Samlad information om COVID-19 i Thailand

24 feb 2021

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till många länder inklusive Thailand.

UD beslutade den 26 januari 2021 att förlänga avrådan från icke nödvändiga resor till Thailand till den 15 april 2021.  Läs mer om avrådan här.

 


Ambassaden sammanställer efter bästa förmåga löpande information om nya restriktioner som meddelas för genomförande nationellt. Ambassaden kan inte ansvara för riktigheten i informationen. Var och en uppmanas följa utvecklingen noggrant genom att följa myndigheters anvisningar. 

Om COVID-19 i Thailand  

Den senaste tidens utbrott av Covid-19, som nu bekräftats i 63 provinser, har lett till nedstängningar och skärpta restriktioner i Thailand. Uppdaterad statistik över antalet smittade och vilka provinser som drabbats finns här.

Restriktioner kan innebära krav om hälsokontroll, friskintyg och karantän eller att en person nekas resa vidare. Restriktioner införs och upphävs löpande. För informatiom om vad som gäller i landets olika provinserna se Tourism Authority of Thailand.

Ambassaden uppmanar svenskar att följa lokala myndigheters anvisningar samt vara beredd på att dessa kan vidta ytterligare åtgärder med kort varsel. 

Allmänt

För information om läget i Thailand se Department of Disease Control hemsida. 

Det thailändska hälsoministeriet har satt upp en hjälplina dit man kan ringa för att ställa frågor om COVID-19, och få information om när och var man ska söka vård. Ringer man från Thailand är numret 1422 och från utlandet +66 2 590 30 00.  

Ambassaden uppmanar svenska medborgare att följa händelseutvecklingen, följa lokala myndigheters anvisningar samt vara beredda på att lokala myndigheterna kan vidta ytterligare åtgärder. 

Ambassaden uppmanar även svenska resenärer att anmäla sig till Svensklistan. Det är även viktigt att du avregistrerar dig när du inte längre befinner dig i Thailand.  

Undantagstillstånd

Sedan den 26 mars 2020 råder undantagstillstånd i Thailand som följd av pandemin. Det gäller nu till och med midnatt den 31 mars 2021. Undantagstillståndet ger premiärministern stora befogenheter att vidta åtgärder. Åtgärder annonseras löpande genom dagliga tillkännagivanden. 

Utegångsförbudet i Thailand upphörde den 15 juni 2020.  

Ambassaden uppmanar svenska medborgare att alltid bära med sig sitt pass. Resenärer bör vara medvetna om att de kan bli placerade i karantän om de uppvisar symptom eller anländer från områden som är drabbade av coronavirusutbrott.

Begränsningar för resande in till Thailand 

Under rådande förhållande med COVID-19 har nya regler införts vid inresa till Thailand.

Alla inresande till Thailand, inklusive svenska medborgare, måste bl.a. fullfölja 15 nätter karantän i statlig karantän eller alternativ statlig karantän (ASQ).

Gällande inresa till Thailand, vänligen ta kontakt med thailändsk ambassad. För information från Thailands ambassad i Stockholm läs här.

Förlängning av besöket i Thailand (COVID-19 förlängning)

Den thailändska regeringen beslutade att förlänga visumamnestin för utländska medborgare i Thailand till och med den 31 oktober 2020. Det gäller turistviseringar som löpt ut efter den 26 mars 2020.

Måste du förlänga din vistelse i Thailand på grund av hälsoskäl, kontakta din läkare för intyg till immigrationsmyndigheten. Ambassaden utfärdar inga hälsointyg.

Visumfrågor besvaras av Immigration Bureau på telefonnummer 1178 eller https://www.immigration.go.th/en/

 

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittspridning. Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen kontinuerligt och uppdaterar sin websida löpande. Läs frågor och svar om viruset här och för mer information om utbrottet läs här

Ytterligare information finns på hemsidan för EU-byrån Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC):s och Världshälsoorganisationen (WHO).    

 

Senast uppdaterad 24 feb 2021, 09.25