Ändring i förordningen om tillfälligt inreseförbud till Sverige

05 jun 2020

Sveriges regering har den 4 juni beslutat om vissa lättnader i förordningen om inreseförbud till Sverige från länder utanför EU.

Regeringsbeslut innebär att säsongsarbetare inom jordbruk, skogsbruk och trädgårdsnäring läggs till i listan över exempel på personer som kan undantas från inreseförbudet med hänsyn till att de utför nödvändiga funktioner i Sverige. Förtydligandet ligger i linje med EU-kommissionens praktiska vägledning från den 30 mars där säsongsarbetare inom jordbruk nämns som just en sådan grupp.

Regeringen har också förtydligat regelverket i syfte att minska risken för familjesplittring och underlätta familjeåterförening. Undantaget för familjemedlemmar till svenska medborgare har gjorts tydligare och det innebär bland annat att det blir lättare för familjer som bor utomlands att resa hem till Sverige. Förtydliganden har också gjorts för att underlätta för personer som har uppehållstillstånd i Sverige att ansluta till familjen i Sverige. Det kan till exempel handla om make, sambo eller barn till någon som bor i Sverige.

Ändringarna träder i kraft den 8 juni 2020.

Mer information hittar du på Polisens hemsida

Senast uppdaterad 05 jun 2020, 13.53