Meny

Ambassadör Staffan Herrströms måndadsbrev

28 maj 2019

Till alla svenskar som bor i Thailand

Vi har ett antal väldigt händelserika veckor bakom oss här i Thailand – och förmodligen framför oss också. 

Kröningen av kung Maha Vajiralongkorn var en ceremoni av historiska proportioner. Det var ju 69 år sen senast. Egentligen handlade det om en lång rad ceremonier, där jag som ambassadör fick representera Sverige tillsammans med min fru Karin vid två tillfällen: dels kungens första audiens omedelbart efter själva kröningen, dels hans möte med hela den diplomatiska kåren två dagar senare.  

Den första audiensen var nog den som gjorde det starkaste intrycket. Kungen var just krönt, hade kronan på huvudet – den som jag kände så väl igen från bilderna på hans far från motsvarande ceremoni i maj 1950. Vi 29 ambassadörer som var inbjudna i denna del stod på plats tillsammans med bl.a. regeringen, domstolen och det utgående parlamentet (NLA). När ridån gled åt sidan kändes det verkligen som om ett genuint skifte hade ägt rum.  

Redan dagarna efter kröningen återvände Thailand till sin pågående politiska förändringsprocess, den som ska ge landet en regering baserad på väljarnas demokratiska ställningstagande och en opposition som kan granska, debattera och ifrågasätta. När dessa rader skrivs är den omställningen ännu inte avslutad. Men det nya parlamentet har öppnats och börjat arbeta; vår chargé d’affaires Åsa Hedén deltog när det skedde i fredags (jag var själv i Myanmar). Vi fortsätter att följa utvecklingen mycket noga i nära samverkan med våra kolleger i EU.  

Dagen efter parlamentets öppnande avled en av landets mest prominenta företrädare, General Prem Tinsulanonda nästan 99 år gammal – tidigare premiärminister och under mer än 20 år ordförande i kungens s.k. Privy Council. Jag träffade honom, när jag var ny som ambassadör för drygt tre år sen och frapperades av hans energi och vitalitet, trots hans redan då mycket aktningsvärda ålder. Jag har som många av mina kolleger uttryckt våra kondoleanser på sociala medier.  

I mitten på maj deltog jag i flera event som var relaterade till IDAHOT – den internationella dagen mot homofobi, transfobi och bifobi (17 maj) – bl.a. ett som ägde rum i centrala Bangkok, där en rad av oss ambassadörer fick uttrycka vårt och våra regeringars stöd för HBTQ-personers rättigheter. Det känns väldigt bra att veta att vi också är engagerade på det området via det regionala utvecklingssamarbetet, där vi ger stöd till UNDP-projektet ”Being LGBTI in Asia” som har fått stort genomslag i en rad länder.  

De två senaste lördagarna har jag haft tillfälle att delta i två spännande event. Först invigningen av hemmahisstillverkaren Aritcos nya Grand showroom och huvudkontor i Bangkok den 18 maj. Sen en vecka senare handelskammarens ”plogging” på stranden i Bang Saen tillsammans med ett helt gäng från ambassaden. Deprimerande och inspirerande på en gång. Så mycket skräp, särskilt plast förstås, på stranden och i havet. Men också så mycket engagemang för att göra något åt det.  

Veckan mellan dessa lördagar tillbringade jag till största delen på ett fältbesök i Kayah staten i östra Myanmar tillsammans med mina kolleger från ambassadens sektionskansli Anna Åkerlund, Anders Frankenberg och Ghin Shoute. Oerhört intressant och lärorikt, särskilt i de frågor som rör fredsprocessen, droger och landrättigheter.  

De kommande veckorna lär inte bli så mycket stillsammare. Nästa vecka besöker jag både Laos och Myanmar för nationaldagsmottagningar. Och semestern dröjer till en bit in i andra halvan av juli.  

Så ett nytt månadsbrev hinner det bli innan dess. 

Bästa hälsningar
 

Staffan Herrström
Ambassadör

 

 

 

 

 

 

 

 

Senast uppdaterad 28 maj 2019, 10.50