Ambassadör Jon Åström Gröndahls månadsbrev

22 okt 2021

Kära alla svenskar i Thailand,

När jag skriver dessa rader tittar solen just fram genom de tjocka regnmoln som legat över Bangkok i flera dagar. Och det känns faktiskt som att vi på flera sätt går mot ljusare tider. Sakta men säkert lyfts olika restriktioner och andra pandemiåtgärder. Det är en stor lättnad att äntligen kunna mötas under mer normala omständigheter. Senast häromdagen kunde jag träffa en större grupp svenskar för ett möte på stan med både smörrebröd och kanelbullar – mycket gott och trevligt! Även ambassaden börjar fungera mer som tidigare och är sedan i förra veckan tillbaka till att arbeta i ett skift, med kontoret som huvudsaklig arbetsplats. Vi har därmed också kunnat börja bjuda in gäster till kansliet för olika möten – så som ett ambassadkansli ska fungera. Och om allt går som planerat kommer vi under första veckan i november genomföra en sedan länge planerad flytt av kansliet, från vån 11 och 20 till vån 8 i samma byggnad som tidigare; One Pacific Place. Flytten innebär en kort och tillfällig period av något sämre tillgänglighet, för vilket jag ber om tålamod och förståelse. Vi försöker göra det mesta av flytten under en helg när vi ändå håller stängt, men det tar helt enkelt ett par dagar att få allt på plats. Som alltid vill vi slå ett slag för våra olika e-tjänster – se gärna länk för mer info: Intyg och legaliseringar - Sweden Abroad Ansöka förnya pass / Nationellt ID-kort - Sweden Abroad.

I ljuset av det besked som nu kommit om att fullvaccinerade resenärer från en rad länder, däribland Sverige, från och med den 1 november kommer att undantas de tidigare karantänsreglerna, så hoppas och tror jag att vi snart får se ett återupptaget och ökat utbyte mellan Sverige och Thailand. Det kommer alltjämt krävas intyg på vaccinering och negativt testresultat vid ankomst även för vaccinerade och i väntan på testresultat får man vistas på hotell, förmodligen över natt. Det kommer att vara fortsatt möjligt att resa in till Thailand för även ovaccinerade, men då gäller alltjämt det längre karantänskravet. Det kommer att göra det enklare för både affärslivet och för de av oss som har ett ben i vardera Sverige och Thailand.

I takt med lättade restriktioner blir det också enklare att resa inom Thailand. I slutet av november planerar jag att resa till bland annat Phuket, där jag hoppas kunna träffa många svenskar som både bor och arbetar i denna för Thailand så viktiga del av landet. Delar av resan görs tillsammans med mina nordiska kollegor. Jag hoppas också kunna ge mig ut på en liten turné på den thailändska järnvägen – inspirerad av flera kollegor som prövat och rekommenderat just tågresandet. Ett smart sätt att upptäcka mer av ett land tänker jag. Miljövänligt och inte lika stressigt som flyg och bil.

I övrigt fortsätter vårt uppdrag med bevakning av den ekonomiska och politiska utvecklingen. Ekonomin i Thailand och Sydostasien har förstås påverkats mycket av Covid-19 och även om tillväxten ser ut att öka något under 2021, så är det fortfarande ett tufft läge. Förhoppningsvis kan inte minst de små- och medelstora företagen inom t ex besöksnäringen nu börja komma tillbaka efter en mycket svår period. Vaccinationerna har kommit igång ordentligt och prognoserna ser goda ut framöver.

När det gäller Myanmar ser det tyvärr annorlunda ut och förutom en alltjämt svår Covid-situation så är det fortsatt stora umbäranden och risker för befolkningen efter militärkuppen i februari. Det svenska engagemanget för Myanmar är långsiktigt och inriktas på att fortsatt stödja de mest behövande. När det gäller vårt regionala utvecklingssamarbete i Asien och Oceanien så väntar vi just nu på att få en ny regional strategi på plats. Efter det börjar ett viktigt arbete med att bereda projekt och program för de kommande åren. Om en dryg månad öppnar Sverige ett sektionskansli i Kambodja, som organisatoriskt kommer att tillhöra Bangkok-ambassaden. Parallellt arbetar vi med att öppna ett honorärkonsulat i Phnom Penh. Det ska bli spännande att ta sig an ytterligare ett land som svensk ambassadör. Det finns många relationer mellan Kambodja och Thailand som blir viktiga att lära sig mer om inför vårt nya uppdrag som en ännu större regionambassad.

Önskar alla en fin fortsatt höst!

/Jon

 

Senast uppdaterad 22 okt 2021, 12.48