Alternate Text

Sveriges ambassadMadrid, Spanien

Välkommen till Sveriges ambassad i Madrid.

Lokal tid 10:11

Konsulärt studiebesök i Spanien

05 feb 2019

Under veckan, 4-6 februari genomförs ett konsulärt studiebesök med erfarenhetsutbyte i Spanien med ett välförsett program i Madrid och Barcelona. Möten med spanska Utrikesministeriet, Rättsmedicinska avdelningen, polis, larmcentral samt begravningsbyrå, står på agendan för ambassadens konsulära grupp och delegationen från Enheten för konsulära och civilrättsliga ärenden (UD KC).

Spanien dominerar fortsatt listan över svenskens favoritresmål, vilket syns i ambassadens och de elva konsulatens dagliga ärendehantering. Den konsulära verksamheten tar egentligen aldrig semester, då olika delar av landet under årets gång ser sina respektive toppar. Med över två miljoner svenskar som besöker landet varje år har departementets KC-grupp daglig kontakt med ambassaden i Madrid, i alla typer av konsulära ärenden, vilket gör besöket extra värdefullt. 

Studieresan, som delegationen fått helfinansierat genom Grevinnan Anna Bogeman-Stackelbergs stiftelse, avser att på plats ge gruppen ökad förståelse för hur ambassadens konsulära arbete ser ut, liksom diskutera konsulära utmaningar inom verksamhetsområdet. Ett inslag i programmet är ett arbetspass tillsammans med ambassadens konsulära grupp, i vilken samtalsmetodik i krissituationer samt dödsfallsärenden står som huvudsakligt tema. Studiebesöken på de olika instanserna ämnar ge ambassadens personal och delegationen kännedom i lokala myndigheter och inrättningars arbetssätt i det konsulära arbetet. Både ambassaden och konsulaten har tät kontakt med de olika aktörerna, vilket gör besöken mycket intressanta, och kan förhoppningsvis ge utrymme för såväl diskussion såsom nya lärdomar.

Åsa Zinfandel, konsulär och administrativ chef i Spanien, betonar vikten av studiebesöket – Känns roligt, inspirerande och utvecklande med KCs besök i Spanien!  Vi har ett högt konsulärt tryck dagligen i Madrid och Stockholm, det är viktigt att utbyta erfarenheter, ge stöd kring hur det konsulära arbetet fungerar i alla steg även med debriefing. Vi kommer även tala om de svåra tunga ärenden som ambassaden och våra konsulat hanterar dagligen att bemöta människor i svåra krissituationer. Även hur samarbetet med myndigheterna fungerar både i Sverige och Spanien, och reflektera över större beredskap och krisarbete som KC och ambassaden hanterat tillsammans, t.ex. i samband med terrorattacken i Barcelona.

Delegationen och ambassadens konsulära team kan se fram emot ett par intensiva dagar med start i Madrid, för att sedan avsluta programmet i Barcelona med generalkonsulatet som värd och även eminent delaktig anordnare för besöket.

Text: Patrick Andersson
Foto: Paula Ricote Pérez

Senast uppdaterad 05 feb 2019, 16.57