Alternate Text

Sveriges ambassadHarare, Zimbabwe

Lokal tid 20:02

Sveriges ambassad firar Strindbergs 100-årsjubileum

07 jun 2012

Sveriges ambassad i Harare firar tillsammans med svenska ambassader världen över minnet av den mest kända svenska författaren och dramatikern August Strindberg som dog för hundra år sedan, 1912.

Sveriges ambassad har ett nära samarbete med kulturfonden och två zimbabwiska teatergrupper - Complete Arts Project och Global Arts Trust - för att hylla och visa upp Strindbergs prestationer och litterära begåvning för en zimbabwisk publik.

Evenemanget lanserades på Galleri Delta i Harare den 4 juni. Sveriges ambassadör, Anders Lidén höll ett inledande tal följt av en kort föreläsning av Dr Samuel Ravengai från University of Zimbabwe. Två utdrag ur pjäserna Fadren och Fröken Julie framfördes därefter av de begåvade teatergrupperna.

I sitt tal vid lanseringen av evenemanget sade ambassadör Lidén att Strindberg ifrågasatte befintliga normer och traditioner och att de frågor han belyste fortfarande är av hög relevans. Lidén betonade också att de grundläggande mänskliga villkoren är lika för oss alla och att de två teatergrupperna gjort ett utmärkt jobb i förberedandet av pjäserna för en zimbabwisk publik. Lidén underströk även att de lyckats placera pjäserna i en zimbabwisk kontext. Detta i sig, sade ambassadör Lidén, kännetecknar skicklig konst. Det berör människor utan begränsningar av kultur eller tradition.

Evenemanget till följt av Strindbergs minne är ett samarbetsprojekt mellan Sveriges ambassad, kulturfonden och de två zimbabwiska teatergrupperna Complete Arts Project och Global Arts Trust.

Utdrag från de två pjäserna framfördes även vid firandet av den svenska nationaldagen den 6:e juni. De fullständiga pjäserna har regisserats av Peter Churu och Elisabeth Muchemwa och kommer att framföras på REPS Theatre i Harare från 18:e till den 23:e juni.

Senast uppdaterad 04 jan 2018, 13.42