Alternate Text

Sveriges ambassadHanoi, Vietnam

Lokal tid 17:08

Rösta i EU-valet Vietnam

02 apr 2024

Söndag den 9 juni är det val till Europaparlamentet i Sverige. Svenska medborgare i Vietnam kan antingen brevrösta eller förtidsrösta på ambassaden i Hanoi eller på honorär konsulatet i Ho Chi Minh staden.

Öppettider för röstmottagning

Honorär konsulatet i Ho Chi Minh-staden

Torsdag den 23 maj 15:00-17:00

Fredag den 24 maj 11:00-13:00

Lördag den 25 maj 10:00-12:00

Ambassaden i Hanoi

Måndag den 27 maj 11:00-13:00

Tisdag den 28 maj 17:00-19:00

Onsdag den 29 maj 08:00-10:00

Rösträtt

Du har rösträtt till Europaparlamentet om du är

 • 18 år senast på valdagen (9 juni 2024)
 • svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige, eller
 • medborgare i något av EU:s medlemsländer, är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden senast 30 dagar före valdagen. För EU-valet 2024 innebär det att du måste ha anmält dig senast den 10 maj. Mer information finns på Valmyndighetens webbplats om EU-medborgare som vill rösta i EU-valet.

Rösta från Vietnam

Från utlandet kan du rösta på två sätt: brevrösta eller förtidsrösta på ambassader och konsulat.

 Rösta på ambassaden eller honorär konsulatet

Du måste ha med dig giltig svensk id-handling för att förtidsrösta på en ambassad eller ett konsulat. Du behöver inte ha med dig ett röstkort.

Valsedlarna kommer finns utlagda på en avskärmad plats på ambassaden och på konsulatet.

 1. Ta valkuvert och valsedlar, gör i ordning rösten i avskildhet.
 2. Lägg valsedel i valkuvert
 3. Lämna valkuvert och id-handling till röstmottagaren.
 • Lämna också ditt röstkort om du har det med dig. Röstmottagaren kommer då att stoppa ned röstkortet eller adresskortet tillsammans med valkuverten i ett fönsterkuvert som klistras igen. Röstmottagaren antecknar i en väljarförteckning att du har lämnat en förtidsröst och lägger sedan fönsterkuvertet med ditt valkuvert i en uppsamlingslåda.

 4. Rösten skickas till din vallokal

  • Fönsterkuvertet med ditt valkuvert skickas via Valmyndigheten till din vallokal i Sverige. Där prickas du av i röstlängden och röstkortet, eller adresskortet skiljs från valkuverten. Valkuverten läggs sedan ner i valurnan. Slutligen öppnas alla valkuvert och rösträkningen börjar.

  Brevrösta

  För att brevrösta behövs särskilt brevröstningsmaterial. Detta skickas ut av Valmyndigheten till alla som är anmälda till röstlängden. För att utlandsröstkortet och annan information ska kunna nå dig i Vietnam är det viktigt att du uppdaterar din folkbokföringsadress hos Skatteverket.

  Det går också att hämta ut brevröstningsmaterial på ambassaden Hanoi och på det honorära generalkonsulatet i Ho Chi Minh-staden. Vänligen skicka e-post till ambassaden i Hanoi eller konsulatet i Ho Chi Minh-staden för att boka tid för upphämtning. 

  Brevrösten får skickas från utlandet tidigast den 25 april 2024. Brevrösten får inte postas från Sverige.

  Tänk på att posta i god tid så att din röst hinner fram. Brevrösten måste komma fram senast den 8 juni.

  Ytterligare information om hur du går till väga för att rösta från utlandet hittar du på Valmyndighetens webbplats om att rösta från utlandet. 

  Röstlängd

  Utlandssvenskar finns med i röstlängden och behåller sin rösträtt i tio år efter det att utvandringen registrerats i folkbokföringen. Om du vill anmäla dig till röstlängden måste du fylla i blanketten "Ny adress/röstlängd för utvandrad" och skicka in den till Skatteverket.

  En brevröst från utlandet, alternativt en röst via ambassad eller konsulat i utlandet räknas som en ny anmälan till röstlängden. Rösten räknas i det aktuella valet om den kommer in senast dagen före valdagen.

  Utlandsröstkort

  Utlandsröstkort är ett röstkort som är anpassat för utlandssvenskar. Utlandsröstkorten skickas ut från och med början av april och du bör ha fått ditt utlandsröstkort senast 25 april. Du kan använda utlandsröstkortet för att brevrösta eller rösta på ambassaden eller konsulatet.

   

  Senast uppdaterad 02 apr 2024, 14.26