Sveriges ambassadMadrid, Spanien

Välkommen till Sveriges ambassad i Madrid.

Lokaltid Madrid
13:40

En hälsning från Sveriges ambassadör

03 apr 2020

Jag skriver några rader till dig som är svensk i Spanien.

De senaste veckorna har varit tuffa. Spridningen av coronaviruset gick snabbt och de begränsningar som har införts för att stoppa smittan har drastiskt förändrat vardagen för alla oss som bor eller vistas i Spanien.

Sifforna över antalet döda är skrämmande och mina tankar går till alla de som har förlorat en familjemedlem, kanske en älskad förälder eller en nära vän. Många är sjuka och sjukvården kämpar för att klara av trycket. 

Många av er svenskar som bor i Spanien har en fot i varje land. Genom att stanna hemma och följa de riktlinjer och rekommendationer som kommer från spanska myndigheter kan också vi hjälpa till att minska spridningen. UD avråder i nuläget från icke nödvändiga resor och ambassaden rekommenderar alla svenskar som inte måste eller behöver åka hem att i första hand stanna kvar där man är.

De senaste veckorna har hela ambassadens personal arbetat med att svara på frågor från de många svenska turister vars flyg har blivit inställda eller som i övrigt saknat förutsättningar att stanna kvar i Spanien. Det gör vi framförallt genom att sprida information samt ge råd och stöd. Ambassaden publicerar löpande information av relevans för svenskar i Spanien på vår hemsida https://www.swedenabroad.se/madrid bland annat om karantänsbestämmelser, pass, resa med egen bil och flygmöjligheter. Vi delar även information via våra sociala medier Twitter @SverigeiES, Facebook @SwedeninSpain samt Instagram @swedeninspain. Följ oss gärna.  

I linje med den spanska regeringens rekommendationer arbetar större delen av ambassadens personalstyrka sedan tre veckor hemifrån. Själv har jag tidvis suttit hemma vid mitt köksbord, dock med utsikt mot ambassaden, och svarat på skriftliga frågor från svenska turister och svenskar boende i Spanien. På plats på ambassaden hanterar vi under rådande omständigheter endast mycket brådskande ärenden.  Jag hoppas att det finns förståelse för detta.

Även Sverige kämpar mot coronaviruset. Att Sverige hittills har valt en strategi som i större utsträckning bygger på frivillighet har fått relativt stor uppmärksamhet. Strategin bygger på en analys av de specifika förutsättningarna i Sverige. Folkhälsomyndigheten har bra information på sin hemsida.  Statsministerns tal till nationen kan du både se och läsa här.

Har du frågor eller funderingar är du välkommen att ringa eller skriva till oss. Vi gör vårt bästa för att svara så fort som möjligt.

I en tid av prövning är det särskilt viktigt att vi visar omsorg om varandra. Tillsammans kommer vi att klara också detta.

Varma hälsningar,

Teppo Tauriainen
Ambassadör

Senast uppdaterad 03 apr 2020, 13.24