Ambassadör Staffan Herrströms måndadsbrev

30 apr 2019

Till alla svenskar som bor i Thailand

Jag har lite svårt att hålla ordning på årstiderna just nu. 

När dessa rader skrivs närmar vi oss Valborgsfirande och första maj i Sverige. Våren är på väg – där. När jag var på semester på Nya Zeeland började å andra sidan löven gulna. Min fru Karin och jag fick uppleva en fin höst. 

Och så tillbaka till Bangkok, där det varit varmare än på alla de fyra år jag har bott här. Åtminstone känns det så. Det gick att springa ute i helgen, men jag tog det kort och försiktigt. 35 grader tar på krafterna.  

När jag tittar bakåt i kalendern sen mitt förra månadsbrev, så är det valet i Thailand som har dominerat min agenda. Och så tror jag det har varit och är för rätt många ambassader. Vi följer utvecklingen mycket noga i nära samverkan med våra kolleger, särskilt inom EU. Valresultatet ska presenteras officiellt den 9 maj har det sagts. Det som har sagts hittills från EU:s sida finns att läsa via följande länk: https://eeas.europa.eu/headquarters/headquarters-homepage/60163/statement-spokesperson-parliamentary-elections-thailand_en 

Från mars månad vill jag annars särskilt lyfta fram vår stora regionala workshop inom ramen för utvecklingssamarbetet som vi för andra året i rad anordnade tillsammans med FN:s ekonomiska och sociala kommission för Asien och Oceanien (UNESCAP) – i år på temat ”Empowering people for a sustainable future”.  

Det här samarbetet har många fördelar. Vi skapade gemensamt en plattform för olika partners att mötas och diskutera genomförandet av FN:s Agenda 2030, därtill från ett perspektiv – ”participation” –  som är centralt för Sverige. Och dessutom har vi fått föda in budskap från vår workshop till det regionala ministermötet om Agenda 2030 och FN:s sustainable development goals här i Bangkok som gick av stapeln strax efteråt.  

Väldigt mycket annat pågår parallellt. Vår migrationssektion är nu mitt uppe i sin högsäsong. Det handlar om viseringar, intervjuer, bärplockare och mycket annat. Jag är som alltid lika imponerad av hur de hanterar sin stora arbetsbörda vid den här tiden på året. 

En spännande process som vi just har gått in i handlar om nya lokaler. Vi kommer att vara kvar i vår nuvarande kontorsbyggnad, men om ett år eller så kommer vi att samla hela ambassaden på ett nyinrett våningsplan istället för att som nu vara uppdelade på två. Mycket jobb men väldigt spännande och löftesrikt.  

För en vecka sen hade vi ett s.k. pre-departure event i residenset för unga thailändare som blivit antagna till svenska universitet. Särskilt Chalmers har i år lyckats attrahera många studenter härifrån, men flera andra universitet är också engagerade. Vi hade en väldigt trevlig kväll tillsammans – och det var enormt inspirerande att höra om deras planer och att förstå, inte minst, hur stark den svenska profilen när det gäller miljömässig hållbarhet har blivit. 

I min kalender för maj månad är det förstås kröningen av Kung Maha Vajiralongkorn (Rama X) som dominerar. Ett antal ambassadörer är inbjudna till en audiens redan på lördag den 4 maj, Sverige finns med i den gruppen. Därefter träffar kungen hela den diplomatiska kåren på måndag den 6 maj. Det är 69 år sen den senaste kröningen ägde rum, så det är ingen tvekan om att det är en historisk ceremoni vi nu får uppleva. Jag får berätta mer i mitt kommande månadsbrev. 

De kommande veckorna har vi en hel del arbete med EU-parlamentsvalet. Jag är väldigt glad för det arbete som kollegerna på den konsulära sidan nu utför för att det ska vara så lätt som möjligt att rösta här i Thailand. Jag ska själv passa på så snart jag kan. https://www.swedenabroad.se/sv/utlandsmyndigheter/thailand-bangkok/aktuellt/nyheter/europaparlamentsvalet-2019/ 

Ha en riktigt trevlig Valborg och första maj! 

Bästa hälsningar 

Staffan Herrström
Ambassadör

 

 

 

 

Senast uppdaterad 30 apr 2019, 14.18