Gemensamt nordiskt energiseminarium

02 nov 2017

Den 27 oktober organiserade de nordiska ambassaderna i Singapore ett seminarium på temat ”Nordic Green Dialogue” som en del av Singapore International Energy Week (SIEW).

Syftet med detta halvdagsseminarium var att presentera hur de nordiska länderna gemensamt utvecklat smarta och gröna energilösningar och därmed kunna uppnå såväl ökad energisäkerhet som en väl fungerande elmarknad och robusta ramverk. Ulla Sandborgh, VD för Svenska Kraftnät, talade under rubriken ”The future Nordic green power systems”. Alexander Mastrovito, ansvarig för hållbara transportlösningar på Scania redogjorde för de steg transportsektorn nu tar mot ökad användning av fossilfria bränslen.
Samtliga nordiska ambassadörer närvarade liksom representanter för industri och myndigheter inom Singapores energisektor. 
Seminariet kan ses som en uppföljning till ett motsvarande evenemang som genomfördes i samband med SIEW 2015, då med rubriken ” Energi för framtiden – nordiska lösningar”.
 
Fem frågor till Ulla Sandborgh, generaldirektör för Svenska Kraftnät, med anledning av hennes deltagande i Singapore International Energy Week (SIEW)

Hur har veckan varit?
Jag är jättenöjd med veckan! Det har varit många spännande och intressanta möten och diskussioner och jag har lärt mig mycket! Det är fantastiskt kul att se alla dessa människor som arbetar mot samma mål.
Vad har varit mest värdefullt?
Framförallt att få ta del av andras erfarenheter, att få höra vilka lösningar de har provat och om det fallit väl ut eller ej. Jag suger i mig allt! Vårt nordiska seminarium ”Nordic Green Dialogue” var naturligtvis en höjdpunkt. Jag tycker att det blev mycket bra och relevant.
Hur uppfattar du intresset för Sverige och svenska energilösningar?
Det finns ett stort intresse för Sverige, för våra erfarenheter och för vårt kunnande - vi ses som ett föregångsland på flera områden. Vi har en väl fungerande elmarknad och vi har kommit långt när det gäller förnyelsebara energikällor.
Ser du förutsättningar för ökat samarbete mellan Sverige och Singapore inom några specifika områden?
Smart-metering och elbilar är några områden där vi ligger i framkant. Från singaporiansk sida är man också intresserad av att förstå mer om hur vi kan klara av att hantera och hur vi vågar ha ett underskott av energi i elnätet under vinterhalvåret. Här har man ständigt en överkapacitet i nätet på 5o procent!
Slutligen, vad är ditt intryck av Singapore?
Mycket positivt! Singapore är en fantastiskt effektiv och ren stad. Människorna är vänliga och servicenivån hög. Min känsla är också att singaporianerna, trots att så mycket fungerar så bra här, står på tå för att bli ännu bättre och det är inspirerande.  

Senast uppdaterad 22 apr 2020, 12.24