Ambassadör Jon Åström Gröndahls månadsbrev

22 dec 2022

Kära alla,

Årstiderna är inte lika tydliga i tropikerna, men när vi möts av vackra bilder av Sverige i vinterskrud påminns vi om att det börjar bli dags att summera ännu ett år. 2022 har varit ett händelserikt år för ambassaden. Vi är numera tre kanslier i tre olika länder, efter det att ansvaret för de diplomatiska fältrelationerna med Kambodja fördes över till Bangkok. Följaktligen lämnade jag över mina så kallade kreditivbrev till kung Norodom Sihamoni i Phnom Penh under våren. En fin ceremoni som bekräftade de vänskapliga förbindelserna mellan våra länder. Att byta från ambassad till sektionskansli kräver mycket planering och jag är imponerad över personalen i Phnom Penhs arbete med övergången. 2022 har också varit året då ambassaden i Bangkok äntligen kunde inviga sitt nya kansli. Det ligger i samma byggnad, One Pacific Place, där vi nu flyttat från våningarna tjugo och elva till våning åtta. Det är en fröjd att hela personalstyrkan kan vara på ett och samma våningsplan. 

Låt oss nu också bestämma oss för att 2022 verkligen blir pandemins sista år! Jag tror vi alla känner lättnad över att kunna resa och mötas på normala sätt igen. För ambassaden var det en stor glädje att kunna genomföra planeringsdagar i Bangkok i september, då all personal i både Bangkok, Yangon och Phnom Penh kunde mötas igen och diskutera inte minst arbetsmiljöfrågor. Nya siffror från thailändska myndigheter pekar på att många svenskar valt att återkomma till Thailand, hittills i år drygt 100 000 besökare och då har högsäsongen bara precis inletts. Både migrationsfrågorna och de konsulära uppgifterna ökar i takt med att resandet tar fart igen. Jag vill gärna återigen påminna alla om att boka tid med god framförhållning om du behöver ett nytt pass. Och glöm inte att avboka om du inte behöver din tid, då kan vi ge den till någon annan. Som jag skrev om i mitt förra nyhetsbrev så arbetar ambassaden vidare med frågan om thailändska bärplockares situation. Det är oacceptabelt att folk far illa av oseriösa arbetsgivare och rekryterings- och bemanningsbolag år efter år. Det är min förhoppning att thailändska och svenska aktörer och myndigheter i samverkan kan förbättra situationen för denna viktiga yrkesgrupp. 

Thailand har precis fått en ny ambassadör i Sverige, Khun Arunrung Phothong Humphreys, som vi ser fram emot att samarbeta med. Vi tackar hennes företrädare, Khun Kanchana Patarchoke, för gott samarbete och önskar henne lycka till i sitt nya uppdrag som talesperson för thailändska UD här i Bangkok. 

2022 blev också året med en ny regional strategi för vårt utvecklingssamarbete i Asien- och Oceanien. Även här kan vi nu äntligen börja följa upp olika projekt genom resor till våra samarbetspartners. Strategins fokusområden med demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet och miljö- och klimat är tyvärr alltjämt högst aktuella regionala frågor. De närmaste åren och fram till strategiperiodens slut år 2026 är mycket viktiga i Asien, och därmed också för övriga världen när det gäller inte minst omställningen till ett mer hållbart globalt naturresursutnyttjande och minskade klimatutsläpp. 

2022 har också varit ett händelserikt år inom utrikes- och säkerhetspolitiken. Rysslands aggressionskrig i Ukraina närmar sig årsdagen i februari nästa år utan något synbart slut i sikte. Krigets vansinne manifesteras dagligen, med fortsatta ryska övergrepp och attacker mot civilbefolkningen. Det internationella stödet till Ukraina är omfattande och Sverige är en stor givare både militärt och humanitärt. Kriget påverkar hela världen och i Europa och Sverige ser vi också tydliga konsekvenser när det gäller säkerhetsfrågor i bred bemärkelse, inklusive mat- och energipriser. Sverige har under året ansökt om medlemskap i Nordatlantiska fördragsorganisationen (Nato) och vi väntar nu på att de två återstående medlemmarna Ungern och Turkiet i likhet med övriga 28 Nato-länder ska godkänna Sveriges och Finlands respektive ansökningar. 

Efter snart två år sedan militärkuppen i Myanmar finns det väldigt lite som pekar i positiv riktning. Tvärtom fortsätter våldet och övergreppen. Och som alltid är det de redan utsatta som drabbas hårdast. Det internationella samfundet behöver komma samman och arbeta hårdare och mer koordinerat. Det burmesiska folket behöver omvärldens stöd. Vår egen personal på plats i Yangon är en del i detta och utför viktiga uppgifter under svåra förhållanden. 

På hemmaplan fick vi en ny regering under hösten och som brukligt är börjar vi nu också få nya politiska inriktningar och prioriteringar. Asien är ett fortsatt viktigt och prioriterat område och nyligen fick vi vårt första särskilda sändebud för den Indo-Pacifiska regionen; ambassadör Erik Widman. Prioriteringarna återfinns också på den europeiska nivån, där EU:s arbete med strategin för samma område fortsätter och där Sverige från och med årsskiftet kommer att ta över det roterande EU-ordförandeskapet under det första halvåret 2023. Det blir spännande sex månader som väntar och ambassaden planerar som bäst för ett par lokala evenemang. Men först laddar vi batterierna med lite ledigheter. 

Låt mig avsluta med att önska alla ett par riktigt fina jul- och nyårshelger, i Thailand, Myanmar, Kambodja, Laos och/eller Sverige! 

/Jon

Senast uppdaterad 22 dec 2022, 07.07