Information om EU-valet 2024

Söndagen den 9 juni 2024 är det val till Europaparlamentet. Om du är röstberättigad i det svenska EU-valet och vill rösta från Ukraina kan du göra det genom att brevrösta. Det går inte att rösta på svenska ambassaden i Kiev.

Du kan rösta från Ukraina genom att brevrösta. Vill du brevrösta från utlandet får du skicka brevrösten tidigast den 25 april.

Läs mer om brevröstning på Valmyndighetens webbplats.

Det kommer på grund av det rådande säkerhetsläget i landet inte vara möjligt att rösta på plats på svenska ambassaden i Kiev.

Du har rösträtt i valet till Europaparlamentet om du är

  • 18 år senast på valdagen. För EU-valet 2024 innebär det att du fyller 18 år senast den 9 juni och
  • svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige, eller
  • är medborgare i något av EU:s medlemsländer, är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden senast 30 dagar före valdagen. För EU-valet 2024 innebär det att du måste ha anmält dig senast den 10 maj. Mer information finns på sidan EU-medborgare som vill rösta i EU-valet.

Anmäl dig till röstlängden
En brevröst från utlandet räknas som en ny anmälan till röstlängden. Rösten räknas i det aktuella valet om den kommer in senast dagen före valdagen.

För att anmäla dig till röstlängden fyller du i blanketten "Ny adress/röstlängd för utvandrad" och skickar in den till Skatteverket.

Som utlandssvensk behöver du anmäla dig till röstlängden vart tionde år för att finnas kvar i den. Det gäller oavsett om du röstat i något val.

Senast uppdaterad 16 apr 2024, 13.54