Statssekreterare Christian Danielsson besöker Moldavien

25 apr 2024

Den 24–25 april reser Christian Danielsson, statssekreterare hos EU-minister Jessika Roswall, till Moldavien för att diskutera landets EU-närmande. Även utrikesrådet Torbjörn Sohlström deltar i besöket.

Besöket i Chisinau är en möjlighet att diskutera hur Sverige kan utveckla samarbetet med Moldavien för att stödja landets EU-närmandeprocess och reformarbete samt motståndskraft inför de kommande president- och parlamentsvalen.

Christian Danielsson kommer också att framföra att Sverige planerar ett nytt stöd för att motverka desinformation i samband med valen i Moldavien. Det utökade stödet kompletterar det pågående svenska reformstödet till oberoende media och cybersäkerhet i landet.

- Jag är imponerad av Moldaviens motståndskraft mot ryska hybridattacker och de kriser som har uppstått till följd av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Den svenska regeringen är fast besluten att fortsätta stödja Moldavien i det här utmanande läget, säger Christian Danielsson.

Sveriges stöd till Moldavien har ökat sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. 2023 uppgick stödet till 494 miljoner kronor. I oktober 2023 annonserade Sverige ett energistöd till Moldavien om 300 miljoner kronor. Stödet går till att stötta sårbara hushåll i Moldavien och bidra till långsiktig energieffektivisering och utbyggnad av infrastruktur i landet.

Senast uppdaterad 25 apr 2024, 09.48