VIKTIGT om migrationsärenden

Migrationsverket har beslutat att Sveriges ambassad i Bogotá kommer att ansvara för alla migrationsärenden från och med 1 november 2023.

Migrationsärenden så som uppehållstillstånd för studier, arbete, familjeåterförening eller längre besök kommer att hanteras av Sveriges ambassad i Bogotá.

Denna förändring innebär inte att sökanden behöver resa till Bogotá; alla fysiska besök fortsätter att äga rum i Mexico City. Däremot behöver all kommunikation gällande migrationsärenden och tidsbokning riktas till den svenska ambassaden i Bogotá.

För mer information kontakta Sveriges ambassad i Bogotá på följande e-post: ambassaden.bogota-migration@gov.se

F: Om jag ansöker om uppehållstillstånd online, är det nödvändigt att också besöka ambassaden?

S: Det varierar från fall till fall, men vanligtvis är det nödvändigt att besöka ambassaden som en del i processen.

Migrationsverket informerar om det är nödvändigt att besöka ambassaden för att exempelvis genomgå en intervju eller kontrollera ditt pass.

För mer information kontakta ambassaden på följande e-post: ambassaden.bogota-migration@gov.se

F: Om Sveriges ambassad i mitt land inte längre hanterar migrationsärenden, vilken ambassad bör jag söka mig till för att fortsätta processen kring uppehållstillstånd?

S: Du bör kontakta Sveriges ambassad i Bogotá på följande e-post ambassaden.bogota-migration@gov.se för att få dina alternativ klargjorda.

F: Var kan jag boka tid för ett möte?

S: För att boka en tid för intervju kan du använda följande formulär: Agendar una cita migración - Sweden Abroad

Om du behöver hjälp med andra ärenden, så som att kontrollera ditt pass, bör du kontakta Sveriges ambassad i Bogotá på följande e-post: ambassaden.bogota-migration@gov.se

F: Om mitt tillstånd blivit beviljat, behöver jag ett uppehållstillståndskort för att resa till Sverige?

S: För medborgare som behöver ett visum till Schengen är det obligatoriskt att inneha ett uppehållstillståndskort innan du reser till Sverige. De sökande bör ansöka om kortet på ambassaden, vilket innebär att lämna biometriska uppgifter (foto, signatur och fingeravtryck) under besöket för verifikation av pass eller intervju.

Du bör inte resa till Sverige innan du har ditt uppehållstillståndskort. 

List of foreign citizens who require Visa for entry into Sweden - Government.se

Medborgare som inte behöver visum till Schengen kan resa med beslutet från Migrationsverket och ansöka om uppehållstillståndskortet på ett av Migrationsverkets kontor i Sverige.

Information kring uppehållstillståndskort finns på Migrationsverkets hemsida:  Residence permit card - Migrationsverket

För mer information kontakta Sveriges Ambassad i Bogotá på följande e-post: ambassaden.bogota-migration@gov.se

F: När får jag mitt uppehållstillståndskort?

S: Om du lämnade dina biometriska uppgifter under intervjun eller vid kontrollen av passet levereras kortet vanligtvis till ambassaden inom 3-4 veckor efter beslutet.

Du bör inte resa till Sverige förrän du har fått ditt uppehållstillståndskort.

F: Hur får jag mitt uppehållstillståndskort?

S: Du kan verifiera om ditt kort har mottagits av ambassaden och hur du får det genom att skicka ett mejl till: ambassaden.bogota-migration@gov.se

F: Var hittar jag information om visum och uppehållstillstånd?

S: Du kan hitta information (på spanska) om visum och uppehållstillstånd på ambassaden Bogotás hemsida: Viajar a Suecia - Sweden Abroad

Senast uppdaterad 30 okt 2023, 12.04