Utställningar och seminarier med fokus på funktionshinder och design för ökad tillgänglighet

21 dec 2016

Den 15 november – 7 december visades de svenska utställningarna ”AccessAbility” och ”Design for Dignity” på Singapore National Design Centre.

Den 15 november – 7 december visades de svenska utställningarna ”AccessAbility” och ”Design for Dignity” på Singapore National Design Centre. Utställningarna, som tagits fram av Svenska Institutet, SI, har visats i en rad länder med avsikt att lyfta frågor om tillgänglighet och delaktighet i samhället för personer med fysiska och psykiska funktionsnedsättningar. “AccessAbility” porträtterar 14 svenskar som lever med olika funktionshinder. Utställningen inkluderade också en lokal del, framtagen av ambassaden, med porträtt av åtta singaporianer. “Design for Dignity” presenterar en rad svenskdesignade produkter som syftar till att underlätta vardagen för personer med funktionshinder.

Ambassaden organiserade två seminarier i anslutning till utställningarna. Det första ägde rum den 22 november och fokuserade på svensk och singaporiansk funktionshinderspolitik. Fyra svenska talare medverkade vid seminariet: Jenny Rehnman och Jonas Andersson från Myndigheten för Delaktighet, Mia Ahlgren från Handikappförbundet och Magnus Berglund, tillgänglighetsambassadör på Scandic Hotels. Från singaporiansk sida deltog företrädare för paraplyorganisationen National Centre for Social Service (NCSS) och den paralympiska simmaren och medaljören Theresa Goh. Parlamentsledamoten Denise Phua medverkade också. Det svenska designföretaget Veryday redogjorde tillsammans med DesignSingapore Council för samarbetet dememellan. Seminariet leddes av ambassadens goodwill-ambassadör Eunice Olsen och i publiken återfanns närmare hundra personer med intresse för dessa viktiga frågor.   

Det andra seminariet genomfördes den 24 november och handlade om hur design kan användas för att bidra till ökad tillgänglighet och därmed också större självständighet för personer med funktionshinder. Ett antal företag medverkade, bl a Veryday och Tetra Pak, liksom  företrädare för Design Incubation Centre vid National University Singapore (NUS). Ambassadör Håkan Jevrell var moderator vid detta välbesökta seminarium.

Senast uppdaterad 22 apr 2020, 12.40