Meny
  • Svenska

Om utlandet Angola

Ambassadens reseinformation

Sveriges ambassader ger reseinformation per land som riktar sig till svenska resenärer. Om UD avråder från resor står det längst upp på sidan. Om något som påverkar svenska resenärer händer i landet publiceras det under rubriken Aktuella händelser. Ambassaden uppdaterar sidan löpande.

21 sep 2020

Uppdaterade beslut om UD:s avrådan

UD har den 21 september fattat nya beslut rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här
Senast uppdaterad 28 sep 2020, 09.19

Aktuella händelser

Lokal smittspridning av Covid-19 förekommer. Masker är obligatoriska på offentliga platser, böter vid överträdelse. 

Angolas gränser är fortsatt stängda. Det går inga kommersiella flyg till Angola, men ett mindre antal humanitära flyg är igång till och från landet.
Undantag för att resor till eller från till Angola kan ges till:
a) Angolanska medborgare eller personer med uppehållstillstånd i Angola, för resa in i Angola
b) Utländska medborgare, resor till sina respektive länder
e) Humanitärt bistånd;
f) Medicinska nödsituationer;
g) Inresa för att utföra specifika uppgifter, för experter;
h) In- och utresa av diplomatisk och konsulär personal;

Inträde till Angola är beroende av ett negativt Covid-19 test (RT-PCR) som utförs inom 72 timmar innan ankomst i landet. Angolanska medborgare eller personer med uppehållstillstånd i Angola som reser in i landet måste göra en hemmakarantän och sen bli godkända av hälsomyndigheterna efter att ha utfört ett negativt Covid-19 test tidigast 7 dagar efter ankomst till landet. S.k. ”Essentiell personal”, som inte har uppehållstillstånd i Angola, måste göra en statlig karantän. För mer information angående karantänen hänvisar vi till presidentdekretet nr 212/20. av 2020-08-07.

Max 10 personer får delta i offentliga samlingar. 

Luanda och området Cazengo (Cuanza-Norte provinsen) är stängda Sanitetsstängsel/Cerca Sanitária), fram till 8:e september.  

Svenska medborgare uppmanas noga följa händelseutvecklingen i landet och följa de lokala nyheterna. För att ta del av aktuella händelser, inklusive status på spridningen av Covid-19 hänvisas till lokal press www.novojornal.co.ao och Angolas hälsoministerium https://www.minsa.gov.ao/.  

Svenskar som besöker Angola uppmanas att ladda ner appen UD Resklar samt anmäla sig till svensklistan.

Mer information om smittspridning och hälsoråd

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittspridning.

Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen kontinuerligt och uppdaterar sin webbsida löpande. Har du frågor om hälsoråd, smittvägar och råd vid hemkomst kan du läsa mer här:

Aktuella utbrott - Coronavirus

Frågor och svar om nytt coronavirus

Ytterligare information finns på följande hemsidor: 

Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC)

Världshälsoorganisationen (WHO)

Angolas hälsoministerium

Allmänna säkerhetsläget

Angola är ett relativt säkert resmål, men särskild försiktighet bör iakttas, då brottsligheten har ökat, särskilt i huvudstaden Luanda. Kriminalitet, rån och överfall, ibland med vapen, har under senare år ökat i Luanda, vars befolkning har stigit markant under senare år till cirka 8 miljoner. I allmänhet är övriga provinser mer säkra resmål. Ökad försiktighet bör dock iakttas i inre Cabinda-provinsen och i Norra och Södra Lunda-provinserna. Det har rapporterat om att ett visst hot finns i Cabinda-provinsen för utländska medborgare att bli utsatta för sporadiska attacker från grupperingar i området som söker få mer internationell uppmärksamhet. Extra uppmärksamhet är därför påkallad i Cabinda-provinsen och besökare uppmanas följa nyheter om området och särskilt lokala nyhetskällor.

Under de första veckorna i november 2019 har flera rån med vapen inblandade och dödlig utgång ägt rum i olika delar av huvudstaden, inklusive dess centrala delar. De flesta av dessa beväpnade rån har skett i anslutning till att personer har besökt olika banker och/eller burit på en stor summa kontanter. Huruvida detta är en ny trend är för tidigt att säga, men anledning finns till extra vaksamhet i hela huvudstadsområdet. Undvik att promenera efter mörkrets inbrott i Luanda och undvik att bära värdesaker som mobiltelefon, dyrbara smycken (eller sådana som ser dyrbara ut), klockar och större summor kontanter. 

Trafiksäkerheten kräver viss ökad uppmärksamhet.

Terrorism

Risken för terroristdåd är liten.

Läs om terrorism och turism på regeringen.se

Naturförhållanden och katastrofer

Klimatet är tropiskt och fuktigt i norra delarna av landet och subtropiskt med mindre fuktighet i södra delarna. Landet består av savann, öken och tropisk regnskog. Det finns inga större sjöar men däremot stora och långa floder.

In- och utresebestämmelser

Svenska medborgare behöver visum för inresa till Angola. Under det senase året har ett onlinesystem införts, se länk: http://www.smevisa.gov.ao/. Uppgifter förekommer att systemet inte alltid fungerar optimalt och i dessa fall brukar viseringssökanden kontakta den angolanska ambassaden i Stockholm. Visum bör ordnas i god tid före inresa, kontrollera viseringen när du har fått den så att alla uppgifter stämmer. Att stanna i landet längre än vad som anges på viseringen kan leda till höga böter. Det förekommer att visumreglerna ändras och därför är det bra om man kontaktar Angolas ambassad i Stockholm för att försäkra sig om vad som gäller.

Embassy of the Republic of Angola
Skeppsbron 8, 111 30 Stockholm
Tel: +46 (8)24 28 90
Fax: +46 (8) 34 31 27
Konsulatets e-post : consulado.angolaemb@telia.com
Ambassadens e-post: info.angolaemb@telia.com
Webbsida: www.angolaemb.se

Hälso- och sjukvård

Vid inresa till Angola så krävs vaccination mot Gula febern. Kontrollera för säkerhets skull med Angolas ambassad i Stockholm före avresa. Inför en resa till Angola bör varje resenär även kontakta en vaccinationsmottagning i god tid för individuella rekommendationer. Allvarliga sjukdoms- eller olycksfall bör behandlas i Europa, därför är det viktigt att ha en omfattande reseförsäkring innan du reser. Reseförsäkringen bör täcka sjukvård och evakuering, olyckor, inställda flyg, stulna kontanter, kreditkort, pass och bagage.

Lokala lagar och sedvänjor

Besökare i Angola rekommenderas att noga följa lokala lagar och sedvänjor. Tänk på att inte använda kamera, kikare eller liknande utrustning nära regeringsbyggnader eller vid militära mål.

Kriminalitet och personlig säkerhet

Brottsligheten är hög i Luanda och i många andra delar av Angola, man bör iaktta särskild försiktighet. Undvik att promenera omkring efter mörkrets inbrott i Luanda och undvika att bära värdesaker som mobiltelefon, dyrbara smycken, klockor och kontanter. Man ska helst undvika att röra sig till fots mellan barer och restauranger på Ilha do Cabo, samt undvika platser med många människor, som marknader.

Förvara fotokopior av pass/id-kort eller körkort på separat ställe.

Trafiksäkerhet

Om man tänker resa med bil så bör man förbereda sig och se till att bilen är i gott skick och inte resa ensam då vägarna kan vara i dåligt skick. Det vanligaste sättet är att man reser i flera bilar för att kunna kalla på hjälp om något skulle hända. Man bör inte resa nattetid.

Resa i landet

Varje resenär bör se till att ha ett fullgott försäkringsskydd under hela vistelsen i Angola.