Inför EU-valet 2024

09 apr 2024

Den 9 juni 2024 är det val till Europaparlamentet. Läs mer om hur du kan rösta från utlandet nedan.

Om du är svensk medborgare, har fyllt eller fyller 18 år senast på valdagen den 9 juni 2024, är bosatt i utlandet, och någon gång har varit folkbokförd i Sverige har du rösträtt i valet till Europaparlamentet.

Vill du brevrösta från utlandet får du skicka brevrösten tidigast den 25 april 2024. Du kan förtidsrösta från utlandet tidigast den 16 maj 2024. Det kommer att finnas möjlighet att rösta på konsulatet i Luxemburg. Öppettider för röstmottagning hittar du här. Konsulatet kommer inte att ha valförrättning på valdagen den 9 juni 2024.

Som utlandssvensk behöver du anmäla dig till röstlängden vart tionde år för att finnas kvar i den, samt för att få röstkort och material för brevröstning skickat till dig. Röstlängden upprättas inför varje val och grundar sig på de uppgifter som finns i Skatteverkets folkbokföringsregister.

Du anmäler dig till röstlängden genom att använda Skatteverkets blankett som heter Ny adress/röstlängd för utvandrad (SKV 7842). Flera personer i en familj kan anmäla sig på samma blankett. Blanketten hittar du på denna länk.
Blanketten används om du är utflyttad från Sverige (utvandrad) och vill:
- anmäla dig till röstlängden eller
- anmäla ny adress när du flyttar under din boendetid i utlandet

Om du vill veta mer om valet och hur det fungerar med röstkort, besök Valmyndighetens hemsida Rösta från utlandet | Valmyndigheten

Senast uppdaterad 09 apr 2024, 13.13