Meny

Ambassadör Staffan Herrströms månadsbrev

06 jun 2020

Till alla svenskar som är i Thailand

6 juni 2020 – det är min sista nationaldag här i Thailand, Myanmar och Laos som jag har arbetat i och med nu i nästan fem års tid.  

Vi hade planerat att genomföra nationaldagsfiranden i Bangkok, Nay Pyi Taw och Vientiane under en tvåveckorsperiod just nu. Mandarin Oriental var bokat till på måndag nästa vecka, och vi hade så smått börjat fundera på innehåll och uppläggning. Men pandemin vände förstås upp och ner på alla sådana planer.  

När jag växte upp uppmärksammades den 6 juni som Svenska flaggans dag. Det dröjde till 1983 innan den fick status som nationaldag, och det tog ytterligare 22 år innan den blev helgdag.  

För mig är det en dag som har betytt mycket sen dess. Jag har firat varje nationaldag sen 2008 utomlands, första gången i Tanzania där jag hade blivit ambassadör året innan. Det var ganska nervöst, vill jag minnas, eftersom vi skulle vara utomhus och vi insåg dagen innan att det faktiskt kunde ösregna i Dar es Salaam då, trots att det inte var regntid.  

Men allt gick bra och det blev ett utmärkt tillfälle att berätta om Sverige och om en del av vår historia. Det finns ju två skäl till att den 6 juni är nationaldag. Det ena är att Gustav Vasa blev vald till kung den dagen 1523 (f ö i den stad där jag själv föddes, Strängnäs).  

Det andra är att 1809 års regeringsform, den grundlag som gällde när Sverige successivt utvecklades i demokratisk riktning, antogs just den dagen. När den till slut ersattes av vår nu gällande grundlag, 165 år senare, så fattades det första riksdagsbeslutet också den 6 juni. Det blev lite symboliskt, och det var nog med avsikt.  

Så på det sättet är den 6 juni en dag som är starkt förknippad med Sveriges utveckling till en modern demokrati. Det har jag brukat ha rätt mycket fokus på när jag har hållit nationaldagstal de här åren i de länder där jag har varit ambassadör. 

Ett tips: Idag firar Svenska institutet nationaldagen med en digital livesändning där de presenterar Sverige för tittarna. Livesändningen kommer att innehålla musik, föreställningar, hälsningar av bland andra Kronprinsessan Victoria och statsminister Stefan Löfven, matlagning, sightseeing och mycket mer (och den kommer att sändas genom live.sweden.se).  

Nu återstår det bara drygt fem veckor tills min fru Karin och jag lämnar Bangkok. Jag har kvar uppdraget som ambassadör här t o m den 31 augusti, men av vår fantastiska tid på plats här återstår det alltså tyvärr inte så mycket.  

Och det sista halvåret av de här fem åren har förstås präglats väldigt mycket av Covid-19 pandemin. Mina senaste månadsbrev har, som ni har sett, dominerats av den här krisen precis som vårt arbete här på ambassaden. I takt med att Thailand börjar lätta på restriktionerna har vi också kunnat återgå till lite mer av vardag och normalitet, även om vi fortfarande är väldigt noga med säkerheten.  

Sen är det viktigt att minnas att krisen ju inte på något sätt är över. Många thailändare har drabbats hårt av de ekonomiska och sociala konsekvenserna av pandemin, och de finns fortfarande kvar. De kommer att vara kännbara under lång tid. Och restriktionerna för inresor har ju fortfarande inte hävts. Resandet och turismen kommer att vara påverkade länge än.   

Jag vill passa på tillfället att också här tacka alla ambassadens medarbetare för fantastiska insatser, primärt för att stödja svenskar på plats i Thailand, under den här svåra tiden. Det konsulära teamet arbetade oerhört hårt och framgångsrikt under lång tid och med väldigt fin uppbackning från många kolleger på andra sektioner och från Svenska kyrkan. Också kommunikationsteamet hade många väldigt slitsamma veckor, vilket nog kan anas bakom de många Facebook-inlägg om krisen som har publicerats. Alla har bidragit – som ett team.

Det är lite svårt att veta nu hur de sista veckorna här i Thailand kommer att gestalta sig. Det är så många som vi vill tacka och ta avsked av. Jag hoppas förstås få tillfälle till ett antal  officiella avskedsmöten, men vad som blir möjligt får vi se.  

Och all verksamhet är verkligen inte avslutad. Vi hade en virtuell frukost med svenska företag häromveckan, och nästa vecka väntar ett stort evenemang som vi är starkt engagerade i – ”Virtual Forum on Responsible Business and Human Rights” – och som har utvecklats ur ett regionalt program för företagande och mänskliga rättigheter, drivet av UNDP, som får stöd av Sida genom vår ambassad. Sveriges ambassadör för hållbart företagande, Pär Ahlberger, kommer att medverka från Stockholm (och jag själv här från Bangkok). 

Jag vill slutligen passa på att uppmärksamma åtta utsända kolleger som snart lämnar ambassaden: Charlotta Bredberg, Louise Herrmann och Göran Schill från utvecklingssektionen; Narin Demircioglu, Magnus Petrone och Anneli Sehlström från migrationssektionen; Pär Skånberg från sektionen för politik, handel och främjande samt Anna Åkerlund från sektionskansliet i Yangon. Stort och varmt tack till er alla för allt ni har uträttat de här åren! 

Bästa hälsningar


Staffan Herrström
Ambassadör

 

Senast uppdaterad 04 jun 2020, 14.36