Alternate Text

Sveriges ambassadZagreb, Kroatien

Lokal tid 08:15

Nobelpriset 2019

18 okt 2019

Kungliga Vetenskapsakademin utdelar varje år i Stockholm den 10 december Nobelpriset enligt Alfred Nobels sista vilja och testamente.

Nobelpriset är ett internationell pris som delas ut årligen sedan 1901 för prestationer i fysik, kemi, medicin, litteratur och för fred. Från år 1968 delar Sveriges Bank ut ett pris i ekonomisk vetenskap till minne av Alfred Nobel, grundaren av Nobelpriset.

Prisvinnarna meddelas i oktober varje år. De mottar sina utmärkelser (ett prisbelopp, en guldmedalj och en diplom) den 10 december, årsdagen för Nobels död.

Måndagen den 7 oktober tilldelades Nobelpriset i fysiologi eller medicin  och delades lika mellan William G. Kaelin Jr., Sir Peter J. Ratcliffe och Gregg L. Semenza ”för deras upptäckter av hur celler känner av och anpassar sig efter syretillgång”.

Mer information: Fysiologi eller medicin  

Tisdag 8 oktober tilldelades Nobelpriset i fysik ”för bidrag till vår förståelse av universums utveckling och jordens plats i universum” med ena hälften till James Peebles, USA, “för teoretiska upptäckter inom fysikalisk kosmologi” och med andra hälften gemensamt till Michel Mayor, Schweiz, och Didier Queloz, Schweiz, ”för upptäckten av en exoplanet i bana kring en solliknande stjärna”.

Mer information: Fysik   

Onsdagen den 9 oktober tilldelades Nobelpriset i kemi 2019 till John B. Goodenough, USA, M. Stanley Whittingham, USA, och Akira Yoshino, Japan, ”för utveckling av litiumjonbatterier”.

Mer information: Kemi  

Torsdagen den 10 oktober tilldelades Nobelprisen i litteratur för år 2018 och 2019. 2018 års pris tilldelas den polska författaren Olga Tokarczuk “för en berättarkonst som med encyklopedisk lust gestaltar gränsöverskridandet som livsform.” och 2019 års pris tilldelades den österrikiske författaren Peter Handke “för ett inflytelserikt författarskap som med stor språkkonst har utforskat periferin och människans konkreta erfarenhet”.

Mer information: Litteratur 

Fredagen den 11 oktober tilldelade den norska Nobelkommitteen Nobels fredspris till Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed för ”sitt arbete med att för att uppnå fred och internationellt samarbete, och särskilt för sitt avgörande initiativ för att lösa gränskonflikten med grannlandet Eritrea”.

Mer information: Fredspriset (på engelska)  

Måndagen den 14 oktober tilldelade Kungliga Vetenskapsakademin Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 2019 till Abhijit Banerjee, USA, Esther Duflo, USA, och Michael Kremer, USA, ”för deras experimentella ansats för att mildra global fattigdom”

Mer information: Ekonomi  

Senast uppdaterad 18 okt 2019, 09.20