Om oss

Sveriges generalkonsulat i Istanbul är inrymt i det Svenska Palatset, på Istiklal Caddesi 247, i det historiska distriktet Pera/Beyoğlu. Tomten köptes 1757 och är därmed Sveriges äldsta ägda fastighet i utlandet. Det nuvarande palatset byggdes 1870 och firar således 150 år 2020.

Ett grundläggande uppdrag för Generalkonsulatet är att, med stöd från dess fyra honorärkonsulat i Antalya, Alanya, Izmir och Mersin, tillhandahålla konsulära tjänster till svenskar i hela Turkiet, med undantag för i provinserna Ankara och Konya.

I tillägg till att representera den svenska regeringen i Istanbul är konsulatets huvudsakliga uppgifter att främja Sverige och dess kultur och värderingar, att stödja svenska företag på den turkiska marknaden som en aktiv medlem av ”Team Sweden” i Turkiet, samt att stötta det civila samhället, inom områden så som demokrati och mänskliga rättigheter, inbegripet jämställdhetsfrågor. Konsulatet hanterar även migrationsrelaterade ärenden såsom viseringar, uppehållstillstånd och arbetstillstånd i Sverige, för ansökande från hela Turkiet.

På Generalkonsulatet arbetar utsända svenska medarbetare från Utrikesdepartementet, Kulturdepartementet, Migrationsverket och Polisen samt lokalanställd personal.

Sedan 1962 står Generalkonsulatet värd åt det Svenska Forskningsinstitutet i Istanbul (SRII). Institutets främsta mål är att främja svensk och nordisk forskning om Turkiet och östra medelhavsregionen. Direktören är ackrediterad som konsul. Chefen för ”Business Sweden” är ackrediterad som handelsattaché vid konsulatet. Allt som allt är 11 svenskar ackrediterade vid konsulatet, som också anställer 20 lokalanställda och två praktikanter.

 

Senast uppdaterad 18 nov 2019, 14.40