Alternate Text

Sveriges ambassadHarare, Zimbabwe

Lokal tid 16:31

Boost till FN:s koordinering och reformarbete i Zimbabwe

05 nov 2018

29 oktober skrev Sveriges ambassad i Harare under ett nytt treårigt avtal med FN:s koordineringskontor i Zimbabwe, the Resident Coordinator’s Office (RCO). Det nya avtalet ska stärka FN:s koordinering i fält med fokus på genomförandet av de globala målen, samt bidra till ett effektivare och mer sammansvetsat FN i Zimbabwe.

Sveriges bidrag kommer att förbättra FN:s kapacitet att effektivt koordinera och genomföra arbetet för att uppnå de globala målen i Zimbabwe. Stödet till ett starkare och mer effektivt FN ligger väl i linje med den pågående reformen av FN,fastslogFN:s landchef i Zimbabwe, Bishow Parajuli.

I samband med det nya avtalet, anordnade ambassaden en mycket uppskattad workshop kring FN:s globala reformagenda tillsammans med FN:s landchef (RC) Bishow Parajuli och alla övriga FN-chefer i Zimbabwe. Under workshopen diskuterades hur reformagendan kan tas vidare på landnivå i just Zimbabwe. Särskilda frågor som togs upp var hur RC:s nya oberoende roll ska fungera och möjliga tematiska frågor där ett förstärkt gemensamt FN-arbete kan bidra till de globala målen.  

Ambassadör Sofia Calltorp berättade om Sveriges huvudsakliga prioriteringar vad gäller FN:s reformarbete och lyfte särskilt fram rättighetsperspektivet, biståndseffektivitet, klimat, jämställdhet, och vikten av att nå de mest utsatta och fattigaste:  Ett förstärkt och reformerat FN är en central fråga för Sverige. Inte bara för genomförandet av de globala målen, utan också för att bibehålla FN:s relevans och legitimitet i en alltmer fragmentiserad värld, där behovet av starkt FN är större än någonsin, förklarar Sofia Calltorp.

Mette Sunnergren, Sveriges biståndsråd i Zimbabwe lyfte de områden som Sverige ser som prioriterade vad gäller FN:s arbete i Zimbabwe, såsom jämställdhet, fred och konfliktförebyggande, resiliens och långsiktigt arbete för att minska varaktigt humanitärt stöd, samt ökad transparens och bekämpande av korruption.  

 

Senast uppdaterad 05 nov 2018, 09.01