Nobelveckan 2023 - en fest för vetenskap, kultur och fred

08 dec 2023

Nobelveckan är mer än en ceremoni för att hedra årets Nobelpristagare. Det är också ett tillfälle att visa upp Sveriges vetenskapliga och kulturella glans som en nation som främjar högkvalitativ forskning, konst och fred. Med ljusfestivalen Nobel Week Lights som en av höjdpunkterna, bjuder Nobelveckan på en rad spännande och inspirerande evenemang som förmedlar Nobelprisets värden och betydelse.

Nobelveckan 2023 är i full gång. Från den 5 till den 12 december kan allmänheten ta del av föreläsningar, seminarier, utställningar och konserter som rör Nobelprisen i fysik, kemi, medicin, litteratur, fred och ekonomi. Följ respektive pristagares officiella Nobelföreläsning, samt prisutdelningarna här. Det går även att digitalt ta del av Nobel Week dialouge som i år infaller 9 december och har fokus på migration. För den som tycker om klassisk musik rekommenderas Nobel Prize Concert, vilket är en återkommande konsert av högsta internationella klass där Kungliga Filharmonikerna framträder tillsammans med världsledande artister. På måndag 11 december finns möjlighet att lyssna på ”Nobel Calling Space” - ett livesamtal mellan Nobelpristagarna Ferenc Krausz och Moungi Bawendi och den danske astronauten Andreas Mogensen. Deltagarna diskuterar bland annat vikten av grundforskning, universum och om utmaningarna med att utföra experiment i rymden. Registrera dig här för att följa livesändningen digitalt.

En av höjdpunkterna under Nobelveckan är Nobel Week Lights 2023, en ljusfestival som lyser upp byggnader och offentliga platser i centrala Stockholm med konstnärliga installationer av lokala och internationella konstnärer. Konstverken är inspirerade av Nobelpristagarna och deras upptäckter. Festivalen är ett samarbete mellan Nobelstiftelsen, Stockholms stad och en rad kulturinstitutioner. I år är temat “Hopp” med konstverk som reflekterar över hur vetenskap, kultur och fred kan bidra till en ljusare framtid. 

Nobelveckan är inte bara en svensk angelägenhet, utan också ett globalt fenomen som väcker intresse och engagemang över hela världen. Glad Nobelvecka!

Senast uppdaterad 12 dec 2023, 09.05