Meny

Samlad information om Covid-19 i Thailand

16 okt 2020

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till många länder inklusive Thailand.

UD beslutade den 26 augusti 2020 att förlänga avrådan från icke nödvändiga resor till Thailand till den 15 november 2020.  Läs mer om avrådan här.

Ambassaden sammanställer efter bästa förmåga löpande information om nya restriktioner som meddelas för genomförande nationellt. Ambassaden kan inte ansvara för riktigheten i informationen. Var och en uppmanas följa utvecklingen noggrant genom att följa myndigheters anvisningar. 

Undantagstillstånd

Sedan den 26 mars råder undantagstillstånd i Thailand som följd av pandemin. Det gäller nu till och med midnatt den 31 oktober. Undantagstillståndet ger premiärministern stora befogenheter att vidta åtgärder. Åtgärder kommer att annonseras löpande genom dagliga tillkännagivanden. 

Thailands regering utfärdade den 15 oktober en utvidgning av det nationella undantagstillståndet för Bangkok med anledning av återkommande demonstrationer i Bangkok. Nödåtgärderna som bl.a. innebär att sammankomster om fem eller fler personer förbjuds i Bangkok, trädde i kraft torsdagen den 15 oktober klockan 04.00 och gäller tills vidare. Det utvidgade undantagstillståndet i Bangkok ger även thailändska myndigheter befogenheter att gripa och kvarhålla personer som misstänks för att skada rikets säkerhet eller störande av allmänna ordningen. För detaljerad information om undantagstillståndet läs här

Utegångsförbudet i Thailand upphörde den 15 juni.  

Varje dag rapporteras om utökade krav att bära mask och böter för den som inte följer regeln. Ibland gäller regeln för en stad eller kommun, ibland är den begränsad till exempelvis mataffärer, kommunala transporter, osv. 

Ambassaden uppmanar svenska medborgare att alltid bära med sig sitt pass. Resenärer bör vara medvetna om att de kan bli placerade i karantän om de uppvisar symptom eller anländer från områden som är drabbade av coronavirusutbrott.

Begränsningar för resande in till Thailand 

Sedan den 26 mars får inte utländska medborgare resa in i Thailand. Undantag finns (se längre ner). Ta även del av informationen från thailändska myndigheter här:

Thailändska luftfartsmyndighetens hemsida
Department of Disease Controls hemsida 

Thailändska Luftfartsmyndigheten (CAAT) har förlängt förbudet för alla kommersiella flygningar till Thailand tills vidare. Förbudet avser passagerare från utlandet, med några få undantag och särskilda inresetillstånd. 

 

Alla inresande till Thailand, inklusive svenska medborgare, måste fullfölja 14 dagars karantän i statlig karantän eller alternativ statlig karantän (ASQ).

Gällande inresa till Thailand, vänligen ta kontakt med thailändsk ambassad. 

Förlängning av besöket i Thailand (COVID-19 förlängning)

Den thailändska regeringen har beslutat att förlänga visumamnestin för utländska medborgare i Thailand till och med den 31 oktober 2020. Det gäller turistviseringar som löpt ut efter den 26 mars 2020.

Har du inte möjlighet att förlänga din nuvarande turistvisering bör du förbereda dig på att lämna Thailand före den 31 oktober 2020. För mer information om viseringar och tillstånd, kontakta din lokala immigrationsmyndighet.

 Måste du förlänga din vistelse i Thailand på grund av hälsoskäl, kontakta din läkare för intyg till immigrationsmyndigheten. Ambassaden utfärdar inga hälsointyg.

Frågor besvaras av Immigration Bureau på telefonnummer 1178 eller https://www.immigration.go.th/en/

Om COVID-19 i Thailand 

Det pågår för närvarande ett utbrott av ett nytt coronavirus (vilket orsakar sjukdomen covid-19) med ursprung i Kina.

I Thailand har 3636 fall av Covid-19 bekräftats (11 oktober 2020). För information om läget i Thailand se Department of Disease Control hemsida. 

 

Det thailändska hälsoministeriet har satt upp en hjälplina dit man kan ringa för att ställa frågor om Covid-19, och få information om när och var man ska söka vård. Ringer man från Thailand är numret 1422 och från utlandet +66 2 590 30 00.  

Ambassaden uppmanar svenska medborgare att följa händelseutvecklingen, följa lokala myndigheters anvisningar samt vara beredda på att lokala myndigheterna kan vidta ytterligare åtgärder. 

Ambassaden uppmanar även svenska resenärer att anmäla sig till Svensklistan. Det är även viktigt att du avregistrerar dig när du inte längre befinner dig i Thailand.  

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittspridning. Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen kontinuerligt och uppdaterar sin websida löpande. Läs frågor och svar om viruset här och för mer information om utbrottet läs här

Ytterligare information finns på hemsidan för EU-byrån Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC):s och Världshälsoorganisationen (WHO).    

 

Senast uppdaterad 12 okt 2020, 10.42