Ambassadör Jon Åström Gröndahls månadsbrev

10 jun 2021

Till alla svenskar i Thailand

Kära alla,

Det börjar bli dags att summera mitt första år som ambassadör i Thailand. Men hur gör man det egentligen? En tid som ingen annan, där pandemin har påverkat oss alla, kanske mer än vad vi fullt ut inser idag. Jag tänker inte i första hand på hur olika jobbverksamheter har behövt skjutas upp eller ställas in, sådant kan man nästan alltid ta igen. Nej, jag tänker på allt det andra. Familjesammankomsten som aldrig blev av, julfirandet med nära och kära, födelsedagar som fick ställas in och kanske i värsta fall en begravning man tvingades avstå. Helt enkelt alla de tillfällen där vi kommer samman som vänner, familjer och medmänniskor. Väldigt mycket går förlorat i den digitala värld som vi nu är helt beroende av. Jag tror på det personliga mötets kraft och hoppas innerligt att vi snart kan mötas fysiskt igen.

Ambassaden står inför den årliga semesterperioden. Självklart håller vi öppet utlandsmyndigheten under hela perioden, men det kan bli något längre svarstider när vi temporärt går ner i bemanning. För mig har mitt första år som ambassadör bjudit på flera fina erfarenheter. Det är en förmån att få representera Sverige i Thailand och jag är mycket tacksam över möjligheten att få arbeta i ett fantastiskt team av kollegor. Jag är också glad över att jag kunnat genomföra åtminstone en del resor i landet. Tyvärr inte alls så många som vi hade planerat, men det kommer fler möjligheter längre fram. Ljuset i pandemitunneln blir tack och lov starkare för varje månad. Vaccinationerna kommer igång, sakta men säkert. Ambassadpersonalen, precis som säkert många av er läsare, väntar ivrigt på att få den första dosen och några har kunnat boka tid i det nationella thailändska vaccinprogrammet. På hemmaplan i Sverige ser det också ljusare ut än på länge. Fler och fler kommer kunna njuta av sommaren med den ökade trygghet som vaccineringen erbjuder.

Thailand är också mitt inne i ett hårt arbete för att återuppbygga ekonomin i landet. Det är ingen tvekan om pandemin har skapat stora utmaningar och vi ser alla de direkta konsekvenserna inom t ex turismsektorn. Hela områden står mer eller mindre övergivna i väntan på att besökare ska kunna återvända.  Även här börjar försiktiga ljusglimtar skymta, men jag bedömer att det kommer att ta lång tid att komma tillbaka. Och jag tror att det vore klokt att, som jag vet att man gör i t ex Chonburi-provinsen, använda den här tiden till att fundera ut delvis nya och mer miljömässigt hållbara erbjudanden till utländska turister. Jag är övertygad om att internationellt resande står inför stora förändringar och länder gör alltid klokt i att anpassa sig till nya beteenden och mönster. Inrikespolitiskt har det varit, och är delvis fortfarande, en turbulent tid i landet. Det är förvisso inget nytt för Thailand, men den här gången tror jag att det finns särskild anledning att arbeta för ett inkluderande politiskt samtal. Såren mellan olika grupper kan endast läka genom en verklig dialogprocess, där alla får komma till tals. En ny ung generation thailändare behöver lyssnas till och deras erfarenheter tas tillvara.

Ambassaden planerar nu för höstens arbete. Vi kommer att välkomna flera nya medarbetare och även växa ytterligare i samband med att ambassaden i Phnom Penh i Kambodja avvecklas och ansvaret förs över till oss i Bangkok. Jag undrar om vi inte kommer bli Sveriges andra eller tredje största ambassad efter denna förändring?! En spännande utmaning. Våra övergripande prioriteringar ligger fast. Vi ska fortsätta bistå svenska medborgare konsulärt, vi ska upprätthålla en god migrationsverksamhet, vi ska främja svenskt företagande och vi ska marknadsföra Sverige och stå upp för svenska utrikespolitiska prioriteringar. Regeringens demokratisatsning fortsätter med kraft och vårt regionala utvecklingssamarbete står inför en ny spännande strategiperiod. Särskild uppmärksamhet kommer att behöva fortsätta ges till den mycket allvarliga utvecklingen i Myanmar. Det kommer med andra ord inte saknas arbetsuppgifter. Men först lite semester efter ett väldigt annorlunda verksamhetsår.

Låt mig avslutningsvis passa på att önska alla en riktigt fin sommar och hoppas att vi kan ses snart i olika sammanhang!

/Jon

Senast uppdaterad 10 jun 2021, 12.31