Ambassadör Jon Åström Gröndahls nyhetsbrev

11 maj 2023

Kära alla,

Tiden rusar fram och utanför mitt fönster hörs mullrande ljud och monsunen hänger i luften. Flera värmerekord har noterats i regionen på senare tid och Thailand är inget undantag. För första gången i landets historia har 45 graders värme uppmätts och det har varit flera veckors ihållande värme. Tillsammans med luftfuktigheten blir det besvärligt och elektricitetskostnaderna skjuter i höjden när alla byggnader måste kylas ner. Vi får verkligen hoppas att extremvädret lägger sig snart, precis som de värsta luftföroreningarna nyss verkar ha gjort. 

När man tar tempen på det politiska klimatet är det nästan lika varmt. På söndag går thailändarna till val och det är rafflande in i det sista. Det största oppositionspartiet, Pheu Thai, har en stor ledning i opinionsundersökningarna. Även Move Forward-partiet tycks gå starkt nu på slutet. Samtidigt handlar det som alltid om att lyckas skapa koalitioner som är tillräckligt starka för att kunna bilda regering. Och där finns fortfarande ett stort antal möjliga scenarier som kan uppstå i samband med förhandlingar efter valet. De olika partiernas kampanjer har varit livliga och präglats av olika vallöften med fokus på de så kallade plånboksfrågorna. Precis som många andra länder kämpar även Thailand med den ekonomiska återhämtningen efter Covid-19. En pandemi som nu förklarats över av Världshälsoorganisationen WHO, men där vi fortfarande noterar nya fall. Vi ser också fortsatt hur vaccineringarna tacksamt bidrar till att reducera antalet fall av svår sjukdom och död. 

Häromdagen firade vi Europadagen här i Bangkok, med trädplantering i Lumpini-parken. En fin påminnelse om Europas utveckling och hur mycket som åstadkommits genom samarbete och handel i en region som under hundratals år präglades av återkommande krig och konflikter. EU som ett fredligt samarbetsprojekt är om möjligt ännu viktigare idag, när krigets fasor återigen hemsöker den europeiska kontinenten. Bland andra evenemang vill jag särskilt nämna de pågående världsmästerskapen i thaiboxning/Muaythai som äger rum i Bangkok samtidigt som jag skriver dessa rader. Den svenska truppen (29 deltagare!) tävlar för fullt på Central World i Bangkok – det är gratis inträde - gå gärna dit och heja på våra blågula idrottare. Tävlingarna pågår fram till och med imorgon fredag 12 maj. 

Sommarperioden står för dörren och därmed också en tid då många svenskar i Thailand passar på att besöka nära och kära i Sverige. Utöver att önska alla resenärer en fin resa och semester vill jag uppmuntra den som behöver, att ansöka om nytt pass under vistelsen i Sverige. Det är billigare och frigör tider för andra som är kvar i Thailand. Och det går att hämta ut passet i Bangkok efteråt. En annan konsulär fråga gäller den så kallade svensklistan – även här vill jag uppmuntra alla svenskar i Thailand att anmäla sig, vilket görs enklast på ambassadens hemsida. Ambassaden räknar inte med några omfattande demonstrationer med anledning av valet den 14 maj, men våldsamma gatuprotester och militära maktövertaganden har skett tidigare och kan inte uteslutas. Skulle detta uppstå gäller som alltid att undvika stora folksamlingar, följa nyhetsflödet och lokala myndigheters anvisningar. 

Önskar alla en fin försommar!

 

/Jon

Senast uppdaterad 11 maj 2023, 09.15