Meny

Ambassadör Staffan Herrströms månadsbrev

Till alla svenskar som bor i Thailand

Den gångna månaden har för ambassadens del förstås dominerats av Drottning Silvias besök i Thailand den 7-8 februari.  

Det blev verkligen väldigt lyckat.  

Framför allt eftersom hon nådde ut med sitt budskap om vikten av att bekämpa sexuella övergrepp mot barn till 2000 nämndemän i ”juvenile and family courts”. Det var ett mycket kraftfullt anförande, som kombinerades med en omfattande – och mycket skakande – redovisning av övergreppens karaktär och utbredning från en medarbetare på FN-organet UNODC.  

I fredags publicerade Bangkok Post en intervju med Drottningen där hon bl.a. berättar om bakgrunden till sitt engagemang i frågan och som ledde till bildandet av World Childhood Foundation 1999. Mycket läsvärt.

https://www.bangkokpost.com/lifestyle/social-and-lifestyle/1416870/stopping-the-heinous-crime-of-child-sex-abuse 

Jag är mycket glad över att jag någon dag senare hade tillfälle att delta, när de nordiska ambassaderna i Myanmar arrangerade en gemensam ”Nordic Day”. Vi delar ju lokaler och administration i Yangon, så det känns väldigt naturligt och inspirerande att en gång om året bjuda in kolleger och samarbetspartner; den här gången kom fler än någonsin tidigare, kring 500 personer. Sverige hade huvudansvaret genom Maria Tropp som verkligen gjorde ett enormt jobb med att hålla ihop ett väldigt lyckat arrangemang, där det genomgående temat inte helt oväntat var jämställdhet mellan kvinnor och män. 

Ett par veckor senare gjorde jag en resa av helt annat slag tillsammans med vår vicekonsul Pär Kågeby och min fru Karin. Svenska kyrkan i Phuket hade genom Erik Stenberg-Roos och Anna Stenberg bjudit in oss till sitt 10-årsjubileum, oerhört trevligt och inspirerande. Jättespännande att höra hur det hela startade och hur en ”mobil kyrka” kan arbeta. Jag fick också tillfälle att träffa föreningen Skandinaver på Phuket och berätta om ambassadens arbete. Stort och varmt tack till alla involverade som fick oss att känna oss så välkomna!    

Februari präglas annars alltid av en hel del inre ambassadarbete, eftersom vi ska bli färdiga med vår verksamhetsplan då. Vi får riktlinjer och budget från UD hemma i Sverige i månadsskiftet januari-februari och ska ha planerat färdigt en månad senare. Dvs ungefär nu.  

I Thailand fortsätter vi att ha fokus på mycket av det vi arbetat med tidigare – som till exempel Smart cities, mänskliga rättigheter och den feministiska utrikespolitiken. Och förstås det regionala utvecklingssamarbetet, som närmar sig en av årets höjdpunkter: ambassadens årliga stora workshop för våra samarbetspartner som går av stapeln den 26-27 mars, den här gången i nära samverkan med UNESCAP (FN:s ekonomiska kommission för Asien och Oceanien) med högkvarter i Bangkok.  

Innan dess ska vi dock hinna med en hel del annat: ”Ring the bell for Gender Equality 2018” – ett samarrangemang mellan Bangkok-börsen, UN Women och vår ambassad på den internationella kvinnodagen. Jag fortsätter också att delta på flera företagsrelaterade event. Har ett med Astra Zeneca bakom mig den gångna månaden, och ett par till följer de närmaste veckorna. Det är en av mina viktigaste och allra roligaste arbetsuppgifter.

Så fortsätter vi förstås att nära följa de politiska händelserna i Thailand – inklusive hur situationen för försvarare av mänskliga rättigheter utvecklar sig.  

Myanmar står av uppenbara skäl i hög grad i fokus för Sverige – också mot bakgrund av vårt medlemskap i FN:s säkerhetsråd. EU har just antagit nya s.k. rådsslutsatser om situationen där (och inte minst Rakhine). De kan verkligen rekommenderas till läsning:   http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2018/02/26/myanmar-burma-council-adopts-conclusions/ 

Bästa hälsningar

Staffan Herrström
Ambassadör 

Senast uppdaterad 06 mar 2018, 16.05