Menu

Ambassade de Suède Santiago de Chile, Chile

Heure locale Santiago de Chile
11:19
08 avr. 2020

Utlandsresor – förlängd avrådan för alla länder

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande, förlänger UD sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020 till att gälla fram till och med den 15 juni 2020. I länder eller områden där UD avråder från resor sedan tiden före den 14 mars 2020, gäller dessa beslut. Beslut om att förlänga avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder togs den 3 april 2020. Avrådan gäller efter förlängningen fram till den 15 juni 2020, varefter en ny bedömning kommer att göras.

Läs mer här

Aktuella händelser

Nya coronaviruset

Chile har ett pågående utbrott av det nya coronaviruset med ökande. smittspridning i samhället. För generell information och råd om coronaviruset se Folkhälsomyndigheten och UD:s hemsida.

Brev från ambassadören 2020-04-06 

Ambassadören har skrivit ett brev där han uppmanar till att se över resplanerna idag om du vill återvända till Sverige. Läs brevet här

Flygtrafik

Flygtrafiken har redan påverkats kraftigt och de kommersiella flygen till Europa kan komma att avta helt och hållet de närmaste dagarna. Det finns för närvarande ingen information om när flygbolagen kommer att återuppta flygningar mellan Chile och Europa. Resenärer kan bli tvungna att stanna kvar på resmålet medan flygtrafiken är påverkad.

Har du för avsikt att lämna Chile den närmaste tiden rekommenderar vi att du omgående kontaktar flygbolag eller researrangörer för att arrangera din avresa snarast möjligt. Resenärer som önskar återvända till Sverige bör vara beredda på att med mycket kort varsel bege sig till flygplatsen i Santiago för avresa till Europa. Om du vill lämna Chile men inte tror dig klara av att hitta en hemresa bör du informera ambassaden om din situation, via mail eller via telefon under ambassadens ordinarie öppettider. Stannar du kvar i Chile rekommenderar vi att du ser över din situation, ditt visum, resehandlingar och försäkringar för att klara flera månader utan möjlighet att resa till Sverige

Flera länder i både Latinamerika och Europa har infört inreserestriktioner, vilket kan påverka möjligheterna till mellanlandningar. Resenärer rekommenderas att säkra den fortsatta resan till slutdestinationen i Sverige innan avresa från Chile, samt ta med dokumentation som styrker hela resan till Sverige. Annars finns risk att man inte får gå ombord på planet från Chile. Vi saknar information om vilka begränsningar som gäller för övriga länder. Kontakta ditt flygbolag för information eller sök information via lokala myndigheter. Hemsidor till de svenska ambassaderna i de länder som berör dig hittar du via www.swedenabroad.se.

Chiles gränser är stängda för inresande utländska medborgare sedan den 18 mars. Chilenska medborgare och personer med permanent uppehållstillstånd får resa in. Samtliga inresande behöver iaktta 14 dagars karantän. Chiles hälsoministerium publicerar information om åtgärder.

Spridningsreducerande åtgärder

Från och med onsdagen den 8 april blir det obligatoriskt att använda munskydd i all kollektivtrafik och persontransport i Chile, inklusive flyg. Samtidigt blir användning av munskydd även obligatorisk i alla offentliga utrymmen i kommunen Las Condes. 

En form av undantagstillstånd (Estado de Excepción Constitucional de Catástrofe) gäller i hela Chile i 90 dagar fr.o.m. den 19 mars. Detta innebär bl.a. att mötes- och rörelsefriheter kan begränsas. Utegångsförbud mellan kl 22 och 05 har utlysts i hela Chile.

Total karantän har utlysts i Santiagokommunerna Lo Barnechea, Vitacura, Las Condes, Providencia, Ñuñoa, Santiago och västra Puente Alto, samt i Temuco, Padre Las Casas, Osorno, Chillán, Chillán Viejo, Hualpén, San Pedro de la Paz, Nueva Imperial och Punta Arenas. Tillstånd för att gå ut trots karantänen kan ges för bl.a. läkarbesök samt besök till mataffär, apotek och bank. Tillståndet kan man ansöka om via Comisaría Virtual. Personal inom t.ex. vård-, livsmedels- och transportsektorn har möjlighet att ta sig till/från arbetsplatser. Information om undantagen och ansökan om tillstånd finns på den chilenska regeringens hemsida. Enligt den internationella flygplatsen i Santiago kan resenärer ta sig till/från sina flyg om de kan uppvisa boardingkort (digitalt eller fysiskt). Kontroller genomförs av polis och militär för att säkerställa att karantänsbestämmelser iakttas. 

Reserestriktioner kommer att inrättas för bl.a. huvudstadsregionen och Concepción under påskhelgen (från torsdag 9 april kl 18:00 till söndag 12 april kl 22:00), vilket betyder att ingen får lämna eller komma in i dessa orter utan ett speciellt tillstånd. Förbud råder mot att resa till semesterbostäder. Hälsokontroller införs vid de huvudsakliga in- och utfarterna till Santiago och råder sedan tidigare i bl.a. ett flertal regioner i norra Chile. Detta medför att personer som uppvisar symptom på COVID-19 kan nekas inresa. Resor till Rapa Nui (Påskön) är begränsade. Ytterligare geografiska reserestriktioner har införts och kommer troligtvis att utökas.  Kryssningsfartyg tillåts inte lägga till i chilenska hamnar t.o.m. den 30 september.

Biografar, teatrar, restauranger, pubar, klubbar och gym över hela landet är stängda på obestämd tid, och att inte heller sportevenemang med publik får genomföras. Restauranger får dock erbjuda mat för avhämtning. Evenemang med över 200 deltagare är förbjudna. Skolor är stängda sedan den 16 mars. Information om dessa och ytterligare åtgärder finns på regeringens hemsida. 

Uppmaningar och information till svenskar i Chile

Ambassaden uppmanar svenskar i Chile att följa händelseutvecklingen, lokala medier och lokala myndigheters anvisningar, samt vara beredda på att ytterligare spridningsreducerande åtgärder kan införas med kort varsel. Detta kan t.ex. inkludera utvidgning av utegångsförbud, karantän, transportbegränsningar samt tillgänglighet till offentliga platser och institutioner. Störningar i handeln och begränsad tillgång till t.ex. vissa matvaror och mediciner kan inte uteslutas.

Läs mer på ambassadens frågor och svar. För information om smittspridning och hälsoråd i Chile se chilenska hälsoministeriets hemsida och deras hälsotjänst Salud Responde. På ministeriets hemsida finns också information om antalet bekräftat smittade i Chile.

UD har öppnat ett särskilt nummer för frågor kring coronaviruset och resande: 08-405 92 00, från utlandet: +46 8 405 92 00. För akuta konsulära nödsituationer nås UD:s konsulära nödjour på: 08-

Sedan oktober 2019 har sociala protester i Chile följts av våldsamma upplopp med betydande skadegörelse. Protesterna och våldsyttringarna har minskat i omfattning men kan fortfarande uppstå. Byggnader har vandaliserats, däribland butiker, hotell och restauranger. Infrastruktur för bil- och kollektivtrafik är i vissa fall påverkade av skadegörelse.

Svenskar på plats uppmanas att följa lokala myndigheters uppmaningar och anvisningar samt att noga följa lokala medier, vara uppmärksamma på sin omgivning och undvika protester.

405 50 05, från utlandet: +46 8 405 50 05.

Befinner du dig i en nödsituation bör du alltid kontakta ambassaden. Om du är strandsatt och undersöker möjliga resvägar tillbaka till Sverige är det bra att informera ambassaden om din situation, via mail eller via telefon under ambassadens ordinarie öppettider.

Sociala protester

 

Sedan oktober 2019 har sociala protester i Chile följts av våldsamma upplopp med betydande skadegörelse. Protesterna och våldsyttringarna har minskat i omfattning men kan fortfarande uppstå. Byggnader har vandaliserats, däribland butiker, hotell och restauranger. Infrastruktur för bil- och kollektivtrafik är i vissa fall påverkade av skadegörelse.

 

Svenskar på plats uppmanas att följa lokala myndigheters uppmaningar och anvisningar samt att noga följa lokala medier, vara uppmärksamma på sin omgivning och undvika protester.

 

 

Svensklistan

Ambassaden påminner svenskar som befinner sig i Chile om möjligheten att anmäla sig till svensklistan där du kan lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse: Svensklistan finner ni här.  

Dernière mise à jour 06 avr. 2020, 15.50
Ambassadens reseinformation

Konsulär service för svenska medborgare

Pass - Pension - Medborgarskap - Rösta - Arv - Legalisering - Hjälp i kris - Reseinformation m.m.

Hitta det samlat här

About Sweden

Visiting - Working - Studying - Other information

Find information here