Alternate Text

Sveriges ambassadHarare, Zimbabwe

Lokal tid 23:42

Dags att agera!

25 nov 2015

Svenska ambassadörer och biståndsråd i Afrika träffades 18-20 november i Zimbabwe för ett kompetenshöjande seminarium om klimat och energifrågor i Afrika.

Den 18-20 november genomfördes ett klimatseminarium på ambassaden i Harare, med deltagande svenska ambassadörer och biståndsråd från Liberia, Etiopien, Kenya, Tanzania, Rwanda, Demokratiska Republiken Kongo, Zambia, Sydafrika, Mocambique och Zimbabwe, för att diskutera och belysa klimat och energiutmaningar inför den stora klimat konferensen i Paris, COP21 i december.

Syftet med seminariet var att diskutera regelverk och teknisk expertis gällande klimatfrågor och grön energi, samt att analysera praktiska och politiska instrument för att kunna driva en ”Grön Agenda” i respektive stationeringsland.Dr Jakob Granit, chef för Stockholm Environment Institute redogjorde för effekterna av klimatförändringarna i Afrika och beskrev rådande tendenser, utmaningar och möjligheter. Sverige är pådrivande för att EU ska minska sin klimatpåverkan i den takt som behövs för en global hållbar utveckling. 

Från UNECA i Addis Abeba (United Nations Economic Commission for Africa) hade James Murombedzi bjudits in för att tala om Article 2 of the UNFCC and its implications for Africa. Han belyste bl.a. de afrikanska huvudfrågorna inför COP 21, global governance framework/afrikanska nätverk samt utmaningarna att klara av anpassningen.

Karin Andersson, chef för Sidas regionala team i Nairobi, beskrev hur Sverige och ambassaderna kan arbeta med olika instrument, dvs. med biståndsstrategier, finanseringslösningar, svensk teknik/innovation och genom samverkan med svenskt näringsliv. Seminariet avslutades med ett studiebesök på SADC-organet Southern Africa Power Pool, SAPP, bl.a. för att se hur elektricitetshandeln i praktiken går till.

Senast uppdaterad 04 jan 2018, 11.50