Alternate Text

Sveriges ambassadMadrid, Spanien

Välkommen till Sveriges ambassad i Madrid.

Lokal tid 01:30

Utlandspensionär i Spanien - Levnadsintyg

22 sep 2020

Det är dags för det årliga levnadsintyget för dig som är bosatt utanför Sverige och får pension från Pensionsmyndigheten eller ersättning från Försäkringskassan.

För dig som är bosatt i Spanien är det enkelt då Sverige har ett elektroniskt utbyte med ett flertal länder, bland annat, Spanien. Det innebär att levnadsintyget normalt skickas automatiskt utan att du behöver göra något.

Det kan hända att du får en begäran om levnadsintyg på papper, trots att Pensionsmyndigheten har ett elektroniskt utbyte med Spanien. Personuppgifterna överförs maskinellt från Pensionsmyndigheten till dess spanska motsvarighet INSS och ibland uppstår problem i identifieringen, till exempel om ett namn är felstavat. Till de personer som inte identifierats genom det elektroniska utbytet skickar Pensionsmyndigheten en begäran till om levnadsintyg på papper.

Dessa personer kommer då in i samma process som för ”ordinarie” pappersutskick inklusive samma påminnelsetid. Om du inte skickar in ditt levnadsintyg upphör utbetalningen till dess att Pensionsmyndigheten får ditt intyg.

Kom ihåg att kontakta Pensionsmyndigheten om du har bytt adress!

”Pensionsmyndigheten behöver rätt information om alla som får ersättning av oss och levnadsintygen är en viktig del. De flesta utlandspensionärers levnadsintyg kommer in elektroniskt och då får man inget brev från oss. Vårt brev går bara ut till de som behöver lämna intyget manuellt. Det kan man göra på vår webbplats genom att skicka in levnadsintyget via webbformulär eller via svensk e-legitimation”, säger Per Henriksson, verksamhetsutvecklare på Pensionsmyndigheten, i ett uttalande.

Om du måste skicka in ditt Levnadsintyg manuellt

 

Om du har en svensk e-legitimation är det enklaste sättet att godkänna intyget genom att logga in på Pensionsmyndigheten webbsida.

I annat fall behöver du skicka in ditt levnadsintyg till Pensionsmyndigheten. Du kan antingen bifoga ett stämplat och signerat levnadsintyg digitalt på Pensionsmyndighetens webbsida eller skicka det med post.   

Pensionsmyndigheten
FE 7001
839 77 Östersund
Sweden

 

Har du frågor angående din pension, levnadsintyg och utlandsrelaterade frågor kan du kontakta Pensionsmyndigheten:

 

- Telefon: +46 498-200 700
- E-post: international@pensionsmyndigheten.se
- Postadress: Pensionsmyndigheten, 839 77 Östersund, Suecia
- Web: www.pensionsmyndigheten.se

 

Senast uppdaterad 22 sep 2020, 17.42