• Svenska

Om utlandet Angola

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

01 okt 2021

Res med försiktighet

Coronapandemin pågår fortfarande och regler och restriktioner kan ändras med kort varsel. Det är därför viktigt att förbereda sin resa, vara påläst, ha en försäkring och att resa med extra marginaler.

Läs mer här
Senast uppdaterad 27 sep 2021, 09.57

Aktuella händelser

Information kring Covid-19 finns via följande länk:

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Frågor och svar inför utlandsresa under Coronapandemin - Regeringen.se 

Allmänna säkerhetsläget

Angola är ett relativt säkert resmål, men särskild försiktighet bör iakttas, då brottsligheten har ökat, särskilt i huvudstaden Luanda. Kriminalitet, rån och överfall, ibland med vapen, har under senare år ökat i Luanda, vars befolkning har stigit markant under senare år till cirka 8 miljoner. I allmänhet är övriga provinser mer säkra resmål. Ökad försiktighet bör dock iakttas i inre Cabinda-provinsen och i Norra och Södra Lunda-provinserna. Det har rapporterat om att ett visst hot finns i Cabinda-provinsen för utländska medborgare att bli utsatta för sporadiska attacker från grupperingar i området som söker få mer internationell uppmärksamhet. Extra uppmärksamhet är därför påkallad i Cabinda-provinsen och besökare uppmanas följa nyheter om området och särskilt lokala nyhetskällor.

Under de första veckorna i november 2019 har flera rån med vapen inblandade och dödlig utgång ägt rum i olika delar av huvudstaden, inklusive dess centrala delar. De flesta av dessa beväpnade rån har skett i anslutning till att personer har besökt olika banker och/eller burit på en stor summa kontanter. Huruvida detta är en ny trend är för tidigt att säga, men anledning finns till extra vaksamhet i hela huvudstadsområdet. Undvik att promenera efter mörkrets inbrott i Luanda och undvik att bära värdesaker som mobiltelefon, dyrbara smycken (eller sådana som ser dyrbara ut), klockar och större summor kontanter. 

Trafiksäkerheten kräver viss ökad uppmärksamhet.

Terrorism

Risken för terroristdåd är liten.

Läs om terrorism och turism på regeringen.se

Naturförhållanden och katastrofer

Klimatet är tropiskt och fuktigt i norra delarna av landet och subtropiskt med mindre fuktighet i södra delarna. Landet består av savann, öken och tropisk regnskog. Det finns inga större sjöar men däremot stora och långa floder.

In- och utresebestämmelser

Svenska medborgare behöver visum för inresa till Angola. Under det senase året har ett onlinesystem införts, se länk: http://www.smevisa.gov.ao/. Uppgifter förekommer att systemet inte alltid fungerar optimalt och i dessa fall brukar viseringssökanden kontakta den angolanska ambassaden i Stockholm. Visum bör ordnas i god tid före inresa, kontrollera viseringen när du har fått den så att alla uppgifter stämmer. Att stanna i landet längre än vad som anges på viseringen kan leda till höga böter. Det förekommer att visumreglerna ändras och därför är det bra om man kontaktar Angolas ambassad i Stockholm för att försäkra sig om vad som gäller.

Embassy of the Republic of Angola
Skeppsbron 8, 111 30 Stockholm
Tel: +46 (8)24 28 90
Fax: +46 (8) 34 31 27
Konsulatets e-post : consulado.angolaemb@telia.com
Ambassadens e-post: info.angolaemb@telia.com

Hälso- och sjukvård

Vid inresa till Angola så krävs vaccination mot Gula febern. Kontrollera för säkerhets skull med Angolas ambassad i Stockholm före avresa. Inför en resa till Angola bör varje resenär även kontakta en vaccinationsmottagning i god tid för individuella rekommendationer. Allvarliga sjukdoms- eller olycksfall bör behandlas i Europa, därför är det viktigt att ha en omfattande reseförsäkring innan du reser. Reseförsäkringen bör täcka sjukvård och evakuering, olyckor, inställda flyg, stulna kontanter, kreditkort, pass och bagage.

Lokala lagar och sedvänjor

Besökare i Angola rekommenderas att noga följa lokala lagar och sedvänjor. Tänk på att inte använda kamera, kikare eller liknande utrustning nära regeringsbyggnader eller vid militära mål.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Brottsligheten är hög i Luanda och i många andra delar av Angola, man bör iaktta särskild försiktighet. Undvik att promenera omkring efter mörkrets inbrott i Luanda och undvika att bära värdesaker som mobiltelefon, dyrbara smycken, klockor och kontanter. Man ska helst undvika att röra sig till fots mellan barer och restauranger på Ilha do Cabo, samt undvika platser med många människor, som marknader.

Förvara fotokopior av pass/id-kort eller körkort på separat ställe.

Trafiksäkerhet

Om man tänker resa med bil så bör man förbereda sig och se till att bilen är i gott skick och inte resa ensam då vägarna kan vara i dåligt skick. Det vanligaste sättet är att man reser i flera bilar för att kunna kalla på hjälp om något skulle hända. Man bör inte resa nattetid.

Resa i landet

Varje resenär bör se till att ha ett fullgott försäkringsskydd under hela vistelsen i Angola.