Ambassadör Staffan Herrströms månadsbrev

31 okt 2019

Till alla svenskar som bor i Thailand

Oktober månad är nästan slut. Det brukar alltid hända mycket under november och december, men i år känns det som om tempot höjdes ännu lite tidigare än under de fyra år jag hittills har jobbat här i Bangkok. 

Några exempel: Vi har den här veckan haft ett mycket lyckat besök av totalt sex svenska universitet som kommit till Thailand inom ramen för ett Vinnova-stött projekt för att söka vägar att internationalisera sin samverkan med näringslivet. Jönköpings universitet är sammanhållande, de har ju också lång erfarenhet av en spännande verksamhet här inklusive studentutbyte med Thailand. 

Många av deltagarna i den här universitetsgruppen stannar kvar till ”Swedish education and career days” – med handelskammaren som huvudorganisatör – i helgen, där vi liksom förra året har en Sverige-paviljong på den mässa där utländska universitet visar upp sig för intresserade thailändare. Vi på ambassaden är förstås också engagerade i detta. Väldigt angeläget att kunna locka ett växande antal thailändare att studera i Sverige. 

Jag har sett betydelsen av detta om och om igen under mina år i Bangkok. Det finns så många alumner, totalt tror jag vi känner till omkring 600, med erfarenhet från olika svenska universitet. Bättre ambassadörer för Sverige är verkligen svåra att hitta. Vi brukar bjuda in dem till residenset varje år; senast skedde det för ett par veckor sen. Vi hade valt hållbarhet som tema, och det var verkligen inte svårt för deltagarna att hitta många exempel på sådana erfarenheter de hade tagit med sig från åren i Sverige hem tillbaka till Thailand. Allt ifrån sopsortering och förnybar energi till idéer om jämlikhet och fri utbildning. 

Ytterligare ett exempel: Som jag förvarnade om i mitt förra månadsbrev tog Business Sweden och ambassaden fem svenska företag till Laos i förra veckan för ett program med fokus på hållbart skogsbruk, vår viktigaste prioritering där. Vi träffade bl.a. tre viceministrar och hade ett väldigt informativt och inspirerande seminarium i Vientiane förra tisdagen. 

Det höga tempo jag har upplevt nu kan nog också bero på en del interna processer, som inte syns så mycket utåt men som är viktiga för oss. Ambassader ska t ex inspekteras med jämna mellanrum. För oss var det sju år sen sist, så nu är det verkligen hög tid. Både Bangkok och Yangon får alltså ett sådant besök från UD, Sida och Migrationsverket under två veckor i månadsskiftet november-december, och vi är nu i full färd med att förbereda oss. Jag upplevde något liknande för 10 år sen som ganska ny ambassadör i Tanzania, och det var en väldigt positiv erfarenhet. Så givande att få stöd och råd från kloka kolleger. 

En annan process som jag tror jag har nämnt tidigare är vår kommande flytt. Någon gång under andra kvartalet ska vi ta plats i våra nya lokaler på plan 8 i samma byggnad, där vi nu befinner oss. Då kommer vi alla som arbetar i Bangkok att kunna sitta och arbeta tillsammans i en nyrenoverad miljö (idag är vi uppdelade på tre olika ställen). Men även där är det förstås en hel del att förbereda redan nu. 

Tre särskilt positiva händelser från den gångna månaden. Thailand har utnämnt en ny ambassadör till Sverige, Kanchana Patarachoke, som är en mycket respekterad diplomat efter sina år som generaldirektör för utrikesministeriets avdelning för internationella organisationer, där hon också har arbetat mycket med mänskliga rättigheter. 

Vidare: EU har antagit nya s.k. rådsslutsatser om Thailand, där klartecken nu ges för att gå vidare med det partnerskapsavtal som länge varit nästan klart – och med steg på vägen mot förhandlingar om ett frihandelsavtal mellan EU och Thailand. 

Slutligen: I förrgår nåddes vi av nyheten att den thailändska regeringen har godkänt en handlingsplan för ”Business och Human Rights” som utarbetats på rekommendation av bl.a. Sverige och med stöd av ett UNDP-projekt som Sida finansierar genom vår ambassad. Jag väntar med spänning på att få läsa den engelska översättningen när den kommer och sen följa implementeringen, när man går från ord till handling. 

I november kommer vi bl.a. att fortsätta vår satsning på bekämpande av plastföroreningar i haven i samverkan med UN Environment – och med ett nytt besök av Sveriges havsambassadör, Helen Ågren, till Bangkok den 13-14 november. Hela den veckan kommer det att hända saker inom ramen för det projekt vi ger stöd till – under samlingsnamnet ”SEA of solutions”. Jag hade f ö ett väldigt positivt och givande möte med Thailands nya miljöminister Varawuth Silpa-archa nyligen. Han har lovat att medverka på SEA of solutions, där Thailand är ett av pilotländerna. 

Men det finns också mycket annat att se fram emot: Thai-Swedish Chamber of Commerce firar sitt 30-årsjubileum med aktiviteter som jag ska delta i. Den stora försvarsmässan ”Defence och Security 2019” går av stapeln strax efteråt, och jag kommer att vara där bl.a. tillsammans med vår försvarsattaché Lars Bergecliff. 

På initiativ av Business Sweden kommer en ”Business Climate Survey” bland svenska företag att genomföras den närmaste tiden. Det är en del av vårt gemensamma arbete som Team Sweden i Thailand (där också ambassaden och handelskammaren ingår). 

Och bara om några dagar så kommer det thailändska ordförandeskapet i ASEAN att kulminera med en serie toppmöten i Bangkok. Jag ska vara med på invigningen på söndag, och vad som kommer ut av detta är förstås väldigt viktigt för oss att rapportera om till Stockholm. 

Det är bara åtta veckor kvar till julafton. Innan dess, första advent på residenset – håll ögonen på ambassadens facebook. Där kommer mer information när det börjar närma sig. 

Bästa hälsningar
 

Staffan Herrström
Ambassadör

Senast uppdaterad 31 okt 2019, 12.11