha ett fullgott vaccinationsskydd. Vaccin mot gula febern är obligatoriskt för inresa i landet. Malaria är vanligt förekommande i landet. Även chikungunya och dengue förekommer.

Sjukvården håller generellt låg standard, särskilt utanför Libreville och Port-Gentil. I svårare fall kan medicinsk evakuering vara nödvändig. Kontrollera före avresan att detta täcks av reseförsäkringen.

Lokala lagar och sedvänjor

Fotografering av officiella byggnader och militära anläggningar är förbjuden.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Rån, stölder och inbrott förekommer. Resenärer uppmanas att vara vaksamma och inte skylta med värdesaker. Även bedrägeri kopplat till bankkonton har förekommit och resenärer uppmanas att vara extra vaksamma vid medelsöverföring till Gabon.

Trafiksäkerhet

Vägnätet håller låg standard utanför städerna. Under regnperioderna blir många vägar ofarbara. Det förekommer vägspärrar där ID-handlingar efterfrågas. Körning nattetid rekommenderas inte.

Försäkringsskydd

Alla resenärer bör ha heltäckande reseförsäkring som täcker kostnader för sjukvård och medicinsk evakuering. Kontrollera noga före resan vad försäkringen avser och om den är giltig för Gabon.

Övriga upplysningar

Svenska medborgare kan vända sig till annat EU-land för konsulärt stöd vid en konsulär kris och i en enskild nödsituation. 

För närvarande saknar Sverige honorärkonsul i Libreville (se Ambassaden & konsulat nedan). Möjligheterna att erbjuda konsulär assistans är därmed ytterst begränsade.

Svenskar som vistas i Republiken Kongo kan också anmäla sig till ambassaden i Kinshasa via s.k. svensklistan: Anmäl din utlandsvistelse.

Frankrike har konsulärt ledningsansvar i händelse av kris. För mer information hänvisas till Frankrikes ambassad i Libreville: https://ga.ambafrance.org/

Kontakta svenska ambassaden i Kinshasa och/eller konsulat.