Meny
  • Svenska

Om utlandet Filippinerna

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

12 aug 2020

Uppdaterade beslut om UD:s avrådan

UD har den 12 augusti fattat nya beslut rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här
Avrådan

Filippinerna - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder UD sedan en längre tid från resor till ögruppen Mindanao i Filippinerna. Avrådan omfattar alla resor till de centrala, södra och västra delarna av Mindanao (provinserna Cotabato, South Cotabato, Lanao del Sur, Lanao del Norte, Zamboanga del Sur, Zamboanga del Norte, Zamboanga Sibugay, Maguindanao, Misamis Occidental, Sarangani, Sultan Kudarat, Basilan, Sulu och Tawi-Tawi).

Från och med 13 juli 2018 avråder UD endast från icke-nödvändiga resor till övriga delar av Mindanao. Ön Siargao, belägen i nordöstra Mindanao, omfattas inte av Utrikesdepartementets avrådan.

Senast uppdaterad 24 jul 2020, 15.30

AKTUELLA HÄNDELSER

Flygförbindelser mellan Manila och Sverige

Qatar Airways flyger nästan dagligen till Stockholm och erbjuder rabatt om man anger bokningskoden ”Travelhome” vid bokningen av flyget. Turkish Airlines har informerat att de inleder flyg mellan Manila och Stockholm inom kort.

Enligt ambassadens information erbjuder följande flygbolag förbindelser från Manila till Europa med vidareflyg till Sverige: KLM, Gulf Air, Korean Airways, Oman Air, Asiana, Japan Airlines, ANA, Emirates och Etihad. Vissa flygbolag kräver att man kan uppvisa ett negativt Covid-19 intyg. Det är därför viktigt att stämma av med flygbolagen vilka restriktioner som gäller.

Läget i Filippinerna med anledning av Coronapandemin

Ytterligare lättnader i restriktionerna för både näringsverksamhet och individer infördes från och med den 1 juni och har sedan förlängts till den 1 augusti. Allmänna transportmedel tillåts, men i Metro Manila fortfarande endast i begränsad omfattning. Taxi tillåts men inte jeepneys. Fortfarande gäller endast "essential travel". Man får inte åka mellan olika delar av Metro Manila för "nöjes skull". Strikta bestämmelser om fysisk distansering och användning av ansiktsmask gäller överallt.

Alla skolor är fortfarande stängda. Shoppinggallerior har åter öppnats och även restauranger. De flesta myndigheter har fortfarande begränsad personalstyrka.

Den lokala politiska ledningen i provinser och städer kan besluta om särskilda lokala åtgärder och restriktioner.

Inrikesflyget har tillåtits att sätta igång mellan många orter. 

Med undantag för Metro Manila och några provinser omfattas övriga delen av landet av lättare restriktioner, s.k. Modified General Community Quarantine (MGCQ). Undantaget är Cebu där fortfarande striktare restriktioner gäller tills vidare.

Från och med den 1 augusti tillåts utländska medborgare med permanent uppehållstillstånd inresa i landet. För inresa krävs en förbokad ackrediterad facilitet för karantän och en förbokad provtagning för Covid-19. Ambassaden hänvisar till Bureau of Immigration for ytterligare information. Filippinska medborgare med sina makar och barn samt utlänningar med diplomatiska viseringar utfärdade av filippinska utrikesministeriet (DFA) tillåts resa in i landet, men blir föremål för obligatorisk Covid-19-testning och karantän under fjorton dagar efter ankomsten till flygplatsen.

Ambassaden uppmanar svenskar i Filippinerna att noga följa händelseutvecklingen och lokala myndigheters anvisningar. Mer information om spridningen av viruset och hälsoråd kan erhållas genom det filippinska hälsodepartementets websida.

Ambassaden uppmanar svenska resenärer och boende i Filippinerna att anmäla sig till svensklistan

Håll kontakt med det regionala turistkontoret

Om du som turist behöver råd om hur du kan resa hem rekommenderas du kontakta Filippinernas turistdepartement (Department of Tourism) och dess lokala kontor, som har ansvaret för att stödja utländska turister. Bland annat kan de ge vägledning om krav på eventuella intyg och vilka transportmöjligheter som finns i varje region. Länk: http://www.tourism.gov.ph/regional_offices.aspx

Filippinskt turistvisum som gått ut

Om ditt filippinska turistvisum har gått ut för mindre än sex månader sedan och du inte har kunnat förnya visumet på grund av situationen med coronapandemin kan du undantagsvis betala för en förlängning av visumet på flygplatsen när du lämnar landet.

Om turistvisumet gick ut för mer än sex månader sedan måste du gå genom ordinarie procedur för "exit clearance" genom huvudkontoret för Bureau of Immigration i Manila när coronasituationen har normaliserats. Behandlingstiden för en sådan procedur är cirka tre månader.

 

Operational Hotels and Transportation in Metro Manila  as of 29 April 2020

 

Here is a list of hotels in Metro Manila that as of 29 April are still accepting bookings and reservations during the enhanced community quarantine.

Kindly contact the hotel and ask about their requirements for travelers prior booking.

- Operational Hotels and Transportation in Metro Manila as of 29 April 2020

Travellers in Metro Manila can avail of the following options when moving from their hotel to the airport, and vice versa.

Lättade regler för turisters hotellbokningar och resor

 

Filippinska myndigheter har lättat på reglerna avseende utländska turisters hotellbokningar och resor inom landet. Utländska turister tillåts nu att boka hotell och att resa med färre restriktioner för att ta sig till en internationell flygplats. Du kan läsa mer under punkterna G och H här: IATF Resolution 15 

 

Mer information om smittspridning och hälsoråd

 

I Sverige är Folkhälsomyndigheten ansvarigt departement för frågor som gäller spridningen av infektionen. Folkhälsomyndigheten övervakar utvecklingen av viruset och uppdaterar sin websida kontinuerligt. Om du har frågor om hälsoråd, smittvägar och råd vid hemkomst rekommenderar vi deras webbsida frågor och svar samt allmänt om utbrottet.

Det finns även bra information på WHO:s webplats om coronaviruset och det internationella samarbetet för att begränsa spridningen av viruset.

ALLMÄNNA SÄKERHETSLÄGET

 

I delar av Mindanao och i Suluarkipelagen förekommer väpnade oroligheter mellan den filippinska militären och muslimska separatistorganisationer. Strider mellan militär och kommunistrebeller kan förekomma i hela landet, främst på landsbygden. Även om stridigheterna är begränsade till vissa områden kan civilbefolkningen drabbas. Resenärer uppmanas vara särskilt försiktiga och uppmärksamma på platser med folksamlingar och vid bruk av kollektiva transportmedel. Flera kidnappningar av västerlänningar har ägt rum, framför allt i södra Filippinerna.

TERRORISM

 

Det föreligger risk för terrorattentat i hela Filippinerna, även i huvudstaden Manila. Flera olika grupper har kapacitet och avsikt att genomföra attacker som även kan riktas mot civila mål och allmänna platser. På exempelvis Mindanao har flera attacker riktats mot civila under de senaste åren.

Allmänna råd till resenärer är att vara påläst och medveten om de hot och risker som finns i landet man reser till. Man bör vara uppmärksam på sin omgivning och på det som verkar udda eller avvikande i sammanhanget, särskilt på platser med stora folksamlingar som till exempel större evenemang, offentliga platser, i och omkring offentliga byggnader, vid turistattraktioner, på allmänna transportmedel, på marknader och i butikscentra. Man bör hålla sig informerad om situationen i landet och noga följa de lokala myndigheternas anvisningar i säkerhetsfrågor.

Läs mer om terrorism och turism på Regeringskansliets hemsida.

NATURFÖRHÅLLANDET/NATURKATASTROFER

 

Filippinerna drabbas varje år av cirka 20 tyfoner. De flesta tyfonerna inträffar i perioden mellan maj och december och slår i de allra flesta fall mot landets östkust. I övriga delar av Filippinerna ger de mest stora nederbördsmängder. 

Om du är orolig över hur vädersituationen ser ut dit du ska åka rekommenderar vi att du tar kontakt med ditt hotell. Du kan också få kontinuerlig information från den filippinska vädermyndigheten.

Större naturkatastrofer som jordbävningar, översvämningar och vulkanutbrott förekommer. Närmare information om dessa återfinns på hemsidan för:
National Disaster Risk Reduction & Management Council

Ytterligare uppgifter kan även hämtas från tex. USGS och http://earthquaketrack.com/.

Vulkaner, se särskilt Philippine Institute of Volcanology and Seismology (PHIVOLCS) 

Allmän väderprognos, se Philippine Atmospheric, Geophysical and Astronomical Services Administration (PAGASA)

IN- OCH UTRESEBESTÄMMELSER

 

För information angående visering och allmän information om att besöka Filippinerna, se filippinska ambassadens hemsida:
Filippinska ambassaden i Oslo

Filippinerna tillämpar den internationella rekommendationen att passet ska vara giltigt i minst sex månader vid inresa. Filippinerna godkänner inresa med svenskt provisoriskt pass, förutsatt att det är giltigt i minst sex månader vid inresa. I normalfallet krävs inte visering i förväg i svenska provisoriska pass men detta bör kontrolleras med filippinska myndigheter inför inresa.

HÄLSO-OCH SJUKVÅRD

 

När det gäller sjukdomar som kan drabba dig utomlands, har du själv ett ansvar för din egen hälsa och för din egen behandling, om en sådan skulle bli nödvändig. Det är därför viktigt att du ser över ditt försäkringsskydd före avresan. En svensk reseförsäkring gäller vanligen i upp till 45 dagar.

Sjukvården håller en god kvalitet i städerna. Sjukvårdsresurser på de mindre öarna är ofta mycket begränsade.

För information om rekommenderade vaccinationer inför resa till Filippinerna, se Vårdguidens hemsida:
1177.se

Polio

Den 19 september 2019 i år gick det filippinska hälsovårdsministeriet (Philippines Department of Health) ut med en varning om ett utbrott av polio. De lokala filippinska myndigheterna har därför vidtagit åtgärdar för att begränsa dess spridning. Polio är en virussjukdom som sprids med avföringen och förorenat vatten. Den kan också spridas mellan människor.

Ambassaden uppmanar alla svenskar som planerar att resa till Filippinerna att se över sitt grundskydd (vaccinationer) mot polio

Denguefeber

Filippinska hälsoministeriet gick den 15 juli 2019 ut med en varning för denguefeber i hela landet. Under första halvåret ökade antalet fall med 85 procent jämfört med året innan. Över 100 000 insjukningar och 450 dödsfall rapporteras för samma period. Västra Visayas är värst drabbat, men många fall rapporteras även från andra regioner. Det finns ingen effektiv behandling av dengue, som smittar via myggor. Symtomen är som en kraftig influensa. Myndigheterna rekommenderar alla att skydda sig genom att klä sig i långbyxor och långärmat samt använda myggmedel. Vid denguesymtom bör man snabbt konsultera läkare.

LOKALA LAGAR OCH SEDVÄNJOR

 

Filippinerna tillämpar mycket stränga straff för införsel och användning av illegala droger. Innehav av en liten mängd kan resultera i stränga fängelsestraff. 

KRIMINALITET OCH PERSONLIG SÄKERHET

 

Kriminalitet i olika former är utbredd i hela landet. Resenärer uppmanas därför att vara allmänt vaksamma.

TRAFIKSÄKERHET

 

De största riskerna för en turist som kommer till Filippinerna är, som på många andra håll i världen, trafik i samband med alkohol.

Ambassaden rekommenderar resande att använda sig av auktoriserade taxibilar och/eller fordon som bokats genom ett hotell. Taxin bör alltid vara utrustad med taxameter. Undvik att ta en taxi där det redan finns en passagerare.

Förutom risken för sjöröveri och kidnappning kan sjötransporter vara riskfylla även på grund av att filippinska färjor kan vara överfyllda samt ha dålig standard. Större färjor är ofta att föredra ur säkerhetssynpunkt.

FÖRSÄKRINGSSKYDD

 

Som alltid vid resor ska du se till att ha en giltig hemförsäkring eller köpa en särskild reseförsäkring. 

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR

 

Det är viktigt att de svenskar som befinner sig i landet håller sig noga informerade om säkerhetsläget på de platser där man befinner sig eller dit man tänkt resa.

Enklast får man information via de engelskspråkiga filippinska dagstidningarnas hemsidor:
Philippine Star:
www.philstar.com
Manila Times:
www.manilatimes.net
Philippine Daily Inquirer:
www.inquirer.net