Ambassadör Jon Åström Gröndahls månadsbrev

14 dec 2020

Till alla svenskar i Thailand.

Kära alla, 

Tiden rusar fram och det är redan snart tredje advent! Julstämningen börjar kännas av lite här och där i Bangkok, även om 31 grader och sol gör att det känns lite ovant för en nykomling. Min senaste månad har varit fylld av fortsatta introduktionsmöten och häromdagen fick jag besked om att jag nu har Thailands godkännande att fullt ut verka som ambassadör i landet. Det innebär att också så kallade officiella möten kan genomföras, vilket är en viktig del av uppdraget. Och mycket av en ambassads arbete görs ju förstås i relation till värdlandets olika myndigheter. Jag ser mycket fram emot denna del av jobbet. 

Jag får erkänna att det också kliar lite i att få komma ut från huvudstaden och göra fältbesök. Jag planerar därför att under första kvartalet nästa år besöka olika delar av landet och börja med de platser där vi har konsulat, det vill säga Chiang Mai, Pattaya, Hua Hin och Phuket. Det finns flera svenska intressen utanför Bangkok och det är viktigt för ambassaden att följa upp olika kontakter och samarbetspartners runt om i landet. Under november har jag hunnit med att fördjupa mig i bland annat den thailändsk-svenska handelskammarens (TSCC) verksamhet och även träffat SWEA (Swedish Women Educational Association). Båda organisationerna utgör viktiga samlingspunkter för svenskar och svenska företag och jag ser fram emot fortsatt samarbete på olika sätt de närmaste åren. 

Jag har också haft möjlighet att träffa Världshälsoorganisationen (WHO) och lärt mig mer om Thailands imponerande hantering av Covid-pandemin. Utöver konkreta åtgärder under året så är det också tydligt att landets mångåriga satsningar på hälso- och sjukvården generellt har spelat en viktig roll. Och det är förstås uppmuntrande att vi nu börjar se vaccinering i flera länder, något som har gått snabbare än vad många bedömare trodde var möjligt. Eller som en expert sade till mig; vaccinfrågan är verkligen en högtidsstund för internationell forskning och samarbete. Låt oss hoppas att vi nu börjar se ljuset i tunneln och att vi kan få en nedgång i antalet drabbade. Svensk-brittiska AstraZenecas arbete i just Thailand förtjänar att uppmärksammas särskilt, där lokal produktion av ett vaccin nu börjat ta fart. 

En relaterad fråga gäller förstås utbytet mellan våra länder, som på flera sätt varit på sparlåga under pandemin. Att kunna resa mellan Sverige och Thailand är fortsatt svårt, men även här hoppas jag att vi snart kan få se en normalisering. Många relationer över gränserna har haft det tufft sedan i våras, både affärsliv och privatliv påverkas. Ambassadens konsulära verksamhet är som alltid högt prioriterad och håll gärna utkik på vår hemsida för löpande uppdateringar och information. 

Ambassaden fortsätter också att noggrant följa den politiska utvecklingen i landet, inte minst inför stundande lokalval i slutet av december. De pågående studentledda protesterna fortsätter och det är svårt att se hur regeringen och demonstranterna ska kunna komma överens, men förhoppningsvis kan bägge sidor närma sig varandra för samtal om vilket Thailand man vill se i framtiden. En inkluderande, genuin dialog behöver komma till stånd, där olika röster ges utrymme och där demokratins spelregler respekteras av alla deltagare. 

Häromveckan beslutade den svenska regeringen om förändringar i utrikesrepresentationen. En konsekvens av detta är att ambassaden i Kambodja kommer att avvecklas under nästa år. Det i sin tur innebär att ansvaret förs över till ambassaden här i Bangkok. En översyn kommer samtidigt att göras över den del av vår nuvarande närvaro som arbetar med svenskt utvecklingssamarbete. Överföringen innebär att Bangkok-ambassadens regionala karaktär förstärks ytterligare. 

I år valde vi att på grund av Covid-19 inte genomföra något advents- eller luciafirande i ambassadens regi, men jag hoppas att vi kan ta igen detta under 2021 och även fira nationaldagen ordentligt. Mer om detta lite senare. 

Låt mig avsluta med att önska alla i Thailand med koppling till Sverige ett par riktigt fina och vilsamma jul- och nyårshelger!

/Jon

Senast uppdaterad 14 dec 2020, 09.58