• Svenska

Om utlandet Gabon

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

Senast uppdaterad 06 feb 2024, 09.45

Aktuella händelser

Den 30 augusti ägde en militärkupp rum i Gabon. Svenska medborgare i landet uppmanas att iaktta stor vaksamhet – och bedöma den egna säkerhetssituationen.  Utegångsförbud råder mellan klockan 00–05.

För dig som befinner dig i Gabon finns möjligheten att anmäla dig till svensklistan. Uppgifterna kan även vid behov användas av UD eller ambassaden för att kontakta dig om en konsulär krissituation skulle inträffa. Anmälan kan göras på hemsidan: Svensklistan - Sweden Abroad

Befinner du dig i landet och behöver stöd utanför ambassaden i Kinshasas öppettider kan du kontakta UD-jouren (+46-(0)8-405 50 05, ud-jouren@gov.se).

Se franska utrikesdepartmentets reseinformation för Gabon för aktuell reseinformation och lägesbeskrivning i allmänhet.

Allmänna säkerhetsläget

Ambassaden uppmanar till ökad vaksamhet, undvik områden där demonstrationer kan äga rum samt visa försiktighet vid förflyttningar. Följ även lokal nyhetsrapportering regelbundet.  

Gabon har bitvis undermålig infrastruktur och brister i offentlig förvaltning även om tydliga framsteg görs för att förbättra vägnätet och underlätta för turism och handel. Brottslighet är ett problem, särskilt i Libreville och i Port-Gentil. Turismsektorn är inte utbyggd i landet, även om det både finns fina stränder och fascinerande regnskogar som kan locka till besök

Terrorism

Risken för terrorattentat bedöms vara låg i Gabon. De lokala myndigheternas kapacitet att avvärja terrorhot är dock mycket begränsad. Ambassaden uppmanar till vaksamhet på allmänna platser och platser där många utlänningar vistas. 

Globalt finns en generell risk för terrordåd som innebär att du som resenär alltid bör vara uppmärksam och påläst. Läs mer om terrorism och turism: http://www.regeringen.se/uds-reseinformation/terrorism-och-turism/.

Allmänna råd till resenärer är att vara påläst och medveten om de hot och risker som finns i landet man reser till. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda eller avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som till exempel större evenemang, offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor liksom ambassadens reseråd.

Naturförhållanden och katastrofer

Gabon har ett tropiskt klimat, vilket bl.a. innebär kraftiga åskväder och skyfall under stora delar av året.

In- och utresebestämmelser

Svenska ambassaden och utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna med landets egna myndigheter eller närmaste ambassad. Se kontaktuppgifter här: Stockholm Diplomatic List - Government.se. Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.

E-visum krävs för att resa in i Gabon. Passet ska vara giltigt minst sex månader från och med inresan i landet. Vaccinationsbok som intygar att resenären vaccinerats mot gula febern är obligatorisk. Gabon har stängt sina gränser för resenärer från Eboladrabbade länder.

Hälso- och sjukvård

Resenärer till Gabon bör konsultera läkare i god tid före avresan och försäkra sig om att ha ett fullgott vaccinationsskydd. Vaccin mot gula febern är obligatoriskt för inresa i landet. Malaria är vanligt förekommande i landet. Även chikungunya och dengue förekommer.

Sjukvården håller generellt låg standard, särskilt utanför Libreville och Port-Gentil. I svårare fall kan medicinsk evakuering vara nödvändig. Kontrollera före avresan att detta täcks av reseförsäkringen.

Lokala lagar och sedvänjor

Fotografering av officiella byggnader och militära anläggningar är förbjuden.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Rån, stölder och inbrott förekommer. Resenärer uppmanas att vara vaksamma och inte skylta med värdesaker. Även bedrägeri kopplat till bankkonton har förekommit och resenärer uppmanas att vara extra vaksamma vid medelsöverföring till Gabon.

Trafiksäkerhet

Vägnätet håller låg standard utanför städerna. Under regnperioderna blir många vägar ofarbara. Det förekommer vägspärrar där ID-handlingar efterfrågas. Körning nattetid rekommenderas inte.

Försäkringsskydd

Alla resenärer bör ha heltäckande reseförsäkring som täcker kostnader för sjukvård och medicinsk evakuering. Kontrollera noga före resan vad försäkringen avser och om den är giltig för Gabon.

Övriga upplysningar

Svenska medborgare kan vända sig till annat EU-land för konsulärt stöd vid en konsulär kris och i en enskild nödsituation. 

Sverige kan erbjuda begränsad konsulär assistans genom det honorära generalkonsulatet i Libreville (se Ambassaden & konsulat nedan). Svenskar som vistas i Gabon kan också anmäla sig till ambassaden i Kinshasa via s.k. svensklistan: Anmäl din utlandsvistelse.

Frankrike har konsulärt ledningsansvar i händelse av kris. För mer information hänvisas till Frankrikes ambassad i Libreville: https://ga.ambafrance.org/

Kontakta svenska ambassaden i Kinshasa och/eller konsulat.

Uppmaning till svenskar utomlands

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att hörsamma lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

Uppmaning till svenskar utomlands
Senast uppdaterad 21 dec 2023

Vad gäller i landet du ska resa till? Här på Sweden Abroad och via appen UD Resklar kan du hålla dig uppdaterad om vad som gäller för just ditt resmål. Ambassaderna ger landspecifik reseinformation och aktuell information om det händer något i landet som kan påverka dig som resenär. Läs på innan du åker och håll dig uppdaterad under resan.

Läs mer